Binnenland

Israël eert vijf
Nederlanders voor
hulp aan joden

AMSTERDAM – Israël eert woensdag postuum vijf Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven hulp aan joden hebben geboden. Hun nabestaanden nemen tijdens een ceremonie in het Amsterdams Lyceum de Yad Vashem-medaille en een oorkonde in ontvangst.

De hoogste onderscheiding, waaraan de eretitel Rechtvaardige onder de Volkeren is verbonden, gaat onder anderen naar J. Benders en G. Benders-Letteboer uit Amsterdam. De leraar Nederlands en geschiedenis aan het Amsterdams Lyceum heeft veel mensen geholpen met onderduiken. Ook was hij tot aan zijn arrestatie in het verzet actief. Na zijn overlijden in 1943 zette zijn vrouw het verzetswerk voort.

Ook A. Toom en W. Toom-Pruis uit Utrecht krijgen postuum eer voor hun heldendaden. Vanaf 1942 tot aan het einde van de oorlog hebben zij aan zeven volwassenen en een baby een veilig onderdak geboden. De onderscheiding gaat verder naar H. Schwencke-Vos uit Oosterbeek. Dankzij haar hulp heeft Tswi Herschel de oorlog overleefd.

Ongeveer 13.000 mensen hebben de Yad Vashem-onderscheiding ontvangen, onder wie ruim 4200 Nederlanders. Het gelijknamige instituut is in 1953 opgericht ter nagedachtenis aan de zes miljoen joodse slachtoffers van de holocaust en van de duizenden bloeiende joodse gemeenschappen die de nazi's tussen 1939 en 1945 hebben verwoest.