Binnenland

Gezinsraad vergelijkt partijprogramma's

Minder waardering voor
individualistisch gezin

Van onze binnenlandredactie
DEN HAAG – Vier van de vijf grote partijen hebben niet meer één gezinstype als ideaalbeeld. Alleen de VVD houdt vast aan een zeer geïndividualiseerd gezin, waarin een ieder zijn eigen weg gaat. Opmerkelijk is het verkiezingsprogramma van GroenLinks, dat ook het traditionele gezin waardeert.

Dat blijkt uit een vergelijking van partijprogramma's door de Nederlandse Gezinsraad die gisteren werd gepresenteerd. Daaruit blijkt dat de grote partijen, behalve de VVD, zich minder oriënteren op het indivualistische gezinsmodel. Bij D66 en PvdA groeit de waardering voor gezinnen waarin de partners gelijkwaardig zijn maar verschillende taken hebben, het moderne gezin.

Het CDA presenteert zich bij deze verkiezingen expliciet als dé gezinspartij. De partij geeft het gezin een nieuwe invulling als hoeksteen van de samenleving. Wel stelt het program de positie van samenwonenden en gehuwden gelijk. Als enige grote partij stelt het CDA de aanstelling van een gezinsminister voor, een pleidooi dat Gezinsraad-onderzoeker dr. C. de Hoog steunt.

De PvdA kent in het gezinsbeleid een belangrijke rol toe aan de overheid. Die moet zorgen voor een evenwichtiger verdeling van zorg- en arbeidstaken, zoals blijkt uit de voorstellen voor de arbeidsmarktpolitiek. De sociaal-democraten vinden namelijk een gelijkwaardige taakverdeling tussen mannen en vrouwen binnen het gezin het belangrijkste.

Evenwaardig
De VVD focust geheel op het individualistische gezinstype, waarin ieder lid een evenwaardige stem heeft. Veel voorgestelde maatregelen richten zich op het verwijderen van gezinsgebonden elementen, zoals de individualisering van het minimumloon. D66 kiest eveneens voor een individualistisch gezin, maar wil ook gezinnen met kinderen, opvoedingsondersteuning, mantelzorg en vrijwilligerswerk steunen.

GroenLinks wil arbeids- en zorgtaken financieel waarderen. Dat blijkt gunstig voor alle gezinstypen, ook kostwinnersgezinnen.

Van de kleine partijen zijn alleen de –gezinsvriendelijke– christelijke partijen meegenomen. Alleen de SGP onderschrijft nog uitsluitend het traditionele gezinstype, waarin man en vrouw een verschillende roeping hebben en de man het hoofd is van de vrouw. De RPF wil een gezinsbeleid à la CDA, met echter alleen het huwelijk als erkende samenlevingsvorm. Met de invoering van recht op deeltijdarbeid koerst de RPF iets meer richting het moderne gezinstype. Datzelfde gedlt voor fusiepartner GPV. Dat is voorstander van een vrije keuze van de taakverdeling tussen man en vrouw en een versterking van de verzorgende rol van de vader en instelling van deeltijdarbeid.