Binnenland

Politierechter spreekt fotograaf vrij

Straf voor actievoerders
na vertragen vliegtuig

HAARLEM – De politierechter in Haarlem heeft gisteren dertien actievoerders van Milieudefensie veroordeeld tot voorwaardelijke celstraffen en geldboetes wegens het blokkeren van een KLM-vliegtuig op Schiphol. Justitie had tegen acht actievoerders twee weken cel geëist en tegen vijf anderen twee weken voorwaardelijk.

De activisten hadden zich in februari op Schiphol op het dak van een KLM-toestel vastgeketend. De officier van justitie beschuldigde hen ervan een vliegtuig onbruikbaar te hebben gemaakt. Het vliegtuig met de Verenigde Staten als bestemming liep door de actie twee uur vertraging op.

De officier eiste tegen acht actievoerders onvoorwaardelijke celstraf, omdat zij al eerder aan acties op Schiphol hadden deelgenomen. Volgens de rechtbank gaat het om negen personen die dat al eerder hadden gedaan. De politierechter heeft de negen nu veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf. De vier overige actievoerders kregen een voorwaardelijke geldboete van 750 gulden.

Een fotograaf van de Volkskrant die de actie vastlegde en ook op het vliegtuig klom, is door de rechtbank vrijgesproken. Tegen hem was een boete van 750 gulden geëist. De fotograaf nam volgens de rechter niet deel aan de plannen van Milieudefensie en had alleen de bedoeling foto's te maken.

De rechter overweegt in het vonnis onder meer dat, hoewel de activisten de aandacht hebben willen vestigen op de kwestie rond het vliegverkeer, de actie wegens de vergaande gevolgen voor velen niet kan worden getolereerd. Milieudefensie vindt de straffen van de rechtbank, ondanks dat die lager zijn uitgevallen dan Justitie eiste, niet terecht „als je kijkt naar de actie, het blokkeren van een vliegtuig voor twee uur, en de ernst van de situatie op Schiphol”. De milieuorganisatie overweegt tegen de vonnissen in beroep te gaan. Justitie in Haarlem studeert nog op de uitspraken.

Herrie
Milieudefensie protesteerde met de actie tegen de overschrijding van de geluidsgrenzen op de luchthaven. Als Schiphol de geluidsgrenzen mag overschrijden, betekent dat nog meer overlast voor circa een kwart miljoen huishoudens en nog meer herrie en grotere kans op ongelukken, aldus Milieudefensie.