Binnenland

Prognoses planbureaus naderen elkaar

„Zorg moet jaarlijks
2 procent groeien”

Van een onzer verslaggevers
DEN HAAG – Vier belangrijke planbureaus geven aan dat in de kabinetsperiode 1998-2002 het budget voor de gezondheidszorg met zo'n 2 procent moet stijgen. Dit komt ongeveer overeen met het gemiddelde groeipercentage dat de vijf grote politieke partijen in hun verkiezingsprogramma's aanhouden.

Dit bleek gisteren tijdens een conferentie van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport over “Met zorg zorg ramen”. De vier planbureaus, Centraal Planbureau (CPB), Nederlands Zorginstituut (NZi), Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), lichtten hun beramingen van de noodzakelijke groei van de gezondheidszorg toe.

Het CPB komt op 1,85 procent, het NZi op 2,1 à 2,6, het RIVM op 2,1 en het SCP op 1,85. Deze groei is nodig vanwege de groei van de bevolking, door alle vier op ongeveer 1 procent geschat. De rest is trendmatige groei van de instellingen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau is het enige dat een gooi doet naar de onbeheersbare kosten van medicijnen: een jaarlijkse groei van 0,5 procent. Dat blijkt nu juist de bottleneck te zijn: een grotere –en onberekenbare– vraag naar duurdere medicijnen jaagt de begroting van VWS jaarlijks met een onbekend percentage op.

Mammoettanker
„De kosten voor geneesmiddelen dreigen met miljarden te stijgen”, aldus dr. B. Kuhry van het SCP. „Het is niet simpel deze mammoettanker te keren”. Deze beeldspraak steekt woordvoerder G. Worm van de Nederlandse farmaceutische industrie, verenigd in Nefarma. Hij voelt zich in de hoek staan. „Wij zijn bereid met onze mammoettanker in het gat van de gezondheidszorg te varen”. Onlangs kwam in het nieuws kwam dat de farmaceutische industrie huisartsen met snoepreisjes lokt om hen (vaak duurdere) nieuwe medicijnen te laten voorschrijven.

P. Vos van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg constateert dat het consumentisme en defaitisme in de gezondheidszorg toeneemt. „Huisartsen zijn murw en schrijven maar voor. De defensieve geneeskunde neemt toe: Laat ik vooral alles onderzoeken, zodat ik later niet het verwijt krijg dat ik iets niet heb laten onderzoeken. Niks is duurder dan een dokter die er bovenop zit. Dat zou de opwaartse druk van de uitgaven aan geneesmiddelen kunnen verklaren”.

R. Janssen van de Landelijke Vereniging voor GGD'en pleit vooral voor preventieve geneeskunde. De krappe 1 miljard die daaraan jaarlijks wordt besteed is volgens hem te weinig. „Preventieve geneeskunde voorkomt dat je in de zorg terechtkomt”. Een ander waarschuwt echter dat deze vorm van geneeskunde geen geld oplevert, wel gezondheidswinst.