Binnenland

Justitieminister
Antillen weg
om Koraal Specht

WILLEMSTAD – De Antilliaanse minister van justitie, Pedro Atacho, heeft gisteren zijn ontslag bij de gouverneur ingediend. Hij zegt zijn politieke conclusies te trekken uit een parlementair rapport over het gevangeniswezen.

In dat rapport wordt de minister voor een belangrijk deel aansprakelijk gesteld voor de wantoestanden die heersen in de Curaçaose gevangenis Koraal Specht. De opstellers van het rapport verwachten dat Atacho niet bij machte is de problemen op te lossen.

Gedurende de laatste maanden zijn in de gevangenis twee ontsnappingstunnels ontdekt, is vijfmaal een oproer uitgebroken en hebben gevangenen een medegedetineerde gedood. De leiding heeft de situatie in de overbevolkte gevangenis niet in de hand. Twee weken geleden werd een convenant gesloten tussen Nederland en de Antillen om tot verbetering te komen.

Onduidelijk is nu in hoeverre het aftreden van Atacho invloed heeft op dat door Nederland in gang gebrachte proces. Het kabinet-Pourier is namelijk al demissionair. Het heeft daarom weinig zin een nieuwe minister te benoemen, maar aan de andere kant lijkt de kabinetsformatie een langdurig proces te worden.

Het is overigens de tweede keer dat Atacho zijn ontslag heeft ingediend. Verleden jaar pakte hij ook al eens zijn biezen, maar krabbelde na aandringen van vooral premier Pourier terug. Het plan tot terugtreden hield toen verband met de vlucht van drie gevaarlijke misdadigers uit de Koraal Specht. Ditmaal noemt Atacho zijn besluit „onherroepelijk”. Minister Voorhoeve wil nog niet reageren op de recente ontwikkelingen, zo liet hij gisteren via zijn woordvoerder weten. Zondag vertrekt hij voor een al eerder gepland overleg naar de Antillen.