Binnenland

Koningin Beatrix opent kazerne marechaussee

Het Wapen schiet zelden

Door R. Pasterkamp
DEN HAAG – Terwijl de krijgsmacht de ene na de andere kazerne sluit, groeit de marechaussee tegen de klippen op. Niemand minder dan koningin Beatrix opende vanmiddag in Den Haag een gloednieuwe, naar haar genoemde kazerne. „Binnen is het mooi”, zegt een wachtmeester, „maar ons werk ligt buiten”.

Vergeleken bij de generaals van landmacht, luchtmacht en marine zat de top van de Koninklijke Marechaussee er maar povertjes bij. In zes woonhuizen (de tussenmuren waren weggebroken) aan de Raamweg was de staf van “Het Wapen” ondergebracht. Op veertien andere locaties in de hofstad zaten ook nog politiemannen met een militaire status.

Met de opening van de Koningin Beatrixkazerne door koningin Beatrix (zij onthulde vanmiddag in de hal een goed gelijkend borstbeeld) is dat alles verleden tijd. In minder dan een jaar werd aan de Haagse Van Alkemadelaan voor bijna 60 miljoen gulden een nieuw hoofdkwartier voor de 175 man van de staf uit de grond gestampt. De kazerne biedt tevens onderdak aan het district Zuid-Holland/Zeeland en aan twee Haagse brigades. Alles bij elkaar zo'n 600 man.

Scherp
De trots van het pand ligt onder de grond. Wachtmeester Albert Hendrikse van de brigade “Den Haag Beveiliging” doet het licht aan in de schietbioscoop. Vijf keer per jaar schieten de dames en heren marechaussee in deze geluidsdichte ruimte met scherp op het scherm. Het systeem –Hitcom 2– is het neusje van de zalm. Hendrikse: „We nemen zelf scènes op video op. Een pand met een deur waar een vent uitkomt. De ene keer met een kam in zijn hand of met een pistool, dan weer met een komkommer. Schiet de cursist bijvoorbeeld iemand dood met een komkommer in z'n hand, dan moeten we even praten”.

In het echt valt het met de “geweldsaanwending” van de marechaussee reuze mee. Uit het jaarverslag over 1997 dat deze maand verscheen blijkt dat vorig jaar het dienstpistool vier keer uit de holster kwam. Er werd welgeteld één schot gelost. En dat was uit noodweer omdat de desbetreffende marechaussee „een gek met een mes” op zich af zag komen. „Het wapen trekken is het wapen gebruiken”, zegt een stellige wachtmeester Hendrikse. „Je neemt alleen je pistool ter hand als je het denkt te gebruiken”.

Sterkte
De Koninklijke Marechaussee maakt deel uit van de Nederlandse krijgsmacht en zal vanaf medio dit jaar formeel –naast landmacht, luchtmacht en marine– het vierde krijgsmachtdeel zijn. Het jongste broertje groeit als kool. In minder dan tien jaar kwam er meer dan 1000 man militaire politie bij. De totale sterkte is bijna 5000 man. Vooral taken op het gebied van vreemdelingenwetgeving bezorgen de marechaussee veel werk. De grootste post van Het Wapen is Schiphol, waar ruim 1100 mannen en vrouwen de grenzen bewaken en al het politiewerk op de luchthaven verzorgen.

Koningin Beatrix schijnt niet lang geaarzeld te hebben voordat ze toestemming gaf om haar naam op de voorgevel van het nieuwe hoofdkwartier van de marechaussee te zetten. Niet alleen is ze schutsvrouw van Het Wapen, maar vooral kan ze op deze manier de mannen en vrouwen die haar paleizen bewaken een hart onder de riem steken.