Binnenland

Bijdragen: P. van de Breevaart en G. A. Vroegindeweij

CDA-gekras

De manier van oppositie voeren van het CDA valt wat de RPF betreft onder het hoofdstukje „krasse gebeurtenissen”. Karel Kras en zijn CDA-collega's krassen er maar wat op los, meent het RPF-kamerlid Rouvoet.

Tijdens een spreekbeurt in Hasselt hekelde de RPF'er het „krasse” optreden van het CDA. De grootste oppositiepartij „is voortdurend bezig ministers over de neus te krassen om vervolgens vast te stellen dat de bewindspersoon zo beschadigd is dat hij beter kan opkrassen”.

De oppositie van „Karel Kras” is echter per saldo onvruchtbaar gebleken, stelt Rouvoet vast. „Het CDA heeft als grootste oppositiepartij zijn verantwoordelijkheid niet genomen en veel kansen voor een werkelijke bijstelling van beleid gemist”.

Volgens het RPF-kamerlid moet een politieke partij, in de coalitie of in de oppositie, „geloofwaardig en constructief” optreden. Door zo'n optreden wordt het meeste bereikt, ook onder het paarse kabinet.
PvdB

Vechtkabinet

Het voorspelde zetelverlies voor D66 levert in de Haagse kaasstolp ruime stof voor beschouwingen en weidse vergezichten. Oud-D66-voorman Terlouw trok enige weken geleden de terechte conclusie dat zijn partij in de oppositie moet als ze in mei aanstaande een groot verlies lijdt. Dat eisten de democraten vier jaar geleden toch ook van het CDA? VVD-lijsttrekker Bolkestein wreef dezer dagen ook zout in de wonden: een tweede paars kabinet zonder D66 is niet wenselijk, maar wel mogelijk.

Dergelijke opmerkingen doen de democraten geen goed. Minister Wijers van economische zaken, een D66'er, verweerde zich gisteravond tijdens een partijbijeenkomst in Den Haag met de moed der wanhoop tegen de kritiek. „Paars zonder D66 wordt een vechtkabinet. Dit kabinet heeft veel dingen geregeld die anders niet geregeld zouden zijn. Ik noem de koppeling tussen lonen en uitkeringen, de voorstellen voor een nieuw belastingstelsel, de winkeltijden. Dat was zonder D66 niet gelukt. Wij organiseren een nieuwe vorm van denken. Dat is meer dan een brugfunctie”.

„Paars II is onze inzet. Als de Nederlandse bevolking dat ook wil, dan moeten de uitkomsten van de opiniepeilingen wel verbeteren. Als Bolkestein echt een paars kabinet zonder D66 wil, dan moet hij vooral dergelijke uitspraken doen, dan zal de bevolking zich nog eens achter de oren krabben”, aldus Wijers.

Winkeltijden

Minister Wijers van economische zaken beschouwt het wetsvoorstel om de winkeltijden te verruimen als een van zijn grootste politieke wapenfeiten. Gisteravond sprak de bewindsman over dit thema tijdens een bijeenkomst van zijn partij, D66, in Den Haag. „Het zijn gewoon feiten dat het aantal alleenverdieners fors afneemt en dat het aantal vrouwen in het arbeidsproces toeneemt. Het is een feit dat zo'n 40 procent van de Nederlandse bevolking graag winkelt op zondag. Dat heeft dus consequenties voor de manier waarop je de dienstverlening organiseert”.

„Toen ik aantrad heb ik eens gezegd: Als Nederland 's ochtends in de file staat, gaan de winkels open en als we 's avonds weer in de file staan om naar huis te gaan, sluiten de winkels. Tijdens mijn vorige functie werkten mijn partner en ik beiden. We konden bijna niet winkelen (...) Ik kan nog niet zeggen: Het is een succes. Ik zie wel opgewonden consumenten. De burgers worden beter bediend en er is extra werkgelegenheid gekomen”.

Na de peptalk van de bewindsman, was het de beurt aan de zaal. Het was opmerkelijk dat vooral de grootwinkelbedrijven in het Haagse het helemaal met de bewindsman eens waren. De kleinere detailhandelaren constateren door de ruimere openingstijden wel een hogere omzet, maar omdat de kosten ook toenemen, staat de winst onder druk.

De kleine winkeliers wezen de bewindsman gisteren op een enquête die onder de Haagse winkeliers is gehouden over de zondagsopenstelling. De meeste doen eraan mee omdat ze niet achter kunnen blijven bij de overigen; 360 zaken zijn open omdat tachtig winkels het graag willen.


GAV

Vorige aflevering