Binnenland

NS gisteren geteisterd door diverse storingen

Man zonder kaartje springt
bij Gorinchem uit trein

Van onze binnenlandredactie
UTRECHT – Het treinverkeer op de lijn Dordrecht–Gorinchem tussen Hardinxveld-Giessendam en Gorinchem werd vanmorgen enige tijd stilgelegd nadat volgens een NS-woordvoerder „een reiziger zonder geldig vervoersbewijs zich uit een raampje wurmde en ergens langs de rails belandde”.

Omdat het vermoeden bestond dat de man er niet zonder kleerscheuren af is gekomen, zette NS het baanvak af en begon de politie met een opsporingsactie. Er werden bussen ingezet. De man is niet gevonden.

Het incident vond plaats nadat de man was betrapt op zwartrijden. Een conductrice in de trein Dordrecht–Geldemalsen stelde tegen half zeven vast dat de man zonder geldig kaartje in de trein zat. De man gaf vervolgens een valse naam op, zoals bleek bij controle van zijn postcode door de conductrice. Zij verliet daarop voor even de coupé om telefonisch om hulp te vragen op het station Gorinchem.

Toen de vrouw terugkeerde, stond een raampje open en bleek de man verdwenen. Hij bleef spoorloos, ook nadat de trein volledig was uitgekamd. Op het spoorgedeelte waar de man mogelijk uit de trein gesprongen is, mocht de trein met een snelheid van 100 kilometer per uur rijden.

Het treinverkeer op het traject Rotterdam–Dordrecht richting Breda–Roosendaal is gisteren aan het begin van de avond ernstig ontregeld geraakt als gevolg van een omvangrijke sein- en wisselstoring. Er was geen treinverkeer mogelijk tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe en tussen Dordrecht en Dordrecht-Stadspolders. Tussen Dordrecht en Rotterdam-CS reden minder treinen.

Kapotte voeding
De storing begon volgens de woordvoerder omstreeks kwart over zeven gisteravond. De NS kon vanaf dat moment tussen Rotterdam en Dordrecht slechts één stoptrein per twintig minuten laten rijden. Vannacht om half één slaagde NS erin de zaak weer aan de praat te krijgen. Oorzaak van de problemen was een kapotte voeding van een belangrijke computer. Daardoor gingen tevens veel computerbestanden verloren, die opnieuw moesten worden ingevoerd, aldus een woordvoerder van NS vanmorgen.

De storing trof vooral reizigers die naar Breda en Roosendaal wilden. Op de trajecten vanaf Dordrecht in zuidelijke richting zette de NS bussen in. Vooral bij Dordrecht en Lage Zwaluwe strandden volgens de NS-woordvoerder eerder op de avond reizigers in afwachting van verder vervoer per bus.

Draad in bovenleiding
Het treinverkeer tussen Lunteren en Ede is gisteren tussen half vier en vijf uur gestremd geweest doordat een draad verstrikt zat in de bovenleiding. De machinist van een trein zag de ongeveer tien meter lange draad hangen en slaagde erin te stoppen voordat de draad in de stroomafnemer van de trein verstrikt raakte.

De Nederlandse Spoorwegen houden er rekening mee dat de draad uit baldadigheid in de bovenleiding is gegooid. Volgens een NS-woordvoerder gaat het om een soort kunststofdraad. De politie is een onderzoek begonnen naar de herkomst van de draad en de mogelijke daders.

Doordat de trein tijdig tot stilstand kwam, bleven zowel de stroomafnemer als de bovenleiding intact. Vlak na het incident haalde NS de spanning van de bovenleiding af. De passagiers konden de trein verlaten en zijn naar het centrum van Ede gelopen, 2 kilometer verderop. Daar werden zij verder vervoerd met bussen.

Een kapotte bovenleiding heeft het treinverkeer op het traject Amersfoort–Lelystad-Hoofddorp gistermorgen in de war gegooid. Aan het begin van de middag was de bovenleiding gerepareerd en reden de treinen weer normaal.

De stoptrein van Amersfoort naar Den Haag trok rond half zes 's morgens tussen Weesp en Diemen-Zuid de bovenleiding kapot. De reizigers uit deze trein werden met een vertraging van anderhalf uur met een bus opgehaald. Een woordvoerder van de Spoorwegen heeft geen idee waardoor de bovenleiding het heeft begeven.

Door het incident reden er de hele ochtend geen intercitytreinen tussen Amersfoort en Schiphol. Intercityreizigers kregen het advies via Amsterdam-CS te reizen. Bovendien vielen de stoptreinen tussen Weesp en Hoofddorp en tussen Lelystad Centrum en Hoofddorp uit. De reizigers liepen een vertraging van ongeveer een half uur op.

Problemen voor NS zijn er ook op het baanvak Zwolle–Olst, waar onverlaten de laatste weken tot grote schrik van machinisten enkele malen objecten op de rails plaatsten. Het ging onder meer om vuilcontainers. Vooral 's avonds leidden deze acties van vandalen tot consternatie bij machinisten. Op het aardedonkere baanvak zagen zij ineens iets opdoemen dat op een mens leek, hoorden een klap en moesten vervolgens met een zaklantaarn onder de trein gaan kijken. Sommigen waren zo ontdaan dat ze niet in staat waren de treindienst voor te zetten. NS gaat ervan uit dat het gaat om kwajongensstreken.