Binnenland

Jongeren vernielen woningen Oosterpark

„Politie te laks bij
rellen in Groningen”

GRONINGEN – Burgemeester Ouwerkerk van Groningen noemt het niet te toleren wat er in de nacht van dinsdag op woensdag is gebeurd tijdens rellen in de Oosterparkwijk. In een reactie heeft hij woensdagmiddag erkend dat de politie te laat heeft ingrepen. In totaal werden er twee jongeren gearresteerd.

De politie van Groningen gaf toe dat ze zich compleet heeft laten verrassen door de golf van ongeregeldheden in de Oosterparkwijk. „Signalen dat er iets ernstigs stond te gebeuren, waren bij ons niet binnengekomen”, zegt politiewoordvoerder P. Boomsma.

De ongeregeldheden begonnen rond 22.00 uur dinsdagavond. Wijkbewoners alarmeerden de politie toen een groep van ongeveer zestig jongeren barricades opwierp in de Goudenregenstraat en de Laurierstraat. Verder hadden ze bomen omgezaagd en bij woningen in de omgeving van het Goudenregenplein de ramen ingegooid. In drie woningen waarvan de bewoners niet thuis waren, drongen relschoppers naar binnen, vernielden het interieur, gooiden huisraad naar buiten en staken dat in brand. Ook dreven zij het statenlid Lammerts (Socialistische Partij) uit zijn woning.

Naar aanleiding van de rellen, waarbij twee jongeren werden gearresteerd, maakte de politie zich woensdag in de loop van de dag op voor een roerige jaarwisseling. Besloten werd om woensdagavond en -nacht extra politiemensen in te zetten. Ook is er een speciaal rechercheteam in het leven geroepen om een diepgaand onderzoek in te stellen naar het geweld, de vernielingen en brandstichtingen van dinsdagnacht.

Waarschuwing
De SP in Groningen had dinsdagmorgen in een brief het college van burgemeester en wethouders gewaarschuwd dat er ongeregeldheden waren te verwachten. De partij vroeg maatregelen te nemen om een rustig Oud en Nieuw in de wijk te garanderen.

De politie vond extra toezicht in de wijk echter niet nodig. Volgens de woordvoerder wees niets erop dat de vlam in de pan zou slaan. Toch waren ook maandagnacht politie en brandweer al naar de Oosterparkwijk gestuurd om overlast van jongeren tegen te gaan en om branden te blussen. Ook toen dreigde de zaak te escaleren toen jongeren met stenen gooiden om de brandweer het blussen onmogelijk te maken.

Belegering
Statenlid Sjon Lammerts en zijn gezin werden door de relschoppers in zijn huis belegerd. Lammerts vermoedt, omdat hij zich als woordvoerder van de buurtbewoners had opgeworpen.

Volgens Boomsma is een deel van de problemen te wijten aan de bezuinigingen waarmee het Groninger politiekorps is geconfronteerd. „Het korps is onderbezet en overbelast. Dan is het heel moeilijk mensen in te passen. Agenten die dienst hebben gehad met Kerst of een paar dagen vrij hebben genomen, moeten dan worden opgeroepen. Bovendien worden ME'ers weggeroepen uit hun reguliere dienst en dat kan overal in de provincie zijn”.