Binnenland

Klomp is veilige werkschoen

DELFT – Klompen zijn voldoende veilig als werkschoeisel. Dat heeft een onderzoek van TNO in Delft uitgewezen.

De klomp als werkschoeisel kwam in opspraak toen een ambtenaar van een arbo-dienst in het noorden des lands vaststelde dat de klomp niet was voorzien van de zogenoemde CE-markering. Die markering is in de Europese Unie nodig voor officiële erkenning.

De klompenindustrie in Nederland kwam daartegen heftig in het geweer. De Nederlandse Vereniging van Klompenfabrikanten liet uiteindelijk met financiële medewerking van het ministerie van economische zaken een onderzoek instellen naar de veiligheid van de klomp door TNO-Industrie.

Nu het onderzoek is afgerond, hebben op grond van de resultaten twee klompenfabrikanten een certificaat aangevraagd. De resultaten zijn zodanig positief dat de overhandiging van die certificaten spoedig mag worden verwacht, aldus TNO.

Dragers van klompen roemen vooral de comforteigenschappen van het houten schoeisel: geen zweetvoeten, goede ondersteuning, koude-isolatie en de beschermende functie. Die eigenschappen zijn door de trestresultaten bevestigd, aldus de Delftse onderzoeksinstelling.