Binnenland22 september 2001

Commissaris, gedeputeerden en griffier moeten zich verantwoorden

Staten geschokt over Gelders beleid

Door B. J. H. H. van Daalen en T. J. Lucas
ARNHEM – Het vernietigende rapport over het Gelderse evenementenbeleid heeft Provinciale Staten „geschokt.” Dat blijkt uit reacties van de verschillende fracties. De ontdekte misstanden worden commissaris van de Koningin J. Kamminga, de gedeputeerden Scheerder en Boxem en griffier Crasborn zwaar aangerekend. Op 3 oktober zullen zij verantwoording afleggen over het gevoerde beleid.

Tijdens het onderzoek van Deloitte & Touche is gebleken dat er is gefraudeerd en gemanipuleerd met provinciale documenten, contracten, garantieverklaringen en borgstellingen. Daarnaast gaat het om garantieverklaringen en borgstellingen ter waarde van miljoenen guldens die door leden van GS onterecht zijn goedgekeurd. Volgens Deloitte & Touche hebben alleen Provinciale Staten die bevoegdheid en GS van Gelderland niet.

De accountants ontdekten voor miljoenen guldens aan vervalste borgstellingen waarin de provincie borg stond voor verliezen van evenementenbureau Gelderland Events. De meest bij het evenementenbeleid betrokken ambtenaar, De S., is ontslagen. Hij heeft bekend handtekeningen van Kamminga en Scheerder te hebben vervalst. De man was gedetacheerd bij het evenementenbureau Gelderland Events. Hij was op 1 april al geschorst.

Gedeputeerde Scheerder heeft zijn consequenties getrokken als portefeuillehouder Evenementenbeleid. Hij zal zich wel op 3 oktober verantwoorden, maar daarna neemt hij ontslag. Al met al kan de provincie Gelderland door het gevoerde beleid financiële claims verwachten die oplopen tot zo'n 13 miljoen gulden.

Triest
VVD-fractievoorzitter mr. dr. H. N. A. J. Zijlmans noemt de gang van zaken „triest.” „Als de overheid te dicht op het bedrijfsleven zit, krijg je situaties waarin het gemakkelijk misgaat. Bovendien moet de organisatie van de overheid zodanig zijn ingericht dat dit soort dingen eenvoudig niet kan gebeuren.”

CdK Kamminga heeft volgens hem te goeder trouw handtekeningen gezet onder documenten waarvan hij de strekking niet helemaal heeft ingezien. „Het lijkt mij goed om extra veiligheidskleppen in te bouwen waardoor dat niet meer kan gebeuren, bijvoorbeeld door diverse mensen een paraaf te laten zetten.”

Zijlmans moet zich inlezen in het rapport om de consequenties daarvan goed in te kunnen schatten. „Ik ben jurist, maar als je me vraagt wat het verschil is tussen borgstelling en garantie zou ik het op dit moment niet weten.”

Gedeputeerde Scheerder heeft volgens hem de juiste conclusies getrokken door op te stappen. De VVD'er ontkent niet dat ook de positie van griffier Crasborn ter discussie staat. „Samen met Scheerder was hij er namelijk al in een eerder stadium van op de hoogte dat er iets mis was in de organisatie.” Welke consequentie Crasborn moet verbinden aan de hele affaire kan hij nog niet zeggen.

Geschokt
De fractievoorzitter van de coalitiepartij CDA, H. H. de Vries, is „ontzettend geschokt. In zijn voortvarendheid heeft het college zijn zorgvuldigheid niet in acht genomen. De Vries wil dat de verantwoordelijke mensen zich uitspreken over hun functioneren. Volgens de CDA'er had Kamminga de zaakjes niet op orde toen hij handtekeningen zette onder garantieverklaringen. „Hij zette handtekeningen onder borgstellingsovereenkomsten terwijl hij dacht dat het garantieverklaringen waren. Dat mag hij op 3 oktober uitleggen, want hij is niet bevoegd onder borgstellingsovereenkomsten een handtekening te zetten.”

Volgens de CDA-fractie moet ook het functioneren van de ABN Amro-bank in Oosterbeek doorgelicht worden. „De directie heeft haar zorgplichttaak volstrekt niet uitgevoerd. De betrokken ambtenaar kon zonder zich te legitimeren geldtransacties uitvoeren. We zullen Gedeputeerde Staten dan ook vragen alle mogelijke juridische middelen aan te wenden om het functioneren van de bank aan de kaak te stellen.”

Uitleg
ChristenUnie-fractievoorzitter mr. W. J. E. Hendriks vindt ook dat griffier Crasborn, de hoogste provinciaal ambtenaar, uitleg moet geven over zijn beleid. Hem wordt verweten dat hij niet wist wat er in het ambtelijk apparaat gaande was. „Dat kan niet. Hij zal zich moeten verantwoorden.”

SGP'er H. Frens ziet vooralsnog geen reden om een van de betrokkenen tot aftreden te dwingen. „Er moet eerst duidelijkheid zijn of ze daadwerkelijk verkeerd hebben gehandeld. Ze zullen dan zelf wel aanvoelen of ze hun verantwoordelijkheid moeten nemen om op te stappen. We wachten af.”

GS nemen naar aanleiding van het rapport verschillende maatregelen. Gedeputeerden mogen niet langer betrokken zijn bij de organisatie van evenementen die de provincie subsidieert. De hoogste provinciaal ambtenaar, griffier Crasborn, krijgt een toezichthouder naast zich.