Binnenland28 augustus 2001

Sociale partners content met 'Koning'

„Met ESF-geld geen
fraude gepleegd”

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – De sociale partners zijn tevreden en blij met de conclusies van de commissie-Koning, die de besteding van miljarden aan Brusselse werkgelegenheidssubsidies in Nederland onderzocht. Vooral de conclusie dat van grootschalige fraude met de ESF-gelden niets is gebleken, verheugt werkgevers en werknemers. Samen besturen zij Arbeidsvoorziening: de instantie die de werkgelegenheidsprojecten in Nederland uitvoert.

VNO-NCW is verheugd over de conclusie in het rapport-Koning dat de ESF-gelden zijn besteed aan het doel waarvoor zij bestemd waren: de bestrijding van de werkloosheid. Volgens de werkgevers blijkt uit het rapport dat er niets mis was met de overeenkomst van eind 1994 tussen het Centraal Bestuur Arbeidsvoorziening (CBA) en Melkert als minister van Sociale Zaken. Het besluit om ESF-gelden in te zetten om gaten in de begroting van Arbeidsvoorziening te dekken, maakte deel uit van die overeenkomst.

Om de hoek
Met instemming stelt de werkgeversorganisatie vast dat de commissie-Koning concludeert dat de „soms tekortschietende uitvoering voor het grootste deel te wijten is aan de onduidelijke EU-regelgeving.”

Het is overigens juist deze conclusie van Koning die door voormalig Europees commissaris Van den Broek heftig wordt bekritiseerd. „Ik begrijp niet goed waarom men dan niet naar de Europese vertegenwoordiging gaat, om de hoek bij het Binnenhof. Of een vraag stelt aan de Nederlandse vertegenwoordiger bij de Europese Commissie”, aldus Van den Broek gisteren in het tv-programma NOVA.

De kritiek van Koning op het toezicht is volgens VNO-NCW voor een belangrijk deel terug te voeren „tot de achteraf minder gelukkige bestuurlijke constructie waarin minister en Arbeidsvoorziening ten opzichte van elkaar moesten opereren.”

MKB-Nederland vindt dat het rapport van de commissie-Koning een „geruststellend beeld” laat zien. Ook MKB doelt dan op de conclusie dat er geen fraude is gepleegd, maar dat er alleen te goeder trouw fouten zijn gemaakt in het uitvoeringstraject.

De MKB-woordvoerder stelt verder vast dat de vakcentrales FNV en CNV en „anderen” de afgelopen weken door suggestieve uitlatingen hebben bijgedragen aan het beeld in de media dat er op grote schaal geknoeid is met Europees geld. Dit door te suggereren dat de afspraken over de inzet van ESF-gelden in 1994 tussen sociale partners en Melkert niet rechtmatig waren.

De vakbonden wijzen de aantijgingen van MKB van de hand. De FNV wijst er in een reactie vooral op dat zowel sociale partners als de politiek van de gemaakte fouten moeten leren. „Wij hebben het niet zo goed gedaan als wij wel hadden moeten doen”, zegt A. Jongerius van de vakcentrale FNV.

Jongerius tekent hierbij aan dat „de constructie” ook wel moeilijk was. „Aan de ene kant was er de bezuinigingstaakstelling van Melkert en aan de andere kant de directie van de Arbeidsvoorziening, die wij als bestuur niet te veel voor de voeten wilden lopen.”

Boetekleed
CNV-voorzitter Terpstra vindt dat behalve de politiek ook de vakbonden het boetekleed moeten aantrekken. Die hebben volgens de commissie samen met de werkgeversorganisaties als intern toezichthouder gefaald.

Een en ander noopt tot bezinning bij een eventueel volgend Europees project, zegt Terpstra. Het CNV zal zich dan nadrukkelijk de vraag moeten stellen of „wij de verantwoordelijkheden kunnen waarmaken en of wij opnieuw in een dergelijk proces moeten stappen”.

De RMU vindt het triest dat „een laat-maar-waaien-mentaliteit ervoor gezorgd heeft dat er bij ten minste tien werkgelegenheidsprojecten is gesjoemeld.” Zij wijt dit aan jarenlang falend toezicht, verslonzing van een deel van het overheidsapparaat en het op afstand zetten van Arbeidsvoorziening.