Binnenland20 augustus 2001

Oorlogsveteraan
Van Lanschot
overleden

EINDHOVEN – Verzetsheld en strijder voor de belangen van oorlogsveteranen Willem (Bib) van Lanschot is vrijdag op 87-jarige leeftijd overleden.


Van Lanschot, geboren in Vught op 30 juni 1914, was van 1950 tot 1980 voorzitter van de Bond van Nederlandse Militaire Oorlogs- en Dienstslachtoffers (BNMO). Hij was een van de oprichters van de World Veterans Federation (WVF), waarvan hij ook president was. In 1948 kreeg Van Lanschot de Militaire Willemsorde.

Van Lanschot
In de Tweede Wereldoorlog zat Van Lanschot, die zijn loopbaan als beroepsofficier begon, in het verzet. In 1942 werd hij opgepakt, waarna hij opgesloten zat in de gevangenis van Scheveningen. Vervolgens zat hij in de concentratiekampen Natzweiler en Dachau, waar hij in 1944 door de Amerikanen werd bevrijd.

Tussen 1945 en 1949 maakte Van Lanschot deel uit van de staf van prins Bernhard. Hij was hoofd van de Missie tot Opsporing Vermiste Personen, die bekend werd als de missie-Van Lanschot. In 1949 verruilde hij het leger voor het bedrijfsleven. Van Lanschot was directeur van Philips-vestigingen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. In de jaren zestig stapte hij over naar het familiebedrijf Lanschot Bankiers, waar hij later ook president-commissaris werd.

De telg uit het Brabantse bankiersgeslacht was een fervent fondswerver voor oorlogsveteranen. Hij was een van de oprichters van de Stichting Uitvoeringsorgaan Financiële Acties (SUFA), een voorloper van de Algemene Loterij Nederland.

Eind jaren '70 nam Van Lanschot samen met een aantal vrienden het initiatief tot het instellen van het Verzetsherdenkingskruis. Op zijn tachtigste verjaardag ontving hij uit handen van prins Bernhard het eerste exemplaar van zijn biografie.