Binnenland8 augustus 2001

Oostenrijkse chauffeur afgeleid door kinderen op achterbank

Ymke Jager nog in levensgevaar

Van onze binnenlandredactie
BEVERWIJK – De bestuurder van de auto die maandag het dodelijke ongeval in de Gleinalm-tunnel in Oostenrijk veroorzaakte, heeft gisteren verklaard dat hij mogelijk werd afgeleid door zijn kinderen op de achterbank. Het Oostenrijkse openbaar ministerie legt hem dood door schuld ten laste.

De tienjarige Ymke Jager, die als enige van het gezin het ongeluk heeft overleefd, is gisteravond met een speciaal ambulancevliegtuig naar Nederland overgevlogen. Dat heeft woordvoerster Margreet Snaas van alarmcentrale Elvia Assistance vanmorgen gezegd. Elvia is verantwoordelijk voor de repatriëring.

Wanneer de lichamen van de vijf slachtoffers naar Nederland worden overgebracht, is volgens Snaas nog niet bekend. „Wij hebben alles voorbereid en nu is het wachten tot justitie in Oostenrijk toestemming geeft. Dat kan elk moment, maar kan ook nog een paar dagen duren.” De overledenen zijn de 45-jarige vader Jager, de 46-jarige moeder en hun dochters van vijftien, twaalf en acht jaar, allen afkomstig uit het Gelderse Heteren. In het dorp was gisteren –afgezien van wat pratende groepjes inwoners– op straat weinig van het drama te merken. Het huis van de familie zag er verlaten uit.

Het zwaargewonde meisje is tijdens de reis naar Nederland begeleid door een medisch team uit Graz en ligt nu in het Brandwondencentrum Beverwijk. Haar toestand wordt als stabiel omschreven, maar ze verkeert nog wel in levensgevaar. Ze heeft over ongeveer 70 procent van haar lichaam derdegraads brandwonden, zei de arts die het meisje in Oostenrijk heeft behandeld.

Officier van justitie Peter Hödl verklaarde gistermiddag dat de Nederlanders zijn overleden aan rookvergiftiging en hitteshock. De verwondingen van de botsing zouden niet dodelijk zijn geweest. In de vouwwagen die achter de auto hing, zat een houder met propaangas, maar die was niet in brand gevlogen.

Dood door schuld
Het ongeval in de Gleinalmtunnel is veroorzaakt door een uit Duitsland afkomstige automobilist die al jaren in Graz woont. De veertigjarige man en zijn twee dochters (drie en zes jaar) raakten zwaargewond, maar verkeren buiten levensgevaar. Volgens de Oostenrijkse arts Jörg Engler staat de man wel onder behandeling van een psycholoog. Hij is inmiddels aangeklaagd voor dood door schuld. Daarop staat in Oostenrijk celstraffen tot drie jaar.

Na de brand in de Gleinalmtunnel heeft de Oostenrijkse minister van verkeer Monika Forstinger gezegd dat de veiligheid van verkeerstunnels verder verbeterd moet worden. Forstinger zei dat er momenteel al renovaties aan de gang zijn, waarbij tunnels die slechts één buis hebben er twee krijgen, zodat ongelukken door tegemoetkomend verkeer kunnen worden uitgesloten.

Noodplan
De minister wees erop dat het noodplan in de Gleinalmtunnel goed heeft gewerkt en dat de brand in korte tijd was geblust. Vlak na het ontstaan van de brand sprongen de verkeerslichten aan beide ingangen op rood, zodat er geen verkeer de buis meer in kon rijden. Omdat het niet druk was in de tunnel konden auto's die zich al in de tunnel bevonden, omkeren en naar buiten rijden.

Het ongeluk voltrok zich in het midden van de 8,3 kilometer lange Gleinalm, de tunnel op de Pyhrnautobahn (A9) in Stiermarken. De Gleinalmtunnel is de op twee na langste verkeerstunnel van Oostenrijk en volgens het persbureau APA kwam de tunnel bij een test twee jaar geleden als ”twijfelachtig” uit de bus wat de veiligheid betreft.

Het verkeer in de tunnel wordt in de gaten gehouden met videocamera's, maar door een defect aan een van de vijf recorders is het ongeluk niet op beeld vastgelegd.

Kritiek brandweer
De brandweer van de Oostenrijkse deelstaat Stiermarken, Franz Hauptmann, heeft felle kritiek geuit op de veiligheidsmaatregelen. Hij noemt de tunnel een „monsterachtige pijp zonder vlucht- of hulpweg.”

De brandweer zegt zich al meer dan twintig jaar sterk te maken voor de aanpassing van tunnels als de Gleinalm, die slechts één buis hebben, waardoor het risico op frontale botsingen groot is. De Gleinalmtunnel zou onmiddellijk veiliger gemaakt kunnen worden met een eigen brandweerploeg en een sprinklerinstallatie, luidt het advies van de brandweer.

Volgens de brandweer mogen vluchtwegen in gebouwen slechts veertig meter lang zijn, terwijl mensen in tunnels vaak vele kilometers moeten afleggen voordat zij in veiligheid zijn. Hauptmann zegt dat brandweerlieden „telkens de kastanjes uit het vuur mogen halen” als er een ramp gebeurt.