Binnenland11 juli 2001

Gemeente steunt logopediste in verzet tegen broekverbod

Vriezenveense school in
conflict door kledingregels

Van onze onderwijsredactie
VRIEZENVEEN – De reformatorische Johannes Bogermanschool in Vriezenveen is in aanvaring gekomen met het gemeentebestuur over de kledingvoorschriften voor de gemeentelijke logopediste die de school elke week bezoekt. De therapeute heeft aangekondigd zich niet langer aan de afspraken te willen houden. De afgelopen twee jaar deed ze dat wel.

De Bogermanschool vraagt externe medewerkers die de school regelmatig bezoeken zich aan de voorschriften te houden die voor het eigen personeel en de leerlingen gelden. „Dat levert eigenlijk nooit problemen op”, zegt directeur A. R. Bronkhorst. „De dames van het schoonmaakbedrijf komen hier altijd in rok en als bijvoorbeeld mensen van een toetsingsbureau voor het eerst hier komen, leg ik ons standpunt uit. Daar wordt nooit moeilijk over gedaan. Men past zich aan.”

Logopediste Wilma Hendriks had daar bij haar aantreden twee jaar geleden nogal moeite mee, maar nadat er op het gemeentehuis intern over gesproken was, kwam ze voortaan toch in rok naar de Bogermanschool, zegt Bronkhorst. „Twee maanden geleden gaf de logopediste aan er toch nog steeds problemen mee te hebben en zich niet langer aan de voorschriften te willen houden. Overigens is ze tot haar afscheid afgelopen donderdag gewoon in rok gekomen.

Door een reorganisatie wordt nu een ander aan onze school toegewezen, maar de logopedistes trekken één lijn en worden daarin gesteund door het gemeentebestuur. De gemeente stelt nu voor de kinderen buiten ons gebouw logopedie te laten volgen, maar dat levert dezelfde principiële problemen op en daarnaast worden de kosten van die andere locatie verhaald op de school.”

Kosten
„De directie is verantwoordelijk voor alles wat er in een school gebeurt”, zegt mr. L. Vogelaar van de scholenorganisatie VBSO, waarbij de Johannes Bogerman is aangesloten. „Daarom mag een school bepaalde regels die voor personeel en leerlingen van toepassing zijn, ook voor anderen die de school bezoeken laten gelden, zeker als het gaat om mensen die elke week een paar uur aanwezig zijn en soms ook even voor de klas staan. Dan mag je hen verzoeken geen vragen over tv-programma's te stellen, maar ook om in taalgebruik en kleding rekening te houden met de identiteit van de school.

Dat levert zelden moeilijkheden op. Het is de gemeente Vriezenveen die nu problemen veroorzaakt. Uitwijken naar andere logopedisten is ook niet zo eenvoudig, want de gemeentelijke dienst is gratis, terwijl de kosten van particuliere logopedie voor rekening van de ouders zouden komen.”

Geen dwang
Volgens wethouder A. Koops van 't Jagt heeft het college van Vriezenveen besloten dat de logopedistes zich alleen aan de kledingnormen van de gemeente moeten houden en zich niet behoeven aan te passen aan regels van een school.

„Wij willen onze werknemers daar niet toe dwingen. Daarom staan we in principe ook achter deze medewerkster. Ze heeft zich inderdaad eerst wel aangepast, maar op den duur is dat toch gaan invreten en heeft ze haar besluit teruggedraaid.”

Als een logopediste zich vrijwillig aan de gedragslijn van een school aanpast, juicht de gemeente dat overigens alleen maar toe, „want aan een conflict heeft niemand iets”, zegt Koops van 't Jagt.

„Op dit moment trekken de logopedistes echter één lijn, dus een oplossing is er nog niet. Daarover zijn we nog in gesprek. De school vraagt bereidheid tot aanpassing, maar dat kun je ook wederzijds van elkaar verlangen.”