Binnenland30 mei 2001

Achttien jaar en TBS
voor moord op Nienke

Van onze binnenlandredactie
ROTTERDAM – De rechtbank in Rotterdam heeft gisteren de 31-jarige Kees B. uit Vlaardingen veroordeeld tot achttien jaar celstraf en TBS. De rechtbank achtte bewezen dat B. in juni vorig jaar het 10-jarige Schiedamse meisje Nienke Kleiss heeft verkracht en gewurgd. Het vonnis was conform de eis.

Nienke speelde op de bewuste dag met haar 11-jarige vriendje Maikel Willebrand in het Beatrixpark in Schiedam. Aan het eind van de dag werd het tweetal, volgens verklaringen van het vriendje, vastgepakt door een man. De verdachte duwde het tweetal in de bosjes en dwong hen zich uit te kleden. Nienke werd vervolgens gewurgd met een schoenveter, Maikel –die zich voor dood hield– overleefde de aanval en wist gewond voorbijgangers te waarschuwen.

Volgens de rechtbank is B. de man die deze „onzegbaar afschuwelijke” daad heeft begaan. De rechtbank tilt zwaar aan de bekentenis die B. aflegde, kort nadat de politie hem had aangehouden. Dit ondanks het feit dat B. na een gesprek met zijn advocaat zijn gedetailleerde bekentenis weer introk.

Het bewijs tegen B. mag dan volgens de rechtbank op losse punten niet voldoende belastend zijn, in combinatie met elkaar zijn ze dat zeker wel. Daarbij heeft de verdachte volgens de rechtbank geen sluitend alibi voor het moment van de moord, is zijn fiets gesignaleerd op de plek des onheils en zijn de steekwonden in het lichaam van Maikel toegebracht met een mes dat overeenkomt met het snijtuig dat B. op zijn werk gebruikt.

Feitelijk beschuldigt de rechtbank B. van doodslag en verkrachting van Nienke, poging tot doodslag op Maikel, ontvoering van beide kinderen en het verrichten van ontuchtige handelingen bij een ander kind. Dat het aanvankelijk aan de hand van Maikels herinneringen opgemaakte signalement niet klopte, vond de rechtbank bij zo'n traumatische gebeurtenis „te verwachten.”

Kees B. blijft volharden in zijn ontkenning. Advocaat mr. Y. Taekema liet na de uitspraak meteen weten in hoger beroep te gaan. Volgens Taekema staat het vast dat zijn cliënt ten tijde van het gebeuren nog op zijn werk was.