Binnenland18 april 2001

Borst: Geen plan
voor zelfmoordpil

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Minister Borst van Volksgezondheid heeft gisteren uitdrukkelijk laten weten dat zij „niet met voorstellen rondloopt” om van overheidswege een zelfmoordpil voor bejaarden te gaan verstrekken. Zij is niet van zins deze kabinetsperiode met voorstellen te komen om de grenzen van de net aangenomen euthanasiewet te verleggen. „Dat had er nog eens bij moeten komen”, reageert ChristenUnie-woordvoerder Rouvoet.

In haar verklaring zegt Borst ook dat het slechts haar bedoeling is geweest begrip te tonen „voor de specifieke situatie van sommige hoogbejaarde mensen die geen enkel perspectief zien in hun leven en daarom een einde aan hun leven willen maken.” De overheid, aldus Borst, moet een debat daarover niet uit de weg gaan. Maar die discussie moet nog beginnen en zal zeker „vijf tot tien jaar duren.” En die discussie moet vooral „met de grootst mogelijke zorgvuldigheid en behoedzaamheid” worden gevoerd.

De minister kwam met haar verklaring omdat er commotie is ontstaan over haar uitspraak in een interview met NRC Handelsblad van zaterdag dat zij „niet tegen” een zelfdodingsmiddel is waarmee bejaarden die levensmoe zijn hun leven kunnen beëindigen op het moment dat zij dat willen. Borst benadrukte gisteren dat zij eind november vergelijkbare uitspraken heeft gedaan. Zij liet daarbij onvermeld dat zij zich toen nog niet en nu wel positief over de zogenoemde pil van Drion heeft uitgelaten.

Al erg genoeg
Het CDA, dat voor morgen een interpellatiedebat met premier Kok en minister Borst heeft aangevraagd, houdt ook na de verklaring van Borst aan dat debat vast. De christen-democraten willen dat Borst verantwoording voor haar uitlatingen aflegt en haar uitspraken herroept. Van de premier willen zij weten wat het standpunt van het kabinet in de kwestie is. Het CDA weet nog niet of het de motie van afkeuring zal steunen waarmee ChristenUnie en SGP morgenmiddag het vertrouwen in Borst willen opzeggen. „Over eventuele moties valt nog niets te zeggen. Daar is juist het debat voor, om hoor en wederhoor te laten plaatsvinden”, zegt een woordvoerder.

ChristenUnie-woordvoerder Rouvoet is al helemaal niet onder de indruk van de verklaring van Borst. Op haar mededeling dat zij niet met voornemens rondloopt om de zelfmoordpil van overheidswege aan hoogbejaarden te verstrekken, reageert hij: „Dat had er nog eens bij moeten komen. Het is al erg genoeg dat zij deze kwestie aan de orde stelt –terwijl zij in beide Kamers heeft gegarandeerd dat die niet onder de reikwijdte van het wetsvoorstel viel– en een persoonlijke voorkeur voor die 'pil van Drion' uitspreekt. Staatsrechtelijk gezien is dat fout en met het oog op de beeldvorming in het buitenland is dat fout. Ze had het bovendien als haar taak moeten zien maatschappelijke rust te brengen na de aanname van de wet in de Eerste Kamer. Nu heeft zij alleen maar nog meer onrust opgeroepen.”

Diep gegriefd
Ook de SGP houdt vast aan zijn eis dat Borst moet aftreden. „Wij zijn zo geraakt dat wij niet meer het vertrouwen hebben om met haar verder te gaan”, zegt fractievoorzitter Van der Vlies.

Het zijn niet in de eerste plaats Borsts opmerkingen over de zelfdodingspil die bij de SGP verkeerd zijn gevallen. „Haar ideeën zijn min of meer bekend. Het gaat ons vooral om de context en de bewoordingen. Zo zet ze de demonstrerende christenen tegen de euthanasiewetgeving opzij en bedient zij zich van het laatste kruiswoord van Christus, „Het is volbracht.” Dit alles snijdt ons christenen door hart en ziel.”

Het Platform Zorg voor Leven –een tijdelijke coalitie van christelijke organisaties tegen de euthanasiewet– heeft gisteren een brief naar minister Borst gestuurd en daarin geschreven zich „diep gegriefd” te voelen door haar uitlatingen over de stille tocht van vorige week dinsdag. „Uw woorden klinken bijna laatdunkend en dat is triest. Blijkbaar is het ons niet gelukt in deze anderhalf jaar werkelijk contact te maken of onze boodschap zodanig over te brengen dat u voelde dat het ons ernst is.”

Zie ook:
Rouvoet: Ik heb dus tegen een muur staan praten

Twee Drentenaren verdacht van hulp bij dood op verzoek