Oorzaak steekvlam bij hamburgertentSchiphol opnieuw getroffen door brandSCHIPHOL Luchthaven Schiphol is gisteravond voor de tweede keer binnen enkele maanden opgeschrikt door brand. Het vuur ontstond in de keuken van restaurant Burger King op Schiphol Plaza. Er vielen geen gewonden, maar het vlieg- en treinverkeer op de nationale luchthaven raakte ernstig ontregeld. Enkele duizenden reizigers werden de dupe. Alleen al van de KLM liepen vijftig toestellen flinke vertraging op. De brand ontstond om half zes 's middags, na een steekvlam in de keuken van Burger King. Door de enorme hitte die daardoor werd veroorzaakt in een afvoerkanaal, ontstond brand in een ventilatiesysteem op de zevende en de achtste verdieping van het kantoorgebouw boven terminal 3. Rond zes uur sloegen de vlammen uit het dak en stegen zwarte rookwolken op uit het gebouw. De marechaussee zette onmiddellijk de ontruiming van de diverse terminals en Schiphol Plaza in gang. Het calamiteitenplan trad in werking. Het treinverkeer van en naar Schiphol werd stilgelegd, en het vliegverkeer beperkt. Ook het gebied rond de terminals E, F en G werd gesloten. Honderden reizigers moesten uit voorzorg de luchthaven verlaten. De meesten van hen besloten buiten te wachten op het voorplein van Schiphol. Personeel van restaurant Burger King en gestrande reizigers kregen onderdak in het nabijgelegen Sheraton Hotel. Naar vertrekhal gelopen In de loop van gisteravond kon het vliegverkeer weer goeddeels normaal worden afgehandeld. Omstreeks kwart voor negen werd ook het treinverkeer via de sporen langs Schiphol hervat. Gestrande reizigers moesten soms tot halverwege gisteravond wachten voor de hoofdingang van Schiphol. Tegen negen uur maakten de meesten alsnog hun opwachting voor de vertrekbalie. Een aantal van hen was met bagage en al uitgestapt op de vluchtstrook van de A4 en richting vertrekhal gelopen. Op een persconferentie verklaarde Schiphol-directeur G. Cerfontaine dat hij geen reden heeft aan te nemen dat er opzet in het spel is. Over de schade die gisteravond ontstond, kon hij nog niets zeggen. De luchthaven leed door de brandstichting op 18 januari zo'n 10 tot 15 miljoen gulden schade, aldus Cerfontaine. De marechaussee heeft een technisch onderzoek geopend naar de brand en de oorzaak daarvan, zo verklaarde luitenant-kolonel C. Kuijs. Ook zal het personeel van Burger King worden gehoord. Daarbij speelt de vraag een rol of de bedrijfsleiding van het restaurant wel goed heeft opgelet en adequaat heeft gereageerd. Plof Volgens ooggetuigen is er bij Burger King twee keer een plof geweest, voordat er brand ontstond. Op het moment van de eerste explosie waren naar schatting dertig bezoekers aanwezig. Er waren de hele dag al wat problemen met de flame-grill, zegt een 15-jarige medewerker van de restaurantketen desgevraagd. Met dat apparaat worden hamburgers klaargemaakt. De vlammetjes brandden de hele middag al een beetje anders dan op andere dagen. Een collega vertelt dat het apparaat meer rookte dan normaal. De bedrijfsleider werd daarop gewezen, aldus de even oude jongen. Maar deze zou gezegd hebben dat het wel kon. Na de eerste plof kregen de personeelsleden te horen dat ze konden doorwerken. Een collega in de keuken voelde bij een van de ploffen een schokgolf van de luchtdrukverplaatsing in zijn gezicht. Hij raakte echter niet gewond. De jonge hamburgerverkoper zag zwarte rotzooi op de vloer. Tot zijn verbazing kreeg hij opdracht gewoon zijn bestellingen af te maken en bleven klanten gewoon bestellen. Na de tweede plof, kwam een deel van het plafond van een voorraadruimte naar beneden. Korte tijd later kregen we van de politie te horen dat we over de balie moesten springen om ons uit de voeten te maken. Toen brak er wel paniek uit, aldus de jongen. Toen we eenmaal buiten waren, zagen we de vlammen uit het dak van het kantoorgebouw erachter slaan. |