Binnenland6 april 2001

OM voegt feit toe aan dagvaarding

Verdachte van moord
Nienke zocht kinderen

Van onze binnenlandredactie
ROTTERDAM – De Vlaardinger K. B. heeft gisteren voor de rechtbank in Rotterdam bevestigd dat hij in het voorjaar en de zomer van 2000 geregeld op zijn fiets door het Schiedamse Beatrixpark zwierf en zocht naar jonge kinderen die hem tegen betaling oraal wilden bevredigen. Maar hij zegt niets met de dood van de 10-jarige Nienke Kleiss van doen te hebben.

De 31-jarige Vlaardinger wordt verdacht van de moord op en het misbuik van het meisje vorig jaar juni. B. werd pas drie maanden na de moord aangehouden. Tijdens een eerdere behandeling bij de rechtbank is gebleken dat hij driemaal de moord, het seksueel misbruik, en de poging tot moord op Nienkes vriendje heeft bekend. Later trok hij die bekentenissen in. Volgens zijn raadsman is B. onschuldig. Hij wijst er onder andere op dat B. helemaal niet lijkt op het signalement dat het gevluchte vriendje vlak na de gebeurtenissen gaf.

De zaak werd gisteren bij de rechtbank in Rotterdam voortgezet. B. hield vol onschuldig te zijn. Wel gaf hij toe in het park op kinderen uit te zijn geweest. Het openbaar ministerie voegde dit kinderlokken toe aan de dagvaarding. De raadsman van B. maakte tevergeefs bezwaar tegen deze uitbreiding. Behalve de moord op Nienke stond in de dagvaarding ook al een poging tot moord op Nienkes vriendje die met haar in het park speelde.

B. is er van overtuigd dat hij er is ingeluisd. In zijn theorie was de politie na het verschrikkelijke incident vorig jaar zomer op zoek naar een dader. B. geeft toe kort na het gebeuren in het park aanwezig te zijn geweest. Hij was ook degene die met zijn mobiele telefoon de politie alarmeerde. Maar meer heeft hij er niet mee te maken gehad. In zijn visie heeft de politie alles uit de kast gehaald om hem voor de moord op te laten draaien.

Geen bewijs
Advocaat Taekema vertrouwt zijn cliënt. De raadsman zegt er van overtuigd te zijn dat het OM liegt. Hij liet tijdens de behandeling van de zaak dan ook geen juridische weg onbenut. Zonder overigens veel succes wraakt de advocaat de rechtbank, voert hij preliminaire verweren, dient hij bezwaarschriften in, interrumpeert hij de rechtbankpresident, verzoekt hij tot aanhouding en vraagt hij om opheffing van de voorlopige hechtenis van zijn cliënt.

Volgens Taekema is er geen bewijs tegen zijn cliënt. Behalve de „onder zware druk” afgelegde bekentenis, die B. later weer introk, heeft justitie volgens Taekema niets in handen. Deskundigen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), die naar eigen zeggen het grootste DNA-onderzoek ooit in Nederland uitvoerden, hebben op de plaats waar Nienke werd gevonden geen spoortje van B. kunnen vinden.

Over een maand zet de rechtbank de strafzaak tegen B. voort. Dan wordt onder meer het psychiatrisch rapport over de verdachte besproken. Dan zal ook de officier van justitie haar eis in deze zaak formuleren.