Binnenland31 maart 2001

Argentijnse verloofde van prins doorstaat vuurdoop met glans

Máxima neemt alle twijfels weg

Door Bea Versteeg
DEN HAAG – Ze kwam, ze zag en ze overwon. In nog geen anderhalf uur tijd is Máxima Zorreguieta erin geslaagd de harten van de Nederlanders te winnen. Charmant, zelfbewust en minder zenuwachtig dan haar verloofde staat ze de pers te woord. De ideale schoondochter bestaat niet, maar Máxima komt er dicht bij in de buurt.

Als het persgesprek voorbij is, omarmen de verloofden elkaar. Hun vuurdoop zit erop. Ze kunnen tevreden zijn. Het charme-offensief heeft gewerkt. Máxima is door haar oprechte verklaring over haar vader erin geslaagd alle twijfels weg te nemen. Het grote offer dat ze heeft moeten brengen wordt beloond.

Ze spreekt tijdens de ontmoeting goed Nederlands. Het advies van prins Claus heeft ze goed in haar oren geknoopt. Hij raadde haar aan „zo snel mogelijk Nederlands te leren.” Zelf vindt ze dat het nog beter kan. Haar aanstaande schoonvader roemt ze. „Prins Claus was heel goed voor mij.”

Natuurlijk heeft ze het moeilijk gevonden. Geen enkele dochter vindt het leuk om te zeggen dat haar vader „zijn best heeft gedaan voor de landbouw in een verkeerd regime. Hij had de beste intenties en ik geloof in hem. We weten allemaal hoe fout dat regime was.”

Om daar achter te komen heeft ze de afgelopen tijd veel gesproken met haar vader. Ze heeft ook veel gelezen over die periode. Ze vindt wat er in Argentinië is gebeurd „vreselijk.” Máxima en Willem-Alexander benadrukken dat Jorge Zorreguieta zelf het besluit genomen heeft weg te blijven. Ze hebben er wel met hem over gesproken.

Ze komt uit een heel hechte familie. Voor haar is en blijft hij een „integere, toegewijde vader.” Zelfs op de dag dat hij lijfelijk niet aanwezig is, voelt ze dat hij haar nabij is. De warme band die de Zorreguieta's onderling hebben, heeft grote indruk op prins Willem-Alexander gemaakt. Hij hoopt dat hij en Máxima ook zo'n hecht gezin mogen vormen.

Over de geloofsopvoeding van de kinderen die ze hopen te krijgen, hebben de verloofden al nagedacht. „Zij zullen hervormd gedoopt worden.” Ook de nieuwe generatie Oranjes houdt vast aan de tradities van het koningshuis. Of Máxima ook zal overgaan tot de Nederlandse Hervormde Kerk, daar denkt ze nog over na. „Het is een beslissing die ik niet overhaast wil nemen. Ik verdiep me erin en bestudeer het protestantisme.”

Van andere Nederlandse tradities blijkt Máxima goed op de hoogte. Zo weet ze dat bij ijspret warme chocolademelk hoort. Op 19 januari schaatst ze met haar vriend op de hofvijver van Paleis Huis ten Bosch. Ze heeft het koud en wil chocolademelk. Haar vriend verrast haar, maar niet met de warme drank. „Wil je met me trouwen?” vraagt hij. Over het antwoord hoeft ze geen seconde na te denken. Het is een „volmondig ja.” Als teken daarvan krijgt ze een ring, die de prins met behulp van een edelsmid heeft ontworpen.

Willem-Alexander heeft die vraag niet in een opwelling gesteld. „Vele malen heb ik mij afgevraagd of ik haar dit aan kon doen.” Hij weet dat ze haar vrije zelfstandige leven op moet geven. Tijdens al zijn overpeinzingen kwam Willem-Alexander telkens tot de conclusie dat Máxima het „juiste en sterke karakter” heeft om „aan mijn zijde een uitermate belangrijke rol te vervullen.”

De prins is tot over zijn oren verliefd. Zij trouwens ook. Voor hem is het een grote opluchting dat al het gedoe rond de vader nu opgelost is. Een vergissing zoals in New York, waar hij naar een brief van Videla verwijst, zal hij niet meer maken. „Dat was stom”, vindt hij nu. Zijn verloofde is iets milder. „Het was een beetje dom”, zegt ze.

Het is haar relativeringsvermogen dat hem ervan verzekert dat zij hem zal kunnen steunen. Hij komt bijna woorden tekort voor zijn ode aan haar. Ze is de afgelopen tijd in staat geweest „bij mij het beste en het diepste boven te halen.” Willem-Alexander weet als geen ander hoe het leven in het paleis als verstikkend op buitenstaanders over kan komen. Hij hoopt dat Máxima in de gouden kooi niet haar „spontaniteit en levensplezier” zal kwijtraken. „Deze vrouw is uniek zoals ze is en ik hoop dat ze die eigenschappen zal blijven houden; het zal onze relatie tot in lengte van dagen levendig houden.”

De prins is ervan overtuigd „een hele goede keuze gemaakt te hebben.” Hij is blij dat hij nu met haar in de openbaarheid kan treden. Voor Máxima zelf is het ondanks de bijna twee jaar durende vriendschap een klein beetje onwerkelijk. „Ik had nooit kunnen verwachten dat ik hier op een dag en in het Nederlands zou spreken.” Ze is blij om in Nederland te komen wonen en het land beter te leren kennen. Ze neemt daarom tot aan haar huwelijk haar intrek in Paleis Huis ten Bosch. „Mijn spullen in Brussel ga ik zo snel mogelijk ophalen.”

Als de hectiek van de komende dagen achter de rug is, begint de echte inburgering. Máxima gaat zich verdiepen in de geschiedenis en het staatsrecht. En haar Nederlands verbeteren. Daar heeft ze het zo druk mee, dat ze geen betaalde baan buitenshuis gaat zoeken. Ze gaat „werken bij deze baas”, grapt haar verloofde. Dat ze in de toekomst op de achtergrond zal opereren deert haar niet. „Ik blijf even zelfstandig als nu.”

De beslissing om de verloving gisteren bekend te maken heeft het paar in goed overleg met prins Constantijn en Laurentien Brinkhorst genomen. De twee vonden het niet verstandig dat Willem-Alexander en Máxima zouden wachten tot na hun huwelijk in mei. „Daar moet je niet vier à vijf maanden mee rondlopen”, was hun advies. Dat was niet aan dovemansoren gezegd.