Binnenland31 maart 2001

In Kootwijkerbroek is weinig belangstelling voor verloving

Een land vol mooie meisjes

Door E. van Dijkhuizen
APELDOORN – Ze heeft voors en tegens. Máxima oogt goed, is intelligent en innemend. Maar ze komt van ver, is rooms en haar vader ligt onder vuur. Hoe denkt de 'gewone man' over een huwelijk tussen Willem-Alexander en zijn Argentijnse verloofde?

De 38-jarige Huseyin Yalvoc uit Soest, bezorger bij een apotheek, ziet problemen. „Ik heb niets tegen Máxima, maar waarom neemt Willem-Alexander geen Nederlandse vrouw? Er zijn in dit land mooie meisjes genoeg. Eerlijk is eerlijk. Als hij met een Nederlands meisje ging trouwen, zou ik blij zijn. Nu niet.”

Dat de kroonprins gewoon zijn moeder nadoet door een levensgezel uit het buitenland te halen, brengt Huseyin niet op andere gedachten. „Er moet een keer een einde komen aan dit soort huwelijken. Ook Nederlandse meisjes moeten een kans krijgen. Waarom moet het per se iemand uit een rijk gezin zijn? Een gewoon meisje is ook goed.”

Huseyin –Nederlander, geboren in Turkije– vindt het jammer dat de relatie tussen Willem-Alexander en de blonde tandartsdochter Emily Bremers is afgeknapt. „Zij was supergeschikt.” Dat de vader van Máxima omstreden is, doet de Soestenaar weinig. „Elk mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden.”

Hoewel papa Zorreguieta niet op de bruiloft aanwezig zal zijn, had Huseyin er geen bezwaar tegen gehad als dat wel was gebeurd. „Van mij had hij gewoon mogen komen. Daar heeft hij het volste recht toe. En hij had ook netjes op de foto gemogen. Waarom zou hij zich moeten verstoppen? Dat is onzin.”

Voorbeeld
„Of ik me er wel of niet druk over maak, Willem-Alexander doet gewoon waar hij zin in heeft”, reageert huis- en kostersvrouw Rianne Lagerwerf (32) uit Amersfoort. „Het meest jammer vind ik dat Máxima rooms is. Wat blijft er op deze manier van de godsdienst van het koningshuis over? Ze hebben een voorbeeldfunctie.”

„Aan de andere kant”, zegt Lagerwerf, „zijn roomse mensen wel net als wij tegen euthanasie en zo. Wat dat betreft kunnen we elkaar de hand geven.” Máxima's vader had ook van haar best bij de bruiloft mogen zijn. „Het is natuurlijk niet zo netjes wat hij gedaan heeft, maar het is wel haar vader. Wat hij verkeerd gedaan heeft, mag je Máxima niet aanrekenen.” Voorkeur voor Alexanders eerdere vriendin Emily heeft Lagerwerf niet. „Die was toch ook rooms? Je hebt dan alleen een Nederlandse, maar ik vind de godsdienst belangrijker.”

Geen aandacht
In het door mond- en klauwzeer getroffen Kootwijkerbroek is –begrijpelijk– weinig belangstelling voor de koninklijke verloving. „Ik hoorde het bericht van iemand die kwam koffiedrinken, maar het gaat langs me heen”, zegt boerin Van Lagen van de Essenerweg. „Ik heb er na die tijd niet meer aan gedacht. Het gesprek van de dag hier is de mkz-crisis, niet de verloving van Willem-Alexander.”

De boer zelf is op de fiets naar het dorp, „want alles is afgezet”, vertelt zijn vrouw. Het bedrijf van Van Lagen –82 kalveren– wordt waarschijnlijk begin volgende week geruimd. De boerin moet het kort houden. „Ik krijg nog een ander telefoontje; misschien wel de mensen die bloed komen prikken. Mijn hoofd staat niet naar andere dingen”, verontschuldigt ze zich.

Een andere boerin in Kootwijkerbroek –ze wil anoniem blijven– reageert net zo. „Ik hoorde het bericht op de radio, omdat we naar het nieuws luisterden vanwege de mkz-crisis, maar het drong amper tot me door. Wij zitten nu aan onze beesten te denken, niet aan onze kroonprins. Ik ben best wel oranjegezind en ik vind het fijn dat we nog een koningshuis hebben, maar geen haar op mijn hoofd denkt nu aan die verloving.”

Een mening over de koninklijke verbintenis heeft de boerin niet. „Ik heb me er niet in verdiept. Trouwens, dat helpt toch niets. Het is met die verloving net als met de mkz-crisis: er wordt toch niet naar ons geluisterd.” Dat het nieuws uitgerekend nu bekend wordt gemaakt, terwijl het land op z'n kop staat, verbaast haar. „Je zou er bijna wat van gaan denken.”

Beter dan niks
Willem-Alexander moet zelf weten dat hij met Máxima gaat trouwen, maar hij kan dan geen koning meer worden, vindt Willem Lambooy (16) uit Hoevelaken. „Alleen al vanwege al dat gezeur over de vader van Máxima.” Dat Zorreguieta niet bij de bruiloft zal zijn, zegt de vwo-5-leerling op het Van Lodensteincollege weinig. „Dat is alleen maar een symbool. Ik vind het belangrijker dat Máxima afstand neemt van wat haar vader heeft gedaan of in ieder geval een keer in het openbaar zegt dat hij fout is geweest.”

Willem ligt er niet wakker van dat Máxima rooms is. „Dat is in ieder geval beter dan niks.” Past een hervormd meisje niet beter in het koninklijke straatje? „Dan was het waarschijnlijk toch alleen in naam hervormd geweest. Het resultaat is weinig verschillend.” Bij het tijdstip van bekendmaken zet Willem vraagtekens. „Ze hadden beter een rustiger moment kunnen kiezen.”