Binnenland31 maart 2001

Knevel geniet van goed geregisseerde presentatie

„Máxima doet harten sneller kloppen”

Door R. Pasterkamp
APELDOORN – „De geschiedenis zal leren of het de juiste keus was”, zei de kroonprins gisteravond in Den Haag over zijn Máxima. Hoe denken leidslieden over Willem-Alexander en zijn Argentijnse verloofde? „Als Willem-Alexander de vrouw van zijn hart heeft gevonden, moet hij de stem van zijn hart volgen.”

Voor mr. J. Pommer, voorzitter van de Bond van Oranjeverenigingen en burgemeester van Ammerzoden, is de verloving een feestelijk moment. „Het tijdstip van de verloving is niet verrassend, het zat eraan te komen.” Van het huwelijk, begin volgend jaar, probeert de bond „een groots nationaal feest” te maken. „We gaan onmiddellijk beginnen met de draaiboeken.”

Iemand die zich in het verleden scherp uitliet over de relatie van de kroonprins met de Argentijnse blondine is dr. ir. J. van der Graaf, studiesecretaris van de Gereformeerde Bond in de Nederlandse Hervormde kerk. In Máxima's woorden gisteravond viel Van der Graaf op dat ze afstand nam van het regime-Videla. „Tegelijkertijd zei ze er spijt van te hebben dat haar vader zijn best heeft gedaan voor landbouw in een verkeerd regime. Dat begrijp ik niet helemaal.”

Dat de vader van Máxima niet aanwezig is bij de trouwerij acht Van der Graaf het gevolg van „een brede maatschappelijke discussie, waarin de kerk zich jammer genoeg niet heeft gemengd.” Het wegblijven van pa houdt volgens de studiesecretaris „een expliciete veroordeling van Zorreguieta's daden in het regime in.”

De rooms-katholieke Máxima wilde of kon gisteravond niet zeggen of ze protestants wordt. „Mocht ze rooms-katholiek blijven, dan is dat zeer zorgelijk voor de ontwikkeling van het Koninklijk Huis”, meent Van der Graaf. Van een gemengde huwelijksplechtigheid begin volgend jaar moet hij niets hebben. „Dat hebben we gezien bij Maurits en Marilène. Op het cruciale moment stond de priester een meter voor de dominee.” Ook kijkt Van der Graaf verder in de toekomst. „De eventuele kinderen mogen dan protestants worden gedoopt, maar een moeder heeft de meest belangrijke invloed bij de opvoeding van kinderen.”

„Voortreffelijk”
„Misschien gaat ze in een studie naar het protestantisme wel de ”Geschiedenis der Kerk” van Berkhof en De Jong bestuderen”, zegt drs. A. G. Knevel, directeur van de Evangelische Omroep. „Haar opmerking over het geloof was op dit moment het meest verstandige en wijze antwoord.”

Knevel genoot gisteravond van de „goed geregisseerde presentatie” in Paleis Noordeinde die rechtstreeks op radio en televisie werd uitgezonden. „De toespraak van Máxima was meer dan voortreffelijk. Ze vertelde een indrukwekkend verhaal waarin ze de positie van haar vader op kwetsbare toon behandelde.” Haar Nederlandse taal was goed. „Ik zou minder snel Argentijns hebben geleerd dan zij Nederlands.”

Volgens Knevel is de sympathie voor het koningshuis gisteravond met sprongen gestegen. „Het was een dag die de monarchie wel even nodig had na verschillende dipjes. Máxima doet vele harten sneller kloppen.” Moet het koningshuis oppassen voor het Lady Di-effect, waardoor zij in populariteit boven hem uitstijgt? „Ze zijn in Den Haag wijs genoeg om daar op een verantwoorde manier mee om te gaan”, antwoordt Knevel politiek.

Op Koninginnedag volgende maand in Meppel en Hoogeveen zal Máxima alle publiciteit naar zich toetrekken, verwacht Knevel. „Het Saul-David-effect. Ook daar zal het management van het koningshuis over na gaan denken. Máxima is zelf overigens wijs genoeg en gaat er prudent mee om.”

Gelijk
De Amsterdamse historicus prof. dr. A. Th. van Deursen kreeg gisteravond hetzelfde gevoel als destijds bij de aankondiging van het huwelijk tussen prinses Beatrix en prins Claus. „Toen heb ik me verwonderd. Hare Majesteit heeft achteraf toch gelijk gekregen.” Van Deursen vindt het „veel gevraagd” dat Máxima „komende vanuit een heel andere cultuur de functie van Koningin der Nederlanden op zich neemt.”

Volgens de professor kan de toekomstige koningin naast het nog beter spreken van de Nederlandse taal zich het beste snel vertrouwd maken met de Nederlandse samenleving. „Gewoon meedoen met de Nederlanders, je oriënteren, met mensen praten. Het was een meesterlijke zet van prins Claus om destijds de Vierdaagse van Nijmegen te lopen.”