Binnenland18 december 2000

Constantijn en Laurentien stralen koninklijke waardigheid uit

Prins vindt „een fantastische vrouw”

Door Bea Versteeg
DEN HAAG – „Ik heb in Laurentien een vrouw gevonden die intelligent is, sterk en een heel warm hart heeft. Ik ben ontzettend blij dat ik u vandaag met deze fantastische vrouw kennis kan laten maken.”

Prins Constantijn zingt zaterdag in de vestibule van Paleis Huis ten Bosch de lof over zijn toekomstige vrouw. Verloofde Laurentien moet erom glimlachen. Zij tempert de ode iets. „Hij is niet objectief.” Constantijn gaat door. „Wij zijn heel gelukkig.” Iets wat zij onderstreept met „absoluut. Ik kan dat alleen maar beamen.”

Zij zijn gelukkig, die twee daar, voor het oog van de vaderlandse pers. Hij is resoluut en zelfverzekerd, zij ietwat zenuwachtig. Om haar erdoor te slepen houdt hij haar hand vast, knijpt er af en toe bemoedigend in of slaat een arm om haar heen. Ze stralen een koninklijke waardigheid uit. Op de vragen gaan ze, vooral hij, uitgebreid in. Het lijkt of het geven van persgesprekken hun dagelijkse bezigheid is.

Bloemenzee
Zonder blikken of blozen, maar wel ontroerd, vertelt Laurentien hoe Constantijn haar enkele weken geleden ten huwelijk vroeg. „Hij haalde me met een list uit kantoor. Het huis was een bloemenzee. Het kwam geheel uit de lucht vallen.” Constantijn: „De bloemen.” Laurentien: „Het was fantastisch en zeer romantisch – hoewel ik niet van dit woord houd. Nadat ik een paar traantjes had weggepinkt, zei ik: Ja.”

Het moment en de aankleding van het aanzoek verrasten Laurentien, maar over een huwelijk hadden de twee gesproken. „Als je vijf jaar samen bent, denk je dat het gewoon is om te gaan trouwen. Wij hadden het erover gehad.”

Er zijn meer zaken vanzelfsprekend voor het verloofde stel. Het vragen van toestemming voor het huwelijk aan het parlement bijvoorbeeld. „Ik ben mijn gehele leven opgegroeid binnen het Koninklijk Huis en wil graag de verantwoordelijkheden die daarbij horen dragen. Het zou onnatuurlijk zijn om geen toestemming te vragen”, vindt Constantijn.

Openbare verplichtingen
Als prins Willem-Alexander het wil, zullen Constantijn en Laurentien hem, als hij koning is, bijstaan bij het vervullen van openbare verplichtingen. Zij willen dat allebei. „Ik heb gezien hoe mijn oom en tante –mr. Pieter van Vollenhoven en prinses Margriet– heel positief veel steun aan mijn moeder hebben gegeven. Als wij dat ook zo zouden kunnen doen, zouden wij dat graag voor mijn broer doen”, verklaart Constantijn.

Het zal niet zo zijn dat zij na hun huwelijk allerlei publieke optredens namens het Koninklijk Huis gaan vervullen. Constantijn schat in dat hun leven niet veel zal veranderen. „Wij hebben allebei onze carrières die moeilijk te combineren zijn met het openbare leven.” Laurentien blijft werken. „Ik heb een verantwoordelijke baan, maar daarnaast ga ik me nog meer richten op dit prille geluk.”

Zij ziet er niet tegenop om lid te worden van het Koninklijk Huis. „Ik verheug me er erg op. Het lidmaatschap is een integraal onderdeel dat bij Constantijns leven hoort. Ik realiseer me dat ik een publiek goed word, maar ben er niet zenuwachtig over. Er zijn natuurlijk ook veel aspecten waarop je je niet direct kunt voorbereiden, ik weet dat er veel op me af zal komen.” Geheel onvoorbereid doet Laurentien de stap niet, vult Constantijn aan. „Het is een grote stap, waar we veel over nagedacht hebben.” En, hij kijkt haar trots aan: „Ik denk dat jij redelijk goed bent voorbereid.”

Laurentien roemt de steun die zij de afgelopen tijd van „Constantijns ouders” heeft ondervonden, en ook „de vriendschap van zijn broers.” De prinsen Willem-Alexander en Johan Friso zijn „heel blij voor ons. Zij kunnen het goed vinden met Laurentien. Hun vriendschap is alleen maar een enorme steun om deze grote stap te wagen”, zegt Constantijn. De grootouders van Constantijn, prinses Juliana en prins Bernhard, zijn blij met de stap van hun kleinzoon. „Mijn grootvader vond onze verloving het mooiste nieuws van het jaar.”

Politiek
Haar vader mag minister en lid van D66 zijn, de dochter houdt haar politieke voorkeur keurig achter de kiezen. „Ik ben nooit lid geweest van een politieke partij. Ik ben er wel mee opgegroeid. Politiek was thuis een gespreksonderwerp aan tafel. Ik interesseer me er wel voor.” En zij stemt, onthult haar verloofde. „Je stemt gewoon voor jezelf en voor mij.”

Het paar kent elkaar al heel lang. De ouders zijn bevriend. Als Laurentien 18 wordt, heeft ze op een boot een gesprek met Constantijn. Ze wordt zich bewust van zijn bestaan, de vonk slaat niet over. Dat gebeurde vijf jaar geleden in Brussel. Er volgen jaren van geluk, waar het huwelijk de bezegeling van wordt.

Waar het paar gaat wonen, weet het nog niet. Het buitenland sluiten ze zeker niet uit. „Er zijn een paar mogelijkheden.” Constantijn gebruikt de komende maanden behalve voor de voorbereiding van zijn huwelijk voor het zoeken van een baan. Nu hij zijn MBA bijna op zak heeft, zoekt hij een functie in het bedrijfsleven. Hij denkt die te vinden voor de huwelijksvoltrekking, maar zal pas daarna aan de slag gaan.

Op één vraag komt geen antwoord. Hoe het nu met de verloving van prins Willem-Alexander en Máxima zit. „Wij gaan niet in op allerlei speculaties. Voor speculaties moet u op de beurs zijn. Vandaag is het een dag om te vieren en dat doen we dan ook”, besluit Constantijn het gesprek.