Binnenland 7 december 2000

Verbod op vier hondenrassen: begrip én boosheid

„Mastino's bijten wat harder”

Door J. Visscher
DRONTEN – Vechthonden gaan aan banden. Minister Brinkhorst (Landbouw) verbiedt vier rassen. Een daarvan is de mastino Napolitano. Drontenaar Ralf Hennipman (35), eigenaar van twee mastino's, heeft begrip voor het besluit. „Een mastino is een hond met gebruiksaanwijzing.”

Hennipman is verslingerd aan z'n beide viervoeters, een vrouwtje van 1,5 en een mannetje van 8 jaar. „Ze zijn een beetje mijn kinderen, zo moet je 't zien. Toen ik voor het eerst een mastino zag, dacht ik meteen: Wat een gigantisch mooie hond. Die wil ik later ook hebben.”

De hond met de hangwangen roept bij anderen uitersten van reacties op. „De een vindt de mastino fantastisch mooi, de ander noemt 'm foeilelijk. Er zit niet zoveel tussen.”

Vier hondenrassen gaan in de ban. Het betreft de American Staffordshire terriër, de fila Brasileiro, de dogo Argentino en de mastino Napolitano. Deze rassen mogen niet meer worden gefokt. Bezitters van de honden moeten het dier onvruchtbaar laten maken, aanlijnen en muilkorven. Van de 1,4 miljoen honden in Nederland zullen er als gevolg van het verbod zo'n 30.000 viervoeters verdwijnen. Als gevolg van een hondenbeet belandden vorig jaar zo'n 12.000 mensen in het ziekenhuis.

Koppiger
De mastino is berucht. In Amsterdam beet de grofgebouwde hond in 1998 de 5-jarige Chantal dood. De eigenares van de hond werd veroordeeld tot twee weken voorwaardelijke celstraf. Een 9-jarig jongetje uit Hoensbroek werd vorig jaar ernstig verwond door zijn eigen hond, een kruising tussen een mastino en een pitbull.

„Een mastino bijt wat harder”, zegt Hennipman. „De hond is wat koppiger, wat eigenwijzer dan bijvoorbeeld een labrador of een herdershond.”

De mastino is „een hond met gebruiksaanwijzingen”, vindt Hennipman. „Niet iedereen kan die hond hebben. Het beest is groot en sterk. Je moet hem in bedwang weten te houden. Als mijn mastino's wat te grof gaan stoeien, dim ik ze meteen. Ze mogen niet bijten. Dat is heel simpel.”

Hondenbezitters zouden een soort opvoedbewijs moeten krijgen, oppert Hennipman, zelf hondentrainer. „Vergelijk het met een rijbewijs. Zo'n certificaat voor hondenbezitters zou moeten aantonen dat je ervaring hebt met je hond. Je moet weten hoe een hond denkt. Dat zie je bijvoorbeeld aan de stand van de oren en de staart.”

Jaguars
Sacha Gaus van een dierenhotel in Lelystad is furieus over het verbod op de vier hondenrassen. „Dit slaat nergens op. Vergelijk het met de redenering: Er vallen te veel slachtoffers in het verkeer. Dus laten we alle Jaguars van de weg halen. Dan gebeuren er minder ongelukken. Dat is toch ook onzin?”

Door het verbod zal het aantal bijtincidenten niet afnemen, denkt Gaus. „Kijk naar Engeland. Daar werden pitbulls verboden. Het aantal bijtincidenten is niet afgenomen. De maatregelen van Brinkhorst bieden slechts schijnveiligheid. Ook een teckel kan immers flink bijten.”

Van het grootste belang is aandacht voor opvoeding van de hond, stelt Gaus. „Hoe moet een hond onze mensenregels kennen als het dier daar niet in wordt onderricht? Tijdens wedstrijden van rasverenigingen kijken keurmeesters te vaak alleen maar naar het uiterlijk van een beest. Terwijl het gedrag van het dier minstens zo belangrijk is. Want iedere beet is er één te veel.” Eigenaren van honden die mensen bijten, mogen van Gaus best „harder worden bestraft.”

Gekwijl
Drontenaar Hennipman zal zijn mastino's moeten muilkorven. „Er zit niks anders op.” Bij het dierenasiel zal hij de honden niet afleveren. „Dan breng ik ze nog liever naar Italië.”

Nogal wat mensen zijn niet zo happig op de mastino's van Hennipman. „Als ik aan kom lopen, zie ik nog wel eens mensen gauw de straat oversteken. Bezoekers thuis vragen vaak of de honden wel in hun hok zitten.”

Hennipman weet zich bewaakt door oplettende lijfwachten. „Ze zijn erg waaks. Vooral als het donker is, letten de mastino's op iedere beweging.”

Minder aangename eigenschap van de mastino's is hun gekwijl. Hennipman: „Vooral na het eten gaan ze zitten kwijlen. Het druipt dan van die hangwangen. Dan springen ze tegen je op en dan kwijlen ze je eronder. Niet zo leuk, als je net naar een bruiloft wil. Maar ja, ik weet waar ik aan ben begonnen.”