Binnenland 20 november 2000

Oudste vrouw
in Nederland
113 geworden

LEIDEN – Catharina Angenieta van Dam-Groeneveld uit Leiden is vandaag 113 jaar geworden. Zij is hiermee niet alleen de oudste ingezetene van Nederland maar behoort ook tot de oudsten in de wereld.

Haar verjaardag vierde ze in stilte, uitsluitend met familieleden, aldus zoon Cor (71). „Moeder is aan het afbouwen. Hoewel ze nog redelijk gezond is, gaat ze geestelijk wel achteruit. Ze heeft behoefte aan rust. Daarom willen we dit jaar ook geen fotografen aan huis”, aldus Cor, die al ruim twintig jaar voor haar zorgt.

Catharina, Kaatje voor haar omgeving, heeft tien kinderen grootgebracht, van wie er nog vijf in leven zijn. Dit jaar overleed haar zoon Hendrik (76). In totaal heeft ze achttien kleinkinderen, 26 achterkleinkinderen en tien achterachterkleinkinderen.

De oudste Nederlandse man is Jan Pieter Bos (109) uit Rotterdam. Vermoedelijk is op het moment de ruim 114-jarige Marie Marthe Augustine Bremont-Mesange de oudste ter wereld. De Française woont in Candé, bij Nantes. Antonio Todde van het eiland Sardinië is hoogstwaarschijnlijk de oudste man ter wereld. Hij is 111.

In Nederland wonen ongeveer 1100 mensen van 100 jaar of ouder.