Binnenland 11 november 2000

Islamitische rector blijft bij uitspraken

„Vrouw echt slaan,
mag van koran niet”

Van onze binnenlandredactie
ROTTERDAM – Een moslimman mag, volgens de letterlijke tekst van de koran, in extreem uitzonderlijke situaties zijn vrouw een symbolisch tikje geven. Maar naar de geest van de koran moet hij zijn vrouw respecteren. Met die woorden verklaarde rector prof. dr. A. Akgündüz van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) gisteren zijn eerdere uitspraken over voorschriften in de koran over het slaan van vrouwen. De rector zegt met nadruk slechts uit te leggen wat de koran leert.

De IUR had na de ophef over een interview van het ANP met Akgündüz een persconferentie belegd. De Turkse jurist herhaalde zijn standpunt dat de „geopenbaarde tekst” van de koran en de soenna (de uitspraken en handelingen van Mohammed) onveranderlijk zijn.

Het koranvers over het slaan van vrouwen (Nisa 34) valt volgens hem in de categorie voorschriften die een verbetering betekenden ten opzichte van de voorislamitische periode. Het schrijft voor dat een man die zijn vrouw verdenkt van ontrouw of wangedrag, eerst met haar moet praten en als dat niet helpt tijdelijk van haar moet scheiden. Pas in laatste instantie mag hij haar slaan, „doch niet hard.”

Tegenover deze krant verklaarde de rector eerder dat de koran vooral „geëxegetiseerd moet worden naar de toenmalige bedoeling.” De nieuwe rector ziet het als zijn taak een bruggenbouwer te zijn tussen de westerse en de islamitische beschaving. Hij vindt het juist een uitdaging de islam te vertalen naar de hedendaagse westerse samenleving, zonder aan het wezen van zijn godsdienst en aan de bedoeling van de koran tekort te doen. Het principe van de koran is dus juist recht te doen aan de vrouw, alleen staat het in termen uit die tijd en met voorbeelden uit die cultuur, die wij naar het heden moeten interpreteren”, aldus de rector.

Oneens
Minister Korthals van Justitie heeft in antwoord op kamervragen te kennen gegeven de mening van de rector absoluut niet te delen. „Mishandeling is bij de wet strafbaar gesteld en er is zelfs sprake van strafverzwarende omstandigheden als de mishandeling door een echtgenoot is gepleegd.” Hij wijst er bovendien op dat dit voor iedereen die in Nederland woont van toepassing is; ongeacht herkomst of geloof van verdachte of slachtoffer.

Prof. Akgündüz heeft naar eigen zeggen slechts als kenner van het islamitisch recht de koran wetenschappelijk willen uitleggen. „Voor een moslimman mag het zeker niet normaal zijn z'n vrouw te slaan.” S. Damra, voorzitter van het college van bestuur van de IUR, toonde zich „niet helemaal ongelukkig” met de commotie. „Het is altijd de bedoeling van de IUR geweest maatschappelijke discussies op gang te brengen.” In januari organiseert de particuliere opleiding een conferentie over de positie van de vrouw, waarbij ook niet-moslims als sprekers worden uitgenodigd.