Binnenland19 oktober 2000

Christelijke partijen in veel plaatsen sterk vertegenwoordigd

CDA wint Overijsselse verkiezingen

Van onze regioredactie
KAMPEN – De gemeenteraadsverkiezingen in zeven Overijsselse herindelingsgemeenten hebben geen grote veranderingen opgeleverd. De zeventien huidige gemeenten worden op 1 januari samengevoegd tot zeven nieuwe gemeenten. Het CDA kwam als grootste partij uit de bus. Lokaal was er winst of zetelbehoud voor de ChristenUnie en de SGP.

Ook de lokale partijen brachten het er goed af. Zo zijn in Raalte de partijen Gemeente Belang Raalte en nieuwkomer Gemeente Belang Heino, na het CDA, de twee grootste partijen. De PvdA verloor stemmen.

De verhoudingen in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Kampen veranderen nauwelijks. Het CDA is met zeven van de 29 zetels de grootste partij, maar verliest wel een zetel. Alleen de SGP wint een zetel en komt op vier, de ChristenUnie handhaaft zich met zes zetels. De PvdA is de derde partij, met vijf raadszetels.

SGP-lijsttrekker K. Meuleman toonde zich gisteravond tevreden met de uitslag. „Even leek het er nog op dat we vijf zetels zouden krijgen. Dan zou ook J. Kattenberg in de raad gekomen zijn.” De op vier geplaatste Kampenaar moest nu zijn plaats afstaan aan C. J. van den Belt. Die werd met voorkeurstemmen gekozen. Burgemeester M. M. Markusse van IJsselmuiden keert als SGP-raadslid terug in de nieuwe gemeente.

Ook ChristenUnie-lijsttrekker R. de Boer was tevreden. „Het was even de vraag hoe onze partij het met een nieuwe naam zou doen. Dat is niet tegengevallen.” De ChristenUnie had in Kampen nauwelijks last van voorkeursacties vanuit het GPV- of RPF-kamp. Lijsttrekker De Boer kreeg de overgrote meerderheid van de stemmen.

Opmerkelijk is de verkiezing van de 71-jarige H. Krans namens de VVD. De partij behaalde drie zetels en Krans stond als zeventiende op de lijst namens de liberalen. Krans, oud-raadslid in Kampen, kreeg ruim twee keer zoveel stemmen als lijsttrekker Regelmeijer. Een persoonlijke campagne in lokale media leverde Krans de grote hoeveelheid stemmen op.

In de meeste gemeenten lag het opkomstpercentage op ruim 50 procent. Met 69,4 procent is het hoogste opkomstpercentage behaald in de nieuwe gemeente Zwartewaterland. De gemeente ontstaat door een fusie van Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis. Aangezien de opkomst in 1998 ruim 77 procent betrof, is de opkomst als slecht ervaren. Ook in Kampen voelden meer mensen zich geroepen om te gaan stemmen. Daar drukte 61,2 procent van de stemgerechtigden op de knoppen van de stemmachines.

Het grootste aantal van de in totaal negentien zetels in Zwartewaterland is gegaan naar de SGP en de Hervormde Kiesvereniging (HKV), die samen vijf zetels hebben behaald. CDA en ChristenUnie kwamen beide op vier zetels uit. De PvdA verloor in Zwartewaterland twee zetels en komt op drie.

Lokale partijen
Lijsttrekker A. Speksnijder van het SGP/HKV uit Genemuiden is blij met de verkiezingsuitslag. „Dit hadden we niet verwacht. We zijn hier erg dankbaar voor en gaan met opgeheven hoofd de college-onderhandelingen in.” ChristenUnie-wethouder W. Eenkhoorn uit Genemuiden toonde zich ook tevreden. „Dankzij reststemmen hebben we een vierde zetel binnengehaald. Het was voor mij een spannende avond, omdat het er eerst op leek dat we maar drie zetels zouden halen.

Met dertien zetels is het CDA verreweg de grootste partij van Hardenberg (ontstaan uit Hardenberg, Avereerst en Gramsbergen) geworden. De PvdA volgt met zeven zetels en de ChristenUnie krijgt er zes. CU-wethouder Pouwels uit Hardenberg toonde zich tevreden met de uitslag. „We zullen zeker met de collegeonderhandelingen mee gaan doen.”

In Dalfsen vormen het CDA (acht zetels), Gemeentebelangen Dalfsen (vier zetels), Algemeen Belang 2000 (drie zetels, met voornamelijk leden uit Nieuwleusen op de lijst), en de ChristenUnie de grootste partijen. De PvdA heeft twee zetels, terwijl Nieuwleusen nu nog een PvdA/D66-wethouder heeft. „We behoren tot de drie grootste partijen van Dalfsen, en hopen opnieuw net als in de oude gemeente weer een wethouder te kunnen leveren”, aldus ChristenUnie-lijsttrekker J. Ophof. Zijn partij kreeg bijna 50 procent meer stemmen dan bij de vorige verkiezingen.

De SGP wist in de nieuwe gemeente Dalfsen geen raadszetel binnen te halen. „Door de herindeling is een aantal van onze kiezers vertrokken naar Staphorst en Zwolle”, aldus lijsttrekker A. de Boer.

Betreurenswaardig
In het nieuwe Steenwijk, waarvan de fusiepartners Brederwiede en IJsselham zich altijd hebben verzet tegen de herindeling, wonnen de drie lokale partijen. Christelijke Partij Burgerbelangen (CPB), Buitengewoon Leefbaar en Gemeentebelangen krijgen gezamenlijk zeven raadsleden. De ChristenUnie verloor een zetel en kwam op twee uit. Betreurenswaardig, vond lijsttrekker H. Boxum. „Met een zetel meer hadden we een kans gehad om deel te nemen aan de collegeonderhandelingen.”

In Olst zijn de verschillen tussen de zetelaantallen klein. Het CDA was in Wijhe en Olst (samen met de PvdA) de grootste partij en blijft dat ook in de nieuwe gemeenteraad met zes zetels. Daarna volgen de PvdA (vijf zetels) en Gemeentebelangen Olst/Wijhe's Belang (vier zetels).