Binnenland 16 oktober 2000

„Ramp zwaarste tijdens ministerschap”

Monument onthuld
voor Flora-slachtoffers

BOVENKARPSEL – Minister Borst van Volksgezondheid heeft zaterdag in Bovenkarspel het monument voor de slachtoffers van de Flora-ramp in 1999 onthuld. Het gedenkteken heeft de vorm van een boek. Als gevolg van legionellabesmetting op de Westfriese Flora overleden 30 mensen en raakten 200 mensen ziek.

Ruim 300 nabestaanden en slachtoffers waren bij de plechtigheid aanwezig. Ze legden een witte roos bij het monument. Nabestaanden lieten een kleine persoonlijke herinnering bij het monument achter. Borst plantte een boom als symbool voor de overledenen. De ramp was de zwaarste tijdens haar ministerschap, zei ze. Borst uitte haar respect voor het werk van de Stichting Flora Veteranenziekte en voor de geboden nazorg.

De tweede boom, voor alle nog levende slachtoffers, werd geplant door burgemeester J. Haanstra van Stedebroec. Hij was tijdens de ramp voorzitter van de Westfriese Flora. Flora-bestuurslid W. Boon plantte een derde boom voor onbekend gebleven ziek geworden en dodelijke slachtoffers. In het voorjaar wordt het aantal bomen in het park uitgebreid tot dertig. Ook komt er een beukenhaag.

De herdenkingsbijeenkomst was georganiseerd door de Stichting Veteranenziekte. Voorzitter F. Bertrand ziet de bijeenkomst als afsluiting van de herdenking van de slachtoffers. De stichting blijft zich wel preventief inzetten voor legionellaslachtoffers in Nederland.

Grote risico's
Volgens Bertrand moet alles worden gedaan om legionellabesmetting te voorkomen. „De verbeteringen gaan niet snel genoeg.” Bertrand reageert daarmee op aangekondigde maatregelen van minister Pronk van VROM, die alle waterinstallaties binnen een jaar legionellavrij wil maken. „Dat duurt veel te lang. Mensen lopen overal in Nederland grote risico's in openbare ruimtes. Dat is onaanvaardbaar”, aldus Bertrand.

Ook minister Borst wil „zo hoog mogelijk inzetten.” Ze wil ook leveranciers van water aansprakelijk stellen als er sprake is van legionellabesmetting.