Binnenland 14 september 2000

Vliegveld Beek na drie jaar bijna verlost van Antonov

Te koop: Russische megavliegtuig

Door D. Gillissen
BEEK – In de hoek van Maastricht Aachen Airport staat een Antonov 124-100. Het grootste transportvliegtuig ter wereld ligt al drie jaar aan de ketting. Een eerste geplande veiling ging niet door, maar vandaag is het dan zover. Potentiële kopers konden nog de hele dag schriftelijk op het megavliegtuig bieden.

In 1997 schakelde het Amsterdamse expeditiebedrijf Traffic BV het Russische transportbedrijf Ayaks in om 100.000 kilo textiel uit Dhaka, Bangladesh, naar Nederland te brengen. Het transport kwam met een vertraging van drie weken op Maastricht Aachen Airport aan. Financiële schade: 700.000 gulden. Reden voor de opdrachtgever om het vliegtuig aan de grond te houden met de bedoeling Ayaks onder druk te zetten de schuld te betalen. Dat kon het bedrijf echter niet en sindsdien staat de Antonov aan de grond.

Na drie jaar was gerechtelijk bewaarder H. Marinus het echter zat. Marinus, door de schuldeisers aangesteld om over hun belangen te waken, vindt dat de schade „onverantwoord hoog” oploopt. De gerechtelijk bewaarder wil niet bekendmaken wie allemaal een vordering hebben lopen. Duidelijk is in elk geval dat Ayaks alleen al aan Maastricht Aachen Airport meer dan 1,7 miljoen gulden aan stallingskosten moet betalen. Elke dag komt daar nog 1700 gulden bij.

De schuldeisers kunnen dit bedrag ook niet opbrengen. Dat was voor Marinus genoeg reden om de rechtbank toestemming te vragen het vliegtuig te mogen veilen. Volgens de bewaarder zijn de eisers blij dat de Antonov wordt verkocht. „Anders kunnen ze straks naar hun centen fluiten.”

Kijkers konden het vliegtuig op 25 en 27 juli bezichtigen. Op 7 augustus zou het vliegtuig worden geveild, maar een van de geïnteresseerden bereikte door een kort geding dat de verkoop niet doorging. Volgens de eiser zou het schriftelijk bieden op het vliegtuig de prijs beïnvloeden. Zes partijen hadden op dat moment al een biedformulier à raison van 25.000 dollar (ruim 60.000 gulden) gekocht, twee stonden op het punt er een aan te schaffen. Marinus was niet blij met de situatie. De stallingskosten zijn aanmerkelijk opgelopen door deze vertraging.

Nu is het dan zover, want vandaag is het vliegtuig op dezelfde manier verkocht. 7 september was er een nieuwe kijkdag en morgen wordt bekendgemaakt wie het vliegtuig heeft gekocht.

Gloednieuw
De Antonov 124, met registratienummer RA 82070, heeft nog maar 2500 vlieguren gemaakt. In april 1994 rolde het gloednieuwe toestel uit de productiehangaar van de Russische vliegtuigbouwer Antonov Design Bureau. Met een vleugelspanwijdte van 73,3 en een lengte van 69,5 meter is dit type het grootste transportvliegtuig ter wereld dat in gebruik is. Alleen de Antonov 225 is groter met een spanwijdte van 88,4 meter. Daarvan is ooit één exemplaar gemaakt, maar het toestel is momenteel niet luchtwaardig.

De maximumsnelheid van de 124 is 865 kilometer per uur. In totaal kan het toestel 150.000 kilo vracht vervoeren. De Antonov kan ondanks zo'n enorme belasting nog 4500 kilometer afleggen. Leeg is dat bijna het vierdubbele: 16.500 kilometer. Om dit vliegtuig in de lucht te houden is een bemanning van zes man nodig.

Volgens Marinus verkeert de Antonov in een onverwacht goede conditie ook al heeft het vliegtuig drie jaar stilgestaan. „Een team van technici en onderhoudsmonteurs van Volga-Dnjepr, een bedrijf dat in West-Europa met enkele Antonovs 124 opereert, heeft in bijzijn van inspecteurs van de Russische en de Nederlandse rijksluchtvaartdienst het vliegtuig onderzocht. Om er mee te kunnen vliegen moet er nog wel wat aan onderhoud worden gedaan, maar eigenlijk niet meer dan normaal het geval is na een bepaald aantal vlieguren.”

Toch gaat deze reparatie de nieuwe eigenaar zo'n 550.000 dollar kosten. En daarmee is hij er nog niet. „Het toestel maakt dan een zogenaamde ferryvlucht naar een vliegveld waar technici het in de nieuwste stand moeten brengen. Dat betekent nieuwe motoren, een lik verf en een nieuwe inrichting, zodat het toestel volledig is aangepast aan de wensen van deze tijd.” Prijskaartje: 4,6 miljoen dollar.

Goedkoper
Marinus verwacht dat de Antonov zo'n 8 tot 20 miljoen dollar opbrengt en dat er ongeveer acht belangstellenden zijn. Niet alleen Russische bedrijven, maar ook westerse. „Die zijn dan een joint venture aangegaan met een Russische vliegtuigmaatschappij. Dat biedt veel voordelen. Zo zijn Russische vliegers bekend met het type toestel en zijn zij goedkoper dan westerse piloten. Ook kan de Antonov dan in Rusland of Oekraïne ingeschreven blijven staan, wat veel geld scheelt.”

De gerechtelijk bewaarder denkt wel dat het grote transportvliegtuig in het Westen zal gaan vliegen. „Zo vervoeren maatschappijen met deze toestellen voor vliegtuigbouwer Boeing vleugels van de ene naar de andere fabriek.”

Het is voor het eerst dat Maastricht Aachen Airport zo lang aan een vliegtuig onderdak heeft geboden en men is blij dat de Antonov bijna weg is. Woordvoerder C. Leverdingen: „Twee jaar geleden hebben we het vliegtuig verplaatst omdat we de ruimte ergens anders voor nodig hadden. Deze maand moet de Antonov ook weer weg van de plek waar hij nu staat, in verband met nieuwbouw. We hopen dat het vliegtuig snel is verdwenen.”

Voor het zover is, moeten echter de stallingskosten zijn overgemaakt. Leverdingen: „Eerst betalen en dan kan het vliegtuig vertrekken. Onze vordering heeft voorrang als het vliegtuig is geveild.” Blijft er na de verkoop nog geld over, dan kan het transportbedrijf Ayaks dat tegemoetzien, aldus Marinus.