Binnenland12 september 2000

Vrachtwagenblokkades leggen snelwegverkeer stil

„Dit is de kolder ten top”

Van onze binnenlandredactie
HARDERWIJK – Vrachtwagenchauffeur Theo (42) uit Zaandam heft z'n armen omhoog. „In een paar maanden tijd is de dieselprijs met 40 cent gestegen. Dat is de kolder ten top.”

Harderwijk. Dinsdagmorgen 9.30 uur. Op de A28 staat het verkeer klem. Onder een viaduct staat een oplegger van het Harderwijkse transportbedrijf Klomp dwars over de snelweg geparkeerd. Aan de andere kant van de vangrail verspert een oplegger met schroot de doorstroming van het verkeer.

Trucker Theo zit samen met zijn collega's –tattoo-types– op de vangrail in de middenberm. Theo, werkzaam bij een groot bedrijf uit Zaandam: „De prijs van de diesel is echt te hoog. We hebben de laatste maanden een stuk of vier keer een verhoging gehad. Dat is te gek voor woorden. Niet alleen de transportwereld heeft er last van, ook de gewone burger. Als je met je gezinnetje met de auto een dagje naar een attractiepark wilt, ben je zomaar een meier (100 gulden, red.) kwijt.”

Theo zuigt aan z'n shagje. „We worden uitgeknepen. De overheid geeft overal miljoenen aan uit, maar de brandstofprijs kan niet omlaag. Dat snap ik niet. De prijs ligt een paar dubbeltjes hoger dan een halfjaar terug. Dat tikt flink aan. Ik weet wel, het brood wordt ook duurder. Maar de dieselprijs gaat te vaak over de kop.”

Zet die wagen vast
Organisator van de blokkade bij Harderwijk is Barney Klomp, directeur van het Harderwijkse transportbedrijf. Klomp, mobieltje in de hand: „Een briefje schrijven naar Den Haag helpt niet meer. Vanmorgen heb ik een van onze chauffeurs ingeseind. Zet die wagen vast op de weg.” De Harderwijkse firma verrijdt per jaar zo'n 2 miljoen liter diesel. Anderhalf jaar geleden was de literprijs 50 tot 60 cent lager dan nu. „Dat kost ons dus tonnen per jaar.”

Klomp wijst erop dat het afgelopen jaar zo'n 200 transportbedrijven over de kop zijn gegaan als gevolg van de hoge brandstofprijs. „Door de hoge kosten wordt de concurrentie met het buitenland erg moeilijk. De winsten in onze beroepsgroep zijn maar 1 of 2 procent. Sommige bedrijven zitten zelfs onder de 0. En dat in een tijd dat het zo goed gaat met de economie. De transportsector blijft blokkades opwerpen totdat de literprijs gaat zakken”, stelt Klomp. Rond 10 uur hieven de vrachtwagenchauffeurs hun blokkade op. „Als onze wegversperringen van vandaag niet helpen, worden de acties grimmiger. Dan gooien we de zaak morgen een uurtje of vijf dicht.”

Begrip
Automobilisten in de file bij Harderwijk kunnen begrip opbrengen voor de vrachtwagenblokkade. H. van der Stege, scholenvoorlichter bij de VBOK, leunt op z'n autoportier. „Ik kan me voorstellen dat de vrachtwagenchauffeurs zich opgelaten voelen door die hoge brandstofprijs. Het is alleen lastig dat ik hier vaststa. Maar ja, je opwinden heeft ook geen zin. Maar wees gerust, door deze blokkade komt het werk van de VBOK niet in gevaar.”