Binnenland 24 augustus 2000

Pourier optimistisch over bezoek

De Vries: Extra geld
voor de Antillen

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Staatssecretaris De Vries van Koninkrijksrelaties is bereid de Nederlandse Antillen voor dit jaar een overbruggingskrediet te verstrekken. Om hoeveel geld het gaat wil De Vries niet zeggen. De Antilliaanse premier Pourier vraagt om te beginnen 109 miljoen gulden.

De Vries heeft zijn toezegging gisteren gedaan in een interview met NRC Handelsblad. Pourier komt komende weekwisseling met een delegatie naar Nederland om te spreken over de nijpende financiële situatie op de Antillen.

De toezegging van De Vries is opmerkelijk, omdat de Nederlandse regering extra financiële hulp aan de Antillen altijd afhankelijk heeft gesteld van een Antilliaans akkoord met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Pas als het IMF de economische herstelplannen van de Antillen zou goedkeuren, was Nederland bereid de geldkraan ietsje verder open te draaien. Volgens De Vries wordt dit beleid niet verlaten. „Het grote geld, het meerjarenakkoord over Nederlandse financiering, komt pas na een fiat van het IMF. Dit is niet de finale”, aldus De Vries.

Pourier heeft zich optimistisch uitgelaten over het bezoek dat hij vanaf zaterdag aan Nederland brengt. Hij rekent erop dat Nederland bereid is een overbruggingskrediet van 109 miljoen gulden ter beschikking te stellen. Met dit geld kunnen de eilanden tot het einde van dit jaar aan hun dringende financiële verplichtingen voldoen.

Dringend
Het geld is hard nodig, want Curaçao, Saba en Sint Maarten vrezen de ambtenarensalarissen in augustus niet meer te kunnen betalen. Als Nederland bereid is het overbruggingskrediet te verlenen, hoopt het kabinet-Pourier dat lokale banken nogmaals leningen willen verstrekken.

De onderhandelingen over de rest van de door de Antillen gevraagde financiële steun worden in een later stadium gevoerd, zegt ook Pourier. De eilanden vragen een overbruggingskrediet van 235 miljoen gulden voor de komende drie jaar en een herstelkrediet van 536 miljoen gulden om de economie te stimuleren. Ook wil het kabinet een herfinanciering van de openbare schuld ter waarde van 3 miljard.

Volgens Pourier begint de tijd te dringen. „Als Nederland nu niet bijspringt, kunnen we ons niet richten op het scala aan maatregelen dat we al hebben genomen en nog willen nemen.”