Binnenland17 mei 2000

In legertruck naar nieuwe toekomst

Door R. Pasterkamp
ENSCHEDE – Bankstellen, koelkasten, koffiezetapparaten, teddyberen, pyjama's, schoenen, heel veel schoenen. De Diekmanhal in Enschede heeft iets weg van een rommelmarkt.

...emoties...
Het is een plek om samen te komen. De Diekmanhal. Velen hopen in of rond de sporthal een glimp op te vangen van een vermist familielid. Wanhopig worden lijsten met tientallen vermisten geïnspecteerd in de hoop dat er inmiddels de vermelding ”terecht” achter zal staan. De meesten vertrekken weer mismoedig.

Voor anderen is er een klein lichtpuntje. Nadat ze drie keer in de Diekmanhal hebben overnacht is voor hen een nieuw onderkomen gevonden. Met een vuilniszak aangeboden kleren en een doos vol spulletjes vertrekken ze. Achter in een legertruck. Op weg naar een nieuwe toekomst.

Het leger steekt met honderd mensen de handen uit de mouwen in de hallen, ver buiten het centrum van de getroffen stad. De militairen slapen onder het volleybalnet. Burgers rijden af en aan met karrenvrachten vol hulpgoederen. Alles wordt in de oude hallen gesorteerd en in dozen gedaan. In de nieuwe hal staan rekken vol nieuwe kleren. Op de tribune staan schoenen uitgestald. Waar is behoefte aan? „De primaire zaken”, zegt een majoor van de landmacht. „Tafels, stoelen, bedden, dekens, kleren.”

Plastic
Achter de hal is het net kleedjesmarkt op Koninginnedag. Onder grote stukken zwart landbouwplastic liggen de spulletjes per gereedstaande familie gegroepeerd. Totdat dinsdagavond de harde wind en de felle regen niet alleen een einde maken aan de tijdelijke zomer maar ook aan de netjes gesorteerde spullen. Wasrekken en matrassen schuiven door de lucht. Niets blijft Enschede bespaard.

In verband met het noodweer dat gisteravond ruim een halfuur over Enschede trok, nam de gemeente extra maatregelen. In het rampgebied werden extra hekken geplaatst vanwege vallende dakpannen. Bij de gehavende Grolsch-fabrieken zijn de gevelplaten van het gebouw gevallen.

Knip
Rond de Diekmanhal wordt de pers angstvallig op afstand gehouden, ook al zijn er geen daklozen meer. Na drie dagen het middelpunt van het wereldnieuws te zijn geweest, worden ook de Enschedeërs een beetje cameramoe. „Het is hier een gekkenhuis geweest”, zegt een oudere vrouw. „Overal waar tranen vloeiden, draaiden de camera's.”

Intussen trekken Twentse ondernemers de knip voor de gedupeerden van de ramp in Enschede. Op initiatief van de Rijssense bouwondernemer Dik Wessels is de stichting ”Bedrijfsleven helpt getroffenen” opgericht. Wessels stortte zelf de eerste 5 miljoen gulden. Hij denkt 20 miljoen bij elkaar te kunnen brengen. Gedupeerden kunnen straks een claim indienen bij een onafhankelijke commissie. Die beslist uiteindelijk over de (hoogte van de) uitkeringen.