Binnenland16 mei 2000

Werk voor Enschedese woningcorporaties begint nu pas echt

Gedupeerden op zoek naar onderdak

Door A. J. Coster
Nu de rookwolken zijn opgetrokken, komen de problemen in de Enschedese rampwijk pas echt aan het licht. Een daarvan betreft de huisvesting van daklozen. Zo'n 400 woningen werden verwoest, een veelvoud aan mensen stond op straat. Enkelen van hen bivakkeerden gisteren nog in de Diekmanhal. „Gelukkig wordt er van alle kanten ruimte aangeboden”, laat H. J. W. Slotboom van woningbouwvereniging ”Licht en lucht” weten.

De vereniging heeft een aantal huizen in het rampgebied. „Zeg liever: had”, aldus Slotboom, hoofd van de financiële afdeling. „In de binnenste ring hadden wij zo'n honderd huizen.” Voor die binnenring met zo'n vierhonderd woningen geldt dat ze vrijwel geheel verwoest is. ”Licht en lucht” heeft ook nog een complex met vijftig zwaarbeschadigde wooneenheden en nog honderd huizen met glas- en luchtdrukschade.

Op het moment is het onderdak geven aan de betrokken bewoners het belangrijkste, zo geeft Slotboom aan. Zondagmiddag op een persconferentie van de gezamenlijke woningcorporaties maakte algemeen directeur A. Toering van corporatie ”Domijn” bekend dat een groot aantal mensen zich voor een andere woning heeft aangemeld. Hij deed ook namens de corporaties een oproep aan andere woningstichtingen in Twente om huisvesting beschikbaar te stellen.

Daaraan is goed gehoor gegeven, vindt de financieel manager van ”Licht en lucht”. „Vanuit omliggende gemeenten krijgen wij van zowel de gemeentes als van collegacorporaties woonruimte aangeboden. Daarnaast krijgen wij van bedrijven en instanties goederen om die huizen enigszins aan te kleden. Veel van die leegstaande huizen zijn namelijk helemaal kaal. Goederen die normaal naar bijvoorbeeld Roemenië zouden gaan, komen nu richting Enschede.”

Prioriteiten
Bij de toewijzing van de woningen stellen de bestuurders prioriteiten. Wethouder D. Buursink (Leefbaarheid en Wonen): „Allereerst komen mensen uit de ergst getroffen binnenring aan bod, die zelfs geen familie hebben om bij te slapen. Daarna mensen die wel op eigen gelegenheid een plekje hebben gevonden. Zij kunnen daar natuurlijk niet weken blijven. Zo proberen wij de lijst van boven af af te werken.” Een totaaloverzicht over hoeveel mensen het gaat, had de wethouder gistermiddag nog niet.

Wat betreft de tweede ring hopen de woningbouwverenigingen met wat oplapwerk een aantal woningen weer bruikbaar te maken. „Onze ploegen gaan noodvoorzieningen treffen. Daarnaast zullen zij de ergste glas- en puinrommel opruimen voordat de oorspronkelijke bewoners terugkomen. De huidige aanblik zou een tweede schok voor hen kunnen zijn”, aldus Slotboom.

Brok beton
Nog deze week hopen de corporaties in samenwerking met de gemeente alle gedupeerden onder een voorlopig 'eigen' dak te hebben. Dan komt het echte werk. „Het totale schadebedrag voor de corporaties benadert de 100 miljoen gulden. Enschede moet weer een nieuwe wijk gaan bouwen, maar ook veel huizen die overeind bleven, hebben schade”, weet Slotboom. „En dan praten wij niet alleen over de huizen in de directe omgeving van de ontploffing. Zondagmiddag was ik nog bij een van onze woningen op hemelsbreed ongeveer anderhalve kilometer van het rampgebied. Op zolder lag een brok beton. Dwars door het dak gevallen.”