Binnenland16 mei 2000

Kabinet overlegt over steun aan Enschede

Pronk: Vestigingsregels
moeten aangescherpt

Van onze redactie politiek
DEN HAAG – Minister Pronk van Milieu vindt dat fabrieken en opslagplaatsen voor vuurwerk niet in een woonwijk thuishoren. Hij overweegt daarom de regels voor bedrijven om zich op een bepaalde plek te vestigen, te verscherpen. De zaterdag ontplofte vuurwerkopslagplaats in Enschede mocht volgens de thans geldende milieuregels in de getroffen wijk staan.

Pronk vraagt zich af of de regels wel kloppen. „Alles was volgens de regels. Als dit dan gebeurt, kan je alleen maar vaststellen dat de regels blijkbaar niet kloppen”, zei hij gistermiddag.

Pronk deed zijn uitspraak na langdurig kabinetsberaad over de vuurwerkramp in Enschede, waarbij vrijwel alle ministers aanwezig waren. De ministersploeg heeft vooral gekeken welke maatregelen zij op korte termijn moet nemen.

Afgesproken is dat minister Borst van Volksgezondheid zich gaat buigen over de nazorg en de geneeskundige hulpverlening aan de slachtoffers. Minister Zalm van Financiën onderzoekt of de gemeente Enschede een financiële tegemoetkoming moet krijgen. En minister Pronk van Milieu gaat een inventarisatie maken van de vuurwerkopslagplaatsen in Nederland.

Ook aanwezig waren minister K. de Vries en staatssecretaris G. de Vries (Binnenlandse Zaken), minister De Grave van Defensie, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Justitie en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken. De laatste zal de Arbo-wetgeving onder de loep nemen, om de gebeurtenissen van afgelopen weekend te kunnen beoordelen.

Herdenking
Kamer en kabinet hebben vanmiddag om twee uur – bij het begin van de vergadering van de Tweede Kamer – de slachtoffers van de ramp in Enschede herdacht. Zowel premier Kok als kamervoorzitster Van Nieuwenhoven voerde daarbij het woord. Vervolgens namen de kamerleden enkele minuten stilte in acht.

De Kamer is vanmiddag van alle plannen van het kabinet op de hoogte gesteld. De vaste Kamercommissie voor Binnenlandse Zaken kwam vanmiddag in spoedzitting bijeen. VVD-kamerlid Van den Doel zei dat er in ieder geval afspraken moeten worden gemaakt over de aanpak van het onderzoek naar de ramp. Volgens hem moet het een breed en onafhankelijk onderzoek worden.

Ook burgemeester drs. J. H. H. Mans van Enschede heeft gisteren bekendgemaakt dat dat de bedoeling is. Van den Doel benadrukt echter dat zo'n onderzoek niet door iemand van de gemeente mag worden gedaan. „De gemeente is namelijk zelf partij in deze zaak. Zij heeft de vergunningen verleend en de gemeente heeft ook een toezichthoudende taak.”

Bezoek
Die mening wordt door alle woordvoerders in de Kamer gedeeld. Zij zeggen te hebben geleerd van de fouten bij de Bijlmerramp en het ongeluk met het Herculesvliegtuig in Eindhoven. Allen vinden dat moet worden voorkomen dat de overheid zichzelf gaat onderzoeken.

De commissie heeft ook besproken of en wanneer een bezoek aan het rampgebied kan worden gebracht. Staatssecretaris Remkes van Volkshuisvesting zei gisteren dat de woningbouwcorporaties een „warme schouder” bij hem zullen vinden als ze geld tekort hebben.