Binnenland 26 april 2000

Werkgroep bezint zich op landinrichting

CDA: Meer ruimte
voor boerenkinderen

DEN HAAG – Boerenzoons of -dochters die niet hun brood kunnen verdienen in het bedrijf van hun ouders moeten in het buitengebied de ruimte krijgen om duurzame semi-agrarische of niet-agrarische bedrijven te beginnen. Te denken valt aan een meubelmakerij, een woonboerderij voor gehandicapten, kamperen bij de boer of internetachtige ondernemingen.


Dat staat in een discussienota van een werkgroep van het CDA, onder leiding van F. Kerckhaert, lid van de directieraad van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De nota wordt morgen besproken tijdens een CDA-debat over de toekomstige inrichting van ons land.

De nota ”Ruimte voor Nederland Kwaliteitsland” pleit er bovendien voor om veel dorpen in het landelijk gebied meer mogelijkheden te geven om uit te breiden. Jonge ondernemers krijgen te weinig de ruimte en de gemeenschappen komen daardoor economisch in de knel. Bij sommige dorpen, bijvoorbeeld in het Groene Hart, zou daarom het uitgangspunt van beleid anders moeten worden. Nu mogen de bedrijven alleen de vleugels uitslaan in de dorpskern of in een afgebakend gebied dat daar direct aan grenst. De werkgroep wil af van dit sterk restrictieve beleid.

Volgens de werkgroep moeten we uit het verleden de les trekken dat bouwen in de uiterwaarden van de rivieren taboe moet zijn en dat polders moeten worden aangewezen om (tijdelijk) water op te vangen. Maar dat laatste kan wel gecombineerd worden met wonen door drijvende woningen te gaan bouwen. Verder kunnen de aangewezen polders bestemd worden voor recreatie of natuur. De werkgroep pleit bovendien voor het meer opvangen van regenwater in woonwijken door het aanleggen van vijvers, maar ook moeten technieken worden ontwikkeld om water ondergronds op te slaan.

In de Randstad is een „giga-investering” vereist in het openbaar vervoer, vergelijkbaar met het metronet in Londen, Parijs en Berlijn. De werkgroep beschrijft de toekomstige Randstad als een „deltametropool”, met een fijn vertakt stelsel van transferia, die alle knooppunten van openbaar vervoer goed bereikbaar maken voor automobilisten, fietsers en voetgangers. Daarnaast zal de automobilist moeten kiezen: betaalstroken of in de file staan.

Migranten
Volgens de werkgroep hoeft het geen probleem te zijn als groepen migranten in bepaalde wijken gaan wonen. Dat leidt niet per se tot „getto's” en kan wel leiden tot „gemeenschapsvorming.”

De werkgroep denkt dat de deltametropool alleen als de drijvende kracht van onze economie kan slagen wanneer het komt tot de aanleg van een nationale luchthaven in zee en de aanleg van een tweede Maasvlakte.