Binnenland 26 april 2000

Personeel in onzekerheid

Gezondheidsdienst
voor Dieren sluit
twee locaties

DRACHTEN – De Gezondheidsdienst voor Dieren sluit eind 2002 haar vestigingen in het Friese Drachten en in Boxtel in Noord-Brabant. De 125 Friese werknemers zijn vanmorgen op de hoogte gesteld, de 200 uit Boxtel kregen later deze middag de 'verandermanager' op bezoek. De enige vestiging in Deventer blijft.


De sluiting van de afdeling van het ministerie van Landbouw die zich bezighoudt met dierziekten hing al een tijd in de lucht, maar provincies en gemeenten hebben zich ertegen verzet. Friesland ziet nu waarschijnlijk veel goedopgeleide werknemers uit de provincie wegtrekken.

Ondernemingsraadlid L. Wagter uit Drachten denkt echter dat weinig Friezen in Deventer willen werken. „Het grootste probleem is dat er nog geen sociaal plan is.” De vakbonden vonden een eerder ingediend voorstel van de dienst zwaar onder de maat.

Op 15 mei gaan de vakbonden en de dienst weer om de tafel zitten. Dan moet volgens Wagter het vervoer geregeld worden voor mensen die in Deventer aan de slag moeten. „Maar uit een onderzoek vorig jaar bleek dat slechts 30 procent ergens anders wilde werken. Voor de anderen moet er een goed sollicitatieplan komen.”

Sollicitatiebrieven
Hoewel de Friese werknemers, net als Wagter, nu massaal sollicitatiebrieven aan het schrijven zijn, is er een kans dat het laboratorium in gebruik blijft. De zogenaamde labmanagers lopen nog steeds met het idee rond om de werkplaats op te kopen voor commercieel bulkonderzoek. Zeker veertig mensen van het huidige personeel zouden dan in Drachten kunnen blijven werken.

Over twee weken is er kameroverleg met staatssecretaris Faber over de toekomst van de Gezondheidsdienst, aldus woordvoerder Atsma. Hij vindt het vreemd dat zij nu dit besluit neemt. „Het is ongepast en onterecht dat vandaag het personeel wordt ingelicht. Het overleg met de Kamer is kennelijk voor spek en bonen.

De staatssecretaris zegt dat de GD een zelfstandige organisatie is, waar zij geen vat op heeft. Zij staat dus machteloos en wil ook geen invloed op de reorganisatie van deze dienst. Inderdaad, de overheid is sterk op afstand gaan staan, maar de vraag is of dat terecht is. Juist daarom willen wij het overleg in de Kamer. Het gaat immers om dierengezondheid, voedselveiligheid en kwaliteit. Een dienst als de GD moet minder aan de markt en meer aan de overheid gekoppeld zijn.”