De Betuwe

Fruitrecepten van de
Betuwse Soroptimist Club

Door Jeannette Donkersteeg
Betuwenaren eten vroeg. De meesten nuttigen tussen de middag de warme maaltijd en zitten tegen vijven al aan de avondboterham. Dat is wat Karin van de Kar uit Ravenswaaij het meest opviel toen ze jaren geleden als westerling in de Betuwe kwam wonen.

Net als Alberta Campagne uit Geldermalsen denkt ze dat “blote billetjes in het gras” (witte bonen met snijbonen) het meest gegeten gerecht in deze streek is. In het kookboek “Betuwse Verleidingen”, dat de Soroptimist Club, waarvan beiden lid zijn, vorig jaar uitgaf, komt dit gerecht echter niet voor. Daarin gaat het alleen om recepten met fruit.

De Soroptimist Club West-Betuwe (vergelijkbaar met Rotary of Lyons) telt dertig vrouwelijke leden, die allen een beroep vertegenwoordigen. Eén keer per maand ontmoeten de dames elkaar om te luisteren naar een lezing van een van de leden of een gastspreker. Toen de club vorig jaar zijn vijfentwintigjarig bestaan vierde, moest een kookboek met typisch Betuwse recepten als lustrumproject dienen. Wat is echter typisch Betuws? „Zoete gedroogde appeltjes met bruine bonen en gerookte worst worden hier veel gegeten”, weet Alberta. „Balkenbrij ook”, zegt Karin, „maar dat kom je in andere regio's eveneens tegen”.

Alberta: „Omdat we in een fruitstreek wonen en ook fruit in ons logo hebben, besloten we alleen recepten met vruchten op te nemen. Alle leden leverden in wat ze op dit gebied vonden. We hebben een voedingsdeskundige in de club en een lerares huishoudkunde die kookles geeft. Zij controleerden de samenstellingen.

Een dik pakket recepten, ingedeeld naar fruitsoort, was het resultaat. De inhoud werd gebundeld in een ringband waarop de geschiedenis van Eva en de appel staat afgebeeld, onder de titel “Betuwse Verleidingen”. Wie de inhoud op prijs stelt, kan in elk geval gemakkelijk van de misplaatste verwijzing naar Genesis af door de recepten in een andere ringband te stoppen.

Lang niet alle recepten in dit boek gelden traditionele, Betuwse gerechten. De genoemde gedroogde appeltjes met bruine bonen komen er bijvoorbeeld niet in voor.

Veelzijdig is het boek wel. Niet alleen van oorsprong Betuwse vruchten, maar ook geïmporteerd fruit komt erin voor als ingrediënt in voorgerecht, hoofdgerecht, toetje of taart.

Betuwse kersenpap
500 g kersen; 1 stukje pijpkaneel; 1 mespunt anijszaad; ½ dl water; 1 l melk; 80 g bloem.

Was en ontpit de kersen en breng ze aan de kook met het water, pijpkaneel en anijszaad. Laat dit 5 minuten zachtjes doorkoken. Melk toevoegen en weer aan de kook laten komen. Binden met aangemengde bloem. 5 Minuten laten doorkoken tot de bloem gaar is en de pap inderdaad op papdikte is.

Betuwse appelvla
5 appels, in parten; 4-5 gedroogde gestampte lijsterbessen; 5 dl. water, of water/appelsap; 1 kaneelstokje; citroenschilletje; 3 eetlepels maïzena; 6 eetlepels water; 4-5 eetlepels suiker.
Schil de appels en snij ze in parten. Het water en het sap met de appels en de kruiden aan de kook brengen. De maïzena aanmaken met water en van het vuur bij de vla voegen. Nog even aan de kook brengen. Naar smaak suiker toevoegen. Koud serveren.

”Betuwse Verleidingen” wordt voor ƒ 17,50 verkocht in sommige Betuwse boekwinkels en is voor hetzelfde bedrag (excl. porto) te bestellen via telefoonnummer 0345-573083.