Koningin Beatrix 60 jaar 28 januari 1998

Genodigden in de ban van spel cellist Rostropovich

Koningin hoort volk niet morren

Door Bea Versteeg
AMSTERDAM – Het volk mort niet. Het is de pers die zeurt over serenades. Koningin Beatrix weet het zeker. Omdat zij van haar gelijk overtuigd is, zal de Koningin zaterdagmiddag geen massale volkszang in de hoofdstad gaan beluisteren.

De Amsterdammers hebben plannen de Koningin zaterdagmiddag massaal toe te zingen. Nadat ze eerder plannen voor een aubade van de hand wees, deed de Koningin dat gisteravond ook met de serenade, in een gesprek met journalisten.

Ze vindt dat ze daarmee de Amsterdammers niet voor het hoofd stoot. Die morren niet, dat doen enkel de media. Voor de gewone Nederlander viert ze haar verjaardag op 30 april. Bovendien wil ze het de Amsterdammers niet aandoen, dat zij zaterdag uren in de kou en de nattigheid moeten staan. Het is immers in de afgelopen zestig jaar maar twee keer mooi weer geweest op haar verjaardag.

Gastvrouw
Een serenade past zaterdag gewoon niet in haar programma, vindt de bijna jarige. Ze wil die dag een echte gastvrouw zijn voor haar 160 gasten. Meer willen doen dan wat je zelf aankunt, vindt de Koningin gewoon verkeerd. Haar gasten wil zij laten zien wat voor schitterende kunst Nederland in huis heeft.

Bovendien kan prins Claus een serenade niet goed plaatsen bij zijn vrouw. Hij kent het begrip vanuit zijn jeugd in Afrika. Daar zong je 's avonds bij het woonhuis van een jong meisje buiten het hek haar als verliefde jongeling toe. En dat alle hoofdstedelingen verkikkerd op zijn vrouw zijn, daar heeft de prins zo z'n twijfels over.

Koningin Beatrix en prins Claus spraken gisteravond met de pers na afloop van concert haar aangeboden door de cellist Mstislav Rostropovich en het Radio Filharmonisch Orkest. Het concert was de start voor de reeks van festiviteiten rond de zestigste verjaardag van de Koningin.

Het linkeroor van de Koningin, waaraan ze onlangs is geopereerd, is nog niet helemaal genezen. Koningin Beatrix vindt het een wonder wat de doktoren gedaan hebben. Omdat de wond nog niet helemaal hersteld is, is het gehoor ook nog niet optimaal. De Koningin had daardoor slechts aan één kant een goed gehoor.

Idolaat
Dat verhinderde niet dat zij buitengewoon genoot van het concert, waarvoor zij de muziek zelf uitkoos. Uit haar loftuitingen blijkt dat ze idolaat is van de Russische cellist. De bewondering is wederzijds. Rostropovich kuste koningin Beatrix hartelijk op de wangen toen hij haar na afloop ontmoette.

Rostropovich en het Radio Filharmonisch Orkest hadden tijdens het ruim een uur durende concert de 2000 genodigden in hun ban. Het werkelijk fenomenale spel bezorgde menigeen kippenvel. Na het romantische, ietwat weemoedige Concert in C voor cello en orkest van Haydn, volgde het Concert in B opus 104 voor cello en orkest van Dvorak. Dit stuk met melancholische muziek kent een verrassend en haast dramatisch slot, dat de toehoorders treft als een mokerslag.

Gereformeerde gezindte
De uitvoering verving de gebruikelijke Nieuwjaarsreceptie voor vertegenwoordigers van de Nederlandse samenleving. De gereformeerde gezindte was opvallend sterk vertegenwoordigd.

Behalve de kamerleden Van Dijke (RPF) en Van der Vlies (SGP) behoorden ook voorzitter ds. A. F. Honkoop van de synode van de Gereformeerde Gemeenten en zijn collega van de Christelijk Gereformeerde Kerken, ds. M. C. Tanis, tot de genodigden. Zij geven normaal ook acte de présence op de receptie en zagen geen reden om dat gisteren niet te doen. Ds. Tanis wees daarbij op het doel waarvoor de avond was georganiseerd. De opbrengst van het concert gaat naar het Prinses Beatrix Fonds.

Door de gangen van het Concertgebouw wandelden mensen van allerlei pluimage. De schrijvers Harry Mulisch en Hella Haasse waren er, evenals directeur R. Fuchs van het Stedelijk Museum. Captains of industry zoals Boonstra (Philips), Herkströter (Shell), Van Wijk (KLM), Van der Hoeven (Ahold) en Kalff (ABN Amro) verkozen voor een avond de cultuur boven het zakendoen.

Kunst schijnt te verbroederen. Maar of dat ook geldt voor minister Sorgdrager van justitie en de Leeuwarder procureur-generaal Steenhuis blijft de vraag. Ze waren er gisteravond allebei, maar bleven wel meters bij elkaar uit de buurt.