Auto 3 december 1999

General Motors neemt Cadillac met internettoegang in serieproductie

E-mail beluisteren in de file

Door W. G. Hulsman
Internetten vanachter het stuur. E-mail beluisteren in de file. Op de parkeerplaats de gegevens van een klant downloaden vanaf het netwerk van de zaak. Dat is geen toekomstmuziek meer. Naar verwachting beschikken binnen enkele jaren duizenden automobilisten over die mogelijkheden. Autoproducent General Motors nam onlangs al de eerste auto met een eenvoudige internetaansluiting in serieproductie. Volgend jaar kunnen Amerikanen die zo'n Cadillac bezitten hun jachtige leven nog 'efficiënter' indelen. Rustig mijmeren tijdens de autorit wordt langzamerhand nostalgie.

Vertegenwoordiger John is op weg naar een klant. Thuis had hij geen tijd meer om zijn nieuw binnengekomen e-mail door te nemen, maar geen probleem: met zijn stem geeft hij de computer in zijn auto opdracht de e-mailbox te openen. Een voor een leest de computerstem de mailtjes die John wil 'lezen' voor. Een bericht van de zaak: „De afspraak bij Omtrom van morgenmiddag 14 uur vervalt. Vraag is of jij wilt bellen voor een nieuwe afspraak. Werkse. Anne”, zegt de computer.

Dan onderbreekt een andere stem de berichten. Op de route die John zojuist heeft ingevoerd in zijn routeplanner is een ongeluk gebeurd. Inmiddels staat er 6 kilometer file, waarschuwt de stem. Via internet vraagt John de beste alternatieve route aan.

Tijdens het vervolg van de rit beluistert John zijn favoriete nieuwsblokjes op de internetradio, alle blokjes over buitenlands nieuws heeft hij uitgeschakeld. Die interesseren hem niet. In plaats daarvan heeft hij als voorkeur ”economisch nieuws” ingevoerd.

De politie in Driebergen heeft zojuist bij het passeren van de tolpoort de gegevens van de zwarte doos van Johns auto afgetapt en gecontroleerd op snelheidsovertredingen en de apk-keuring. Met de apk is het oké. Toch moet John binnenkort even langs de garage, want de boordcomputer waarschuwde zojuist dat er olie moet worden bijgevuld.

Toch nog ruim op tijd arriveert de bestuurder op de plaats van bestemming. Op de parkeerplaats aan het begin van het bedrijventerrein waar hij zijn eerste afspraak heeft, legt hij via zijn computer nog even contact met de zaak om wat na te kijken in het dossier van de klant. Tegelijkertijd raadpleegt John de vergaderagenda van zijn collega die morgenmiddag ook mee zou gaan naar Omtrom.

Geen speeltje
Deels werkelijkheid, deels toekomst. De ontwikkelingen gaan snel, maar het vanuit de auto op het net surfen met dezelfde snelheid en zekerheid als thuis en op kantoor laat nog even op zich wachten. Leuke speeltjes, al die hightech-vindingen? „Nee, zeker niet”, reageert P. de Jong, woordvoerder voor General Motors in Nederland. „De vraag naar internetaansluitingen in auto's stijgt. Steeds meer mensen zitten voor hun werk op de weg. Dan is die mogelijkheid een uitkomst. Vooral het kunnen lezen van berichten uit de e-mailbox is ideaal.”

De Cadillac die binnenkort in Amerika in de showrooms staat, is uitgerust met een „uitgekleed” internet van het bedrijf OnStar. De bestuurder kan met behulp van drie knoppen en zijn stem informatie oproepen, zoals beurskoersen, zijn e-post en de hoofdlijnen van het nieuws. Volgens GM zal OnStar echter pas binnen enkele jaren toegang geven tot het totale internet, zodat ook grote bestanden en internetsites kunnen worden binnengehaald. „De vinding zal de rol van auto's en vrachtwagens in het leven van automobilisten veranderen”, aldus GM-topman Wagoner bij de lancering van het systeem dat gepresenteerd wordt alsof het nu al een volwaardige mobiele internetaansluiting biedt.

OnStar is een Amerikaans bedrijf dat 24 uur per dag service verleent aan de tienduizenden automobilisten die OnStar-apparatuur in hun auto hebben. Op de site van het bedrijf staat een bedankbrief van een automobiliste die bij een aanrijding bewusteloos raakte. Ze schrijft: „Het eerste wat ik me van na de klap herinner, is de OnStar-medewerker die via de computerstem zei: „Mevrouw Hazelwood, de politie en een ambulance zijn naar u onderweg.”” De OnStar-medewerker had enkele seconden daarvoor gesignaleerd dat de airbag van Hazelwoods auto was uitgeklapt. Daarop had hij contact gezocht met de auto en via het wereldwijde plaatsbepalingssysteem GPS getraceerd waar de botsing zich voordeed. Vervolgens schakelde hij de dichtstbijzijnde hulpdiensten in.

Mercedes
Cadillac is niet het enige automerk dat zich met internetaansluitingen bezighoudt. Niet één zichzelf respecterende autofabrikant liet in de afgelopen jaren na een of ander futuristisch ”rijdend kantoor” te presenteren. Tot serieproductie kwam het echter niet.

Mercedes presenteerde vorige maand nog zo'n hightech-auto. Het kwam met een V-klassewagen die in samenwerking met IBM veranderd is in een ”webcar”. Het prototype heeft achterin een console met een volwaardig kantoor: laptopaansluiting, fax en telefoon. IBM leverde software voor spraakherkenning en voor text-to-speech, waardoor de computer tekst kan voorlezen. Stoppen langs de weg om een document of informatie te raadplegen is daarmee niet meer nodig.

Opel kwam dit jaar eveneens met een prototype: de Omega V8.COM. Multimediacomputers zijn in de wagen volledig geïntegreerd in het interieur. In de rugleuningen van de voorstoelen zitten monitoren die te gebruiken zijn voor internet, e-mail, video en telefoon.

Alle data, documenten, berichten en gesprekken die vanuit dergelijke auto's naar buiten gaan, lopen via de GSM. Daar zit de zwakke schakel van mobiel werken met de computer: GSM-verbindingen zijn heel langzaam met de overdracht van gegevens en ook nog eens onbetrouwbaar. Regelmatig zijn er kleine storingen. Voor een computerverbinding is dat funest. Wordt de GSM-verbinding even onderbroken, dan geeft de computer een foutmelding en stopt de overdracht die toch al langzaam gaat.

De onderbrekingen ontstaan niet alleen door storingen. Wanneer de mobiele telefoon automatisch van de ene zendmast naar de volgende overschakelt, valt een fractie van een seconde de verbinding weg. In een gewoon telefoongesprek is daar niets van te merken, maar voor de computer is dat genoeg om een foutmelding te geven.

WAP
Computerbedrijven, softwareontwikkelaars en telefoonspecialisten zetten daarom alles in het werk om de verbinding via mobiele telefoons te verbeteren, zodat computerverbindingen vanuit auto's betrouwbaarder worden. Naar verwachting zal internetten via het mobiele netwerk binnen enkele jaren fors toenemen. Microsoft-topman Bill Gates zet hoog in op mobiele telefoons die internetfaciliteiten bieden.

Dit jaar kwam al een nieuwe standaard voor mobiele telefonie op markt: Wireless Application Protocol (WAP). WAP kleedt internetpagina's zover uit dat ze door de nieuwe generatie mobiele telefoons ontvangen kunnen worden. Knippert op de webpagina van het verkeersinformatiecentrum normaal een mooie banner, dan zorgt WAP ervoor dat die niet wordt meegestuurd naar de apparatuur in de auto. Alleen de filemeldingen zijn genoeg voor de automobilist.

WAP-telefoons zijn uitgerust met klein schermpjes waarop een automobilist behalve verkeersinformatie ook gegevens van kantoor of van internet kan downloaden. In eerste instantie gaat het alleen om tekst, maar op termijn kan de automobilist ook internetpagina's oproepen. „De telefoon wordt zo iets om niet alleen tegen te praten, maar tegelijkertijd een internetterminal”, aldus een IBM-woordvoerder.