Auto

Suzuki

Suzuki heeft zijn Wagon R+ naar een sportschool gestuurd. Het hoekige wagentje is er niet knapper op geworden, maar heeft wel een ontzagwekkende spierontwikkeling doorgemaakt. Was de Wagon R+ aanvankelijk enkel leverbaar met een 48 kW/65 pk leverende 1,0 liter viercilinder, nu wordt Suzuki's ruimtewagentje eveneens aangespoord door een 51 kW/69 pk leverende 1,2 liter viercilinder. Het koppel nam met 14 Nm toe tot een maximum van 95 Nm. Tjonge, tjonge, dat zal nog eens wat uitmaken zeg! Valt dus enorm mee. Of tegen, zo u wilt. Het karretje loopt met een topsnelheid van 140 km/h net zo hard als zijn minder krachtige broertje. Maar er is meer. Citaat uit het persbericht: „Omdat zowel het hoogste vermogen als het maximumkoppel bij een lager toerental wordt gerealiseerd, is het toch al bescheiden rijgeluid verder teruggebracht”. Minder kabaal dus. Aardig is wel dat de Wagon R+ nu ook met een automatische viertraps transmissie leverbaar is. Met een pienter pookje wil de Wagon R+ overigens niet harder dan 135 km/h. De prijzen zijn natuurlijk wel flink onderhanden genomen. Een Wagon R 1.0 GA gaat voor 20.995 gulden de deur uit. Standaard met bestuurdersairbag. De Wagon R+ 1.2 GL staat voor 23.995 gulden in de prijslijst en is dan nog opgevrolijkt met stuurbekrachtiging, passagiersairbag, elektrisch bedienbare voorramen en buitenspiegels, centrale vergrendeling, dakreling, getint glas en een afdekhoes in de bagageruimte. De Suzuki Wagon R+ 1.2 GLX is met een prijs van 26.995 gulden de duurste. De gelukkige koper wordt dan wel verwend met zaken als mistlampen, zijskirts, spoilers, airconditioning en abs.

Suzuki ALTO

Een ander persbericht van Suzuki kondigt een prijsverlaging voor de Alto aan. Citaat: „Reden voor de prijsverlaging is de enorme populariteit van de Alto. Om aan de vraag te voldoen heeft Suzuki de productie opgevoerd. De beschikbare capaciteit wordt nu optimaal benut. Daarnaast is het gunstige koersverloop een van de belangrijkste oorzaken voor deze prijsverlaging. De consument kan daar nu mooi van profiteren”. Hoe ontroerend. Suzuki als weldoener voor de mensheid. Waar kom je een dergelijke filantropische instelling nog tegen in deze door winstbejag geteisterde wereld? Wegens succes worden zomaar de prijzen verlaagd. Suzuki krijgt de kans om meer te verdienen, maar gunt de consument een voordeel van liefst 1000 piek. Uit erkentelijkheid zou het gehele volk een Suzuki Alto moeten kopen. Hij is nog lekker goedkoop ook. Voor 15.495 gulden rijdt u al in een Alto 1.0 GA rond. Een Alto 1.0 GLS verlaat voor 16.995 gulden de showroom.

Mazda

Mazda heeft zijn 323-serie uitgebreid met een tweetal nieuwe versies. Het betreft de 323 Fastbreak en de 323 Sedan. Eerstgenoemde is onmiskenbaar een interessant fenomeen. „De nieuwe 323 Fastbreak is noch een hatchback noch een stationwagen. Het is een Fastbreak”, meldt Mazda-woordvoerder Jim Duim met gevoel voor humor. De twee nieuwkomers zijn leverbaar met een drietal zestienkleps benzinemotoren met cilinderinhouden uiteenlopend van 1,3 liter (54 kW/75 pk) via 1,5 liter 16V (65 kW/88 pk) tot 1,8 liter (84 kW/114 pk). Diesels zijn er ook. Allebei meten ze een cilinderinhoud van 2,0 liter. De ongeblazen indirect ingespoten versie levert een maximumvermogen van 52 kW/72 pk, terwijl de direct ingespoten turbodieselversie maximaal 66 kW/90 pk via de voorwielen op het wegdek brengt. Met de uitrusting is maar weinig mis. Standaard zijn de 323 Sedan en Fastbreak als LX reeds voorzien van stuurbekrachtiging, bestuurdersairbag, in hoogte verstelbare en kantelbare bestuurdersstoel en centrale portiervergrendeling. De GLX-versies zijn zelfs onder meer voorzien van airconditioning, buitentemperatuurmeter, toerenteller, elektrisch bedienbare voorramen en buitenspiegels, mistlampen voor en hoofdsteunen achter. De nieuwe versies zijn exact even duur en leverbaar voor prijzen vanaf 30.995 gulden.

Mercedes-Benz

Mercedes-Benz kon natuurlijk niet achterblijven. Volkswagen (maakt ook Audi) kocht de fabrikant van de weldadig of beter gezegd overdadig luxueuze automobielen Rolls-Royce en Bentley. BMW krijgt in ruil voor motorleveranties over een paar jaar de rechten op de merknaam Rolls-Royce in handen. Volkswagen behoudt dan Bentley. Mercedes-Benz kon zich in de slag om het topsegment natuurlijk niet de kaas van het brood laten eten. Bij gebrek aan een ander in eigendom te verwerven topklassemerk besloot de directie in haar wijsheid om dan zelf maar een exclusief merk in het leven te roepen. De nieuwe mastodont gaat Maybach heten en was reeds als prototype te zien op de laatste autotentoonstelling in Tokio. De auto zal gebouwd worden in de Mercedes-Benz-fabriek te Sindelfingen.