Auto 28 september 2001

Een ruime, praktische gezinsauto

Door Arno Witvliet
Tussen de compacte maar slimme Yaris Verso en de uit de kluiten gewassen Previa gaapte tot voor kort een enorme kloof. Met de komst van de Avensis Verso begint Toyota het tussengelegen gebied in te polderen. En dat is maar goed ook, want de meeste consumenten bevinden zich juist daar.

Het eerste multi purpose vehicle uit de stallen van Toyota was de Previa, die indertijd behoorlijk futuristisch oogde maar desalniettemin nimmer grote potten wist te breken. Datzelfde gold voor de Picnic, die weliswaar gewoon goed was, maar tegelijkertijd lang niet zo leuk als zijn naam deed vermoeden. Toyota kreeg de slag pas echt te pakken met de Yaris Verso, die niet alleen erg handig is maar ook nog eens uitstekend blijkt te rijden.

De eerste editie Previa werd inmiddels afgelost door de tweede, die om uiteenlopende redenen aanzienlijk betere kansen toegedicht kunnen worden. Met de Yaris Verso en de nieuwe Previa als uitersten heeft Toyota een solide basis gelegd voor een uitgebalanceerd programma multifunctionele ruimtewagens. Met de Avensis Verso en de volgend jaar te verschijnen nieuwe Corolla Verso worden de gaten in het assortiment opgevuld.

Vormgeving
Toyota heeft goed begrepen dat succes op de Europese markt begint met een succesvolle styling. En styling heeft bij een volumemerk pas succes wanneer die afgestemd is op de smaak van een breed publiek. In Aziatische contreien wordt aan de lijnvoering van een auto aanzienlijk minder zwaar getild dan op het Europese continent. Dat verklaart het verregaande gebrek aan originaliteit van Japanse en Koreaanse auto's. Toyota maakt sinds jaar en dag auto's die wat betreft betrouwbaarheid tot de absolute top behoren, maar die niet in staat zijn een onweerstaanbare bezitsdrang bij grote massa's consumenten op te roepen.

De fabrikant heeft echter zeer ambitieuze verkoopdoelstellingen voor Europa geformuleerd en streeft voor 2005 zelfs een marktaandeel van 5 procent na. Dat betekent dat er tegen die tijd jaarlijks 800.000 nieuwe Toyota's aan Europeanen verkocht moeten worden. De sleutel tot het succes is de combinatie van bewezen betrouwbaarheid en Europese vormgeving. Die laatste wordt sinds een aantal jaren verzorgd door Toyota's Europese designstudio, die steeds duidelijker zijn stempel op de modellijn weet te zetten. Recente modellen als Yaris, Previa, Celica en MR2 spreken in dit verband duidelijke taal. De eerste foto's van de nieuwe Corolla wijzen eveneens op veel goeds.

Het marketingconcept achter de Avensis Verso steekt goed in elkaar. De marktonderzoekers van Toyota hebben immers vastgesteld dat ieder jaar ongeveer 300.000 Europese consumenten switchen tussen mpv en stationwagon. Kennelijk is deze kopersgroep gevoelig voor de eigenschappen van een mpv. Tegelijkertijd tilt ze zwaar aan de traditionele nadelen als zwaarlijvigheid en overhelneigingen in bochten als gevolg van het relatief hoge zwaartepunt. De Avensis Verso beoogt de voordelen van een mpv te combineren met de rijeigenschappen van een stationwagon. Toyota positioneert de Avensis Verso derhalve in het hart van het mpv-segment, met een meer dan opvallende knipoog naar de grote stationwagons.

Prestaties
De Avensis Verso is er slechts met een tweetal aandrijfbronnen. De ene consumeert euro loodvrij, terwijl de andere dieselolie belieft. Beide motoren tellen vier cilinders met een gezamenlijke inhoud van 2,0 liter en beide zijn voorzien van vier kleppen per cilinder. De benzinevariant is voorzien van Toyota's variabele kleptimingsysteem en levert een maximumvermogen van 110 kW/150 bij 6000 tpm en een maximumkoppel van 192 Nm bij 4000 tpm. De direct ingespoten common rail turbodieselmotor is daarentegen goed voor een maximumvermogen van 85 kW/116 pk bij 4000 tpm en een maximumkoppel van 250 Nm tussen 1800 en 3000 tpm.

Het exemplaar dat een week ter redactie logeerde, werd aangedreven door de benzinegestookte zestienklepper, die voor de gelegenheid voorzien was van een viertraps automatische transmissie. Die combinatie functioneert uitstekend. De motor is meer dan goed bij de les en de automatische bak reageert alert en schokvrij. Over de prestaties kan evenmin geklaagd worden. De 1435 kilogram wegende Japanner heeft 12,1 seconden nodig voor de sprint vanuit stilstand naar 100 km/h en haalt desgewenst uit naar een topsnelheid van 180 km/h, hetgeen uiteraard niet aan te bevelen is. Gemiddeld vroeg de Avensis Verso voor zijn motorische dienstverlening iedere 10,6 kilometer een liter euro loodvrij. Dat geldt niet als bijzonder spaarzaam, maar is voor een dergelijke auto alleszins acceptabel.

De Toyota Avensis Verso rijdt inderdaad erg goed. De auto is opvallend neutraal in rechte lijn, maar wekt ook in bochten vertrouwen. De koets helt niet noemenswaardig over, zodat heftige onderstuurreacties zich pas bij onverantwoord hoge bochtsnelheden manifesteren. De Avensis Verso stuurt ook goed. De bekrachtiging voorziet in een goed gekozen dosis gevoel en de wielen reageren mooi direct op de uitslagen van het rad.

De Avensis Verso is verder een comfortabele auto. De Japanner heeft geen latente sportaspiraties en is derhalve soepel geveerd, zonder overigens week te zijn. Het onderstel voorziet simpelweg in een adequate vering en demping, zodat lange ritten niet snel als onplezierig worden ervaren. Remmen doet de wagen goed, waarbij ABS effectief ingrijpt wanneer abrupte vertraging noodzakelijk is.

Interieur
De Toyota Avensis wordt eerst en vooral als multifunctionele ruimtewagen gepositioneerd. Toyota richt met deze nieuwkomer vooral haar pijlen op succesnummers als Chrysler Voyager, Renault Espace en Volkswagen Sharan. Toch zou het te veel eer voor de Avensis Verso zijn wanneer de auto als een volwaardig alternatief voor deze populaire mpv's beschouwd zou worden. De Toyota mag dan een langere interieurlengte hebben dan deze uitdagers en het interieur mag in liters gemeten over meer opbergmogelijkheden beschikken, de Avensis Verso is simpelweg niet zo flexibel in te delen als genoemde concurrenten.

Het voertuig heeft geen draaibare voorstoelen, in de bodem te verzinken stoelen of klaptafeltjes. Wel zijn de achterste stoelen allemaal separaat verstelbaar en kunnen ze in hun geheel verwijderd worden. Toyota levert de Avensis trouwens naar keuze met vijf, zes of zeven zitplaatsen. De afwerking van het interieur is boven elke twijfel verheven. Het geheel steekt solide in elkaar en is bovendien logisch en overzichtelijk ingedeeld. Toyota heeft gebruikgemaakt van mooie en prettig aanvoelende materialen, die de kwaliteitsindruk enkel verstevigen. Ook de stoelen doen dat. Ze zijn niet alleen goed vormgegeven en bieden derhalve een prettige dosis ondersteuning, maar zijn bovendien goed verstelbaar, zodat een prima zitpositie gegarandeerd is.

Prijslijst
De Toyota Avensis Verso is leverbaar vanaf 56.115 gulden. Voor dat bedrag staat de benzinegestookte Avensis Verso Linea Terra in de prijslijst. Deze is standaard voorzien van ABS, twee airbags, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, elektrisch bedienbare buitenspiegels en een vijftal zitplaatsen. Voor 1100 piek meer staat de auto er met zes zitplaatsen. Tel daar nog eens hetzelfde bedrag bij op, en de Avensis Verso wordt een zevenzitter.

De Avensis Linea Luna wordt af fabriek met zes stoelen geleverd en is vanaf 60.850 gulden bovendien voorzien van airconditioning en dakrails. Echt chic is de 66.250 gulden kostende Avensis Verso Linea Sol, die indruk maakt met lichtmetalen velgen, lederen stuurwiel, mistlampen in de voorbumper, alsmede met sidebags en headbags. De uitvoeringen met dieselmotor zijn exact 7715 gulden duurder.

De Toyota Avensis Verso is gewoon een lekkere auto. De Japanner ziet er niet alleen goed en degelijk uit, maar blijkt ook daadwerkelijk zo in elkaar te steken. Daarnaast rijdt de Aziaat bijna als een traditionele stationwagon en is de gewraakte 'busjesbeleving' geenszins op dit product van toepassing. De Avensis Verso is al met al een uitstekend antwoord op de grote vraag naar ruime, praktische en vooral goed rijdende gezinsauto's, waarbij zitplaatsen en beladingsvolume prioriteit hebben.

Wie met zijn gezin in de auto wil lunchen en daarvoor gezellig de stoelen naar elkaar toe wil draaien of af en toe de auto als alternatieve caravan wil benutten, doet met de Avensis Verso een verkeerde aanschaf. Daarvoor is de auto niet flexibel genoeg. De grote massa zal echter uitstekend met de Avensis Verso uit de voeten kunnen.

Techniek:
Cilinderinhoud: 1998 cc; maximumvermogen: 110 kW/150 pk bij 6000 tpm; maximumkoppel: 192 Nm bij 4000 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 12,1 seconden; topsnelheid: 180 km/h.

Maten en gewicht:
Lengte 4650 mm; breedte: 1760 mm; hoogte: 1725 mm; wielbasis: 2825 mm; gewicht: 1435 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ 331 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 212-242 liter; brandstoftank: 60 liter.

Positief:
+ afwerking
+ binnenruimte
+ opbergmogelijkheden

Minpunten:
- onderstel
- prijsstelling
- toegankelijkheid derde zitrij

Alternatieven:


Honda Stream 2.0i LS ƒ60.990


Mitsubishi Space Wagon 2.4 GLXi ƒ 61.795


Opel Zafira 2.2 16V Elegance ƒ 56.495