Auto 10 augustus 2001

De nieuwe D5 van Volvo

Door Arno Witvliet
D5 staat niet voor een hagelnieuw model. Voor Volvo is de komst van de D5 desalniettemin een belangrijk nieuwsfeit. Nooit eerder presenteerde het merk een volledig in eigen beheer ontwikkelde dieselmotor in een personenwagen. De D5 zelf geldt als een sterk staaltje vakmanschap.

Volvo en dieselmotoren is tot op de dag van vandaag een verhaal van leentjebuur geweest. In de jaren tachtig onderhield Volvo nauwe banden met het Franse staatsconglomeraat Renault. Van een fusie tussen de twee is het nooit gekomen maar de Volvo's S40 en V40 zijn nog altijd leverbaar met een dieselaggregaat uit de magazijnen van Renault.

Voor de grote Volvo's die niet bij het vaderlandse NedCar maar in thuisland Zweden van de band rolden, maakte Volvo jarenlang gebruik van de dieselexpertise van Volkswagen en Audi. Zo roffelden er in het vooronder van de Volvo's 740/760 en 940/960 kranige maar niet bijster geciviliseerde zescilinder turbodiesels uit de Volkswagen LT.

Met de komst van de Volvo 850 kwam er meer dieselbeschaving doordat Volvo gebruik ging maken van de direct ingespoten 2,5 liter vijfcilinder turbodiesel uit de Audi A6. Audi zelf heeft al lang afscheid genomen van deze noest arbeidende vijfpitter. Volvo heeft deze machine met de komst van de D5 inmiddels ook voor bewezen diensten bedankt.

Fraaie techniek
D5 staat absoluut voor fraaie techniek. Het aggregaat telt vijf cilinders met een gezamenlijke inhoud van 2,4 liter en staat bol van moderne toepassingen. Teneinde een zo groot mogelijke gewichtsbesparing te realiseren heeft Volvo het blok geheel uit aluminium opgetrokken waardoor de D5 slechts 185 kilogram op de schaal brengt. Verder wordt de D5 gekenmerkt door een directe brandstofinspuiting via een centraal geplaatste verticale injector waarbij de nieuwste common-rail technologie voor een superefficiënte verbranding zorg draagt.

De D5 ademt door vier kleppen per cilinder en is voorzien van een turbocompressor met variabele geometrie. Volvo maakt verder melding van de montage van twee oxiderende katalysatoren die de koolwaterstoffen, koolmonoxide en een deel van de roetdeeltjes filteren. De eerste katalysator bevindt zich net achter de turbocompressor. De tweede zit daar net achter. De kleine katalysator wordt op deze manier sneller warm en is derhalve eerder op bedrijfstemperatuur. De uitlaatgassen worden hierdoor al snel na een koude start gereinigd terwijl ze op hetzelfde moment helpen om de grote katalysator sneller op te warmen.

Actieradius
Deze voortreffelijke combinatie van technische inzichten heeft in een evenzo voortreffelijk rijtje cijfers geresulteerd. De D5 machine is goed voor een maximumvermogen van 120 kW/163 pk bij 4000 tpm en een maximumkoppel van 340 Nm bij slechts 1750 tpm. De krachtbron sleurt de S60 bijvoorbeeld in slechts 9,5 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h terwijl er desgewenst een topsnelheid van 210 km/h gerealiseerd kan worden. Deze indrukwekkende getallen gaan hand in hand met een bescheiden brandstofconsumptie. Volvo claimt voor de S60 een gemiddeld verbruik van 6,0 liter per 100 kilometer. De brandstoftank meet een inhoud van 70 liter zodat een actieradius van meer dan 1000 kilometer gegarandeerd lijkt.

Volvo heeft een en ander weten te realiseren door de slimme integratie van diverse technische inzichten. Een simpele motorconfiguratie en een enkele aandrijfriem voor de nokkenassen en de injectiepomp zorgen voor een minimale interne wrijving. Daarnaast verminderen rollagers de weerstand tussen klepstoter en nokkenas, wat vooral bij lage toerentallen en bij ritten in de stad tot grote voordelen leidt. Alle bewegende onderdelen van de dieselmotor zijn licht van gewicht, in het bijzonder de zuigers en drijfstangen. Een en ander zorgt voor minder trillingen en minder druk op de lagers en krukas en daarmee andermaal voor minder wrijving.

Soepel en snel
De hamvraag betreft natuurlijk de harde praktijk. Hoe manifesteert deze combinatie van fraaie technieken zich in het leven van alledag? Om te beginnen is een Volvo S60 natuurlijk geen alledaagse auto en voor de D5 geldt dat evenmin. De symbiose tussen tussen S60 en de D5 heeft echter onmiskenbaar tot een fantastische auto geleid. De krachtbron is soepel en snel en produceert daarbij een minimum aan gerucht. De D5 hangt lekker aan het gas en pakt ook vanaf lage toerentallen uitstekend op. De S80 is een stuk zwaarder dan de S60. Het zal dan ook niet verbazen dat de S80 D5 wat zwaarlijviger aanvoelt en wat minder gretig uit de startblokken komt. Dat neemt niet weg dat de D5 een meer dan welkome aanvulling is op het leveringsprogramma van Volvo.

De D5 is niet goedkoop. Volvo levert de S60 D5 vanaf 76.950 gulden, terwijl de S80 D5 niet eerder dan na betaling van 90.385 gulden de showroom uitgereden wordt. De Volvo V70 D5 staat vanaf 87.785 gulden genoteerd, maar debuteert in tegenstelling tot zijn twee broers pas aan het einde van dit jaar. Snelle beslissers kunnen de S60 D5 nog in een speciale intro edition verkrijgen. Tegen een meerprijs van 3950 gulden levert Volvo de S60 dan onder meer met zaken als elektronisch geregelde airconditioning, lichtmetalen velgen, lederen stuurwiel, cruise control, boordcomputer, mistlampen in de voorbumper en een automatische dimmende binnenspiegel.