Auto 10 augustus 2001

Citroën C5 2.0 HPi Exclusive Break

Door Arno Witvliet
De eerste Citroëns C5 Berline zijn nog maar nauwelijks geleverd of de C5 Break staat al klaar om zijn uitdagers het vuur na aan de schenen te leggen. Een kleine beschouwing van een grote Fransoos.

Loop drie rondjes om de nieuwe Citroën C5 Break, neem de contouren goed in je op en je weet waarom je nooit een C5 Berline meer zal kopen. Veel fabrikanten slagen er tegenwoordig in een stationwagen te ontwerpen die visueel aantrekkelijker is dan de gelijknamige sedanvariant, maar slechts weinigen weten zo'n groot optisch verschil aan te brengen als Citroën onlangs voor elkaar kreeg.

De C5 Break verschilt eigenlijk helemaal niet zo veel van de C5 Berline, maar is desondanks een voortreffelijk gestileerde auto die een fraaie en harmonieuze indruk op het netvlies achterlaat, terwijl de C5 Berline weliswaar apart is maar tegelijkertijd goed is voor de onvermijdelijke discussie over mooi en lelijk. De hoge achterzijde verhoudt zich uitstekend tot de pronte voorpartij en de hoge taillelijn van het koetswerk. Twee smalle verticale achterlichtunits markeren de eigenzinnige carrosserie.

De nieuwe C5 Break is een zeer royale auto. Van de C5 Berline wisten we reeds dat er zowel voorin als achterin plenty ruimte is voor hoofd en ledematen. De C5 Break verrast bovendien met een bagageruimte van liefst 563 liter. Onder het afdekzeil welteverstaan. Amateur-verhuizers kunnen zich echter verlustigen in een maximumbeladingsvolume van 1658 liter, die met het neerklappen van de achterbank in zijn geheel benut kan worden.

Citroën monteert verder een achterklep waarvan de achterruit separaat kan worden geopend. Handig als je even een tas achterin wilt gooien. Wie meer zwaardere bagage wil laden, zal niet alleen gemak ondervinden van de variabele laaddrempelhoogte, die een prettige bijkomstigheid is van het standaard hydractieve veersysteem. Slim is bovendien de mat in de bagageruimte die aan de ene kant uit tapijt bestaat en aan de andere zijde van een afwasbare pvc-laag is voorzien. Afhankelijk van je vrachtje kies je simpelweg de juiste kant.

Opvallend stil
De Citroën C5 is de eerste auto waarin de nieuwe direct ingespoten benzinemotor van PSA geleverd wordt. Deze machine telt vier cilinders met een totale inhoud van 2,0 liter en levert een maximumvermogen van 103 kW/143 pk bij 6000 tpm en een maximumkoppel van 192 Nm bij 4000 tpm. Citroën claimt een verbruiksreductie van 10 procent ten opzicht van de fractioneel minder krachtige, indirect ingespoten 2,0 liter zestienklepper, die overigens eveneens leverbaar is in de Fransoos. De HPi-motor geldt als een aangename verrassing. Hij is opvallend stil en toont zich tegelijkertijd heel soepel. De krachtbron draait heel beschaafd haar rondjes en toont zich over de gehele toerenlinie goed bij de les.

De Citroën C5 Berline is leverbaar vanaf 47.790 gulden. Voor die munten wordt de auto aangedreven door een 85 kW/117 pk sterke 1,8 liter zestienklepper en omvat Ligne Séduction-zaken zoals ABS, airbags, sidebags, windowbags, centrale portiervergrendeling, elektrisch bedienbare voorramen. Leuker is de Ligne Prestige, die weliswaar 4440 piek duurder is maar dan wel verwent met dakrails, elektronisch geregelde airconditioning, cd-speler, elektrisch bedienbare ramen achterin, regensensor, boordcomputer en armsteunen voor en achter.

De Ligne Prestige is ook leverbaar met de 100 kW/138 pk leverende 2,0 liter zestienklepper, die ten opzichte van de basismotor 2500 gulden meer kost maar behalve over extra spierkracht ook beschikt over een geavanceerde variant van het hydractieve veersysteem. De C5 Exclusive is het topmodel en is standaard voorzien van lichtmetalen velgen, xenon koplampen, lederen stuurwiel, houten decoratiepanelen en een alarmsysteem. Dieselaars zijn welkom met een portemonnee die gevuld is met ten minste 55.290 gulden.