Auto 21 juli 2001

Avensis Verso is stoer,
ruim, stil en comfortabel

Door Arno Witvliet
Toyota heeft de Picnic vervangen door de Avensis Verso. Deze nieuwkomer biedt meer en doet alles beter dan zijn voorganger, waardoor deze voortvarend de vergetelheid wordt ingewerkt. Alleen de naam Picnic zullen we missen. Picnic klonk leuk, speels, creatief en trendy. Avensis Verso daarentegen klinkt naar niks.

Waarom een naamsverandering? Dat heeft te maken met een betere harmonie in het modellenprogramma, aldus een manager van Toyota tijdens de persconferentie. Na de Yaris Verso leek Avensis Verso een voor de hand liggende keuze. Helemaal logisch is ze overigens niet. Toyota introduceerde vorig jaar zijn grote ruimtewagen immers als Previa en niet als Camry Verso of iets dergelijks. De Picnic is echter voorgoed passé, voortaan is de Avensis Verso het antwoord van Toyota op de vraag naar een ”midsized multi purpose vehicle”.

Hoewel het verdwijnen van de naam Picnic jammer is, hoeven we het verlies van de auto zelf geen moment te betreuren. Niet omdat de Picnic geen goede auto was, maar omdat de Avensis Verso zoveel beter is. De kakelverse Japanner ziet er om te beginnen gewoon goed uit. De stoere en ietwat gedrongen gestalte maakt indruk. De achterzijde doet wat aan een Lexus RX300 denken, de vormgeving van het dashboard versterkt die indruk nog. Net als de Picnic is de Avensis Verso geen hoge auto. Daardoor houdt de Japanner optisch gezien een beetje het midden tussen een multi purpose vehicle en een traditionele stationwagon.

Lekker ruim
Ook als je in de Avensis Verso plaatsneemt, heb je niet echt het idee in een multi purpose vehicle te zitten. De zit achter het stuurwiel is niet overdreven hoog, maar wel lekker ruim. Er is voorin voldoende ruimte voor hoofd en ledematen. Het plafond is relatief hoog en de auto is vrij breed, waardoor je niet te dicht tegen je medepassagier zit. Kijk rond en je ziet een strak ontworpen en overzichtelijk ingedeeld dashboard. Blik over je schouder naar achteren en je merkt in één oogopslag dat de Avensis Verso geen gewone stationwagon is. Achter de tweede zitrij nodigt een derde zitrij extra passagiers uit.

Toyota levert de Avensis Verso, net als de grotere Previa, in drie verschillende configuraties met vijf, zes of zeven zitplaatsen. In het eerste geval ontbreekt de tweede achterbank. In het tweede geval bestaat de tweede zitrij uit twee stoelen in plaats van een bank.

De Avensis Verso is een royale auto. De lengte van het interieur is groter dan die van populaire MPV's als de Volkswagen Sharan en de Renault Espace. Bovendien claimt Toyota ten opzichte van deze uitdagers over meer opbergmogelijkheden te beschikken, die samen bovendien een grotere inhoud vertegenwoordigen. Achterpassagiers zullen de Avensis Verso verkiezen boven auto's als de Honda Stream en de Opel Zafira omdat de Toyota achterin meer binnenruimte heeft. De bagageruimte is met een inhoud van 282 liter bescheiden van omvang maar bruikbaar. Het beladingsvolume kan desgewenst worden vergroot naar maximaal 2422 liter.

Comfortabele vering
Toyota levert de Avensis Verso wat betreft de motor in twee uitvoeringen. Beide tellen ze vier cilinders met een totale inhoud van 2,0 liter, maar terwijl de ene benzine prefereert, drinkt de andere graag dieselolie. Nieuwkomers zijn het overigens niet. De 110 kW/150 pk sterke 2,0 liter zestienklepper met variabele kleptiming bewijst nu al goede diensten in de Avensis en RAV4. Dat geldt ook voor de 2,0 liter direct ingespoten common rail turbodieselmotor, die een maximumvermogen van 85 kW/116 pk levert. Deze motor zit trouwens ook in het vooronder van de Previa.

Een kennismaking met de benzinegestookte Avensis Verso geeft je het beeld van een stille en evenwichtige auto, die eerder doet denken aan een traditionele personenwagen dan aan een ruimtewagen. De auto is comfortabel geveerd en weet goed raad met allerlei oneffenheden in het wegdek. De besturing is voldoende direct, maar niet bijzonder gevoelig. Dat onderstreept het comfortabele karakter van de auto alleen maar. Toyota wil –volgens de persdocumentatie– de auto gaan verkopen aan mensen die op zoek zijn naar een auto die het multifunctionele van een MPV combineert met de rijdynamica van een personenauto.

Ultieme compromis
De Avensis Verso wordt leverbaar in drie uitvoeringen. De vijfpersoons Avensis Verso Linea Terra is vanaf 56.115 gulden te koop. Hij beschikt dan standaard over zaken als ABS, airbags, boordcomputer, elektrisch bedienbare ramen voor en achter, armsteunen aan de voorstoelen, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening en radiovoorbereiding met zes speakers. De Linea Luna is met een basisprijs van 61.950 gulden aanzienlijk duurder, maar hij heeft niet alleen zeven zitplaatsen, maar ook over roofrails en airconditioning. ”Top of the line” is de Linea Sol, die naast alle genoemde zaken standaard is voorzien van lichtmetalen velgen, lederen stuurwiel, sidebags, windowbags en elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels. Deze topper uit de serie kost niet minder dan 66.250 gulden.

Toyota denkt dit jaar in Nederland tussen de 500 en 600 exemplaren van de Avensis Verso te kunnen verkopen. Op 6 september zal de auto tijdens de ”September Dealershow” in de showroom zijn debuut beleven. Volgend jaar zullen naar verwachting tussen de 1750 en 2000 eenheden van eigenaar wisselen, waarvan 70 procent de 2,0 liter benzinemotor onder kap heeft. De speciaal voor de Europese markt ontwikkelde Avensis Verso moet een belangrijke bijdrage leveren aan het verwezenlijken van Toyota's ambitie om in 2005 in Europa 800.000 auto's te gaan verkopen. De marketeers van Toyota hebben becijferd dat ieder jaar 300.000 Europeanen switchen tussen een MPV en een grote stationwagon. De Avensis Verso, als het ultieme compromis, moet deze twijfel wegnemen. Of die ambitie realistisch is, moet nog blijken. De voortekenen zijn ieder geval gunstig.