Auto 1 juni 2001

Kia Mentor: keurige
sedan zonder uitstraling

Door Arno Witvliet
De Kia Sephia is niet meer. Leve de Mentor. Met deze kakelverse sedan gaat Kia het segment bedienen waarin de Sephia nooit succesvol heeft kunnen zijn. De vraag is of de Mentor wel bakens kan verzetten in deze woelige markt. Een zoektocht naar het antwoord.

De verkoper van een lokale dealer kijkt ietwat meewarig naar de grijsblauwe Mentor die de importeur als testwagen voor het journaille heeft ingezet. Hij heeft er zelf nog geen meter in gereden maar verwacht niet bijzonder veel van de auto. De Shuma daarentegen dicht hij een veel betere kans toe. En dat is opmerkelijk, want de nieuwe Shuma is simpelweg een Mentor hatchback. Technisch zijn de wagens identiek. De Shuma is 1000 gulden duurder dan de vergelijkbare Mentor, maar maakt volgens de verkoper zijn meerprijs meer dan goed.

Op de vraag waar hij dan wel erg druk mee is, antwoordt de man dat vooral de zevenpersoons Joice, de vlot gestileerde en scherp geprijsde Rio alsmede de bedrijfswagens Pregio en Carnival Van de schoorsteen van zijn pand doen roken. „De rest van het assortiment is aardig om erbij te doen.”

De Kia Mentor ziet er ten opzichte van zijn voorganger goed uit. De Sephia gold niet bepaald als een toonbeeld van een dynamisch gestileerde auto. De Mentor brengt het er stukken beter van af. De Koreaan is modern vormgegeven, inclusief de stijlelementen van vandaag zoals een nadrukkelijk aanwezige grille en scherp gesneden achterlichten. Verder is het een keurige sedan waar je prima mee voor de dag kunt komen. Overigens is de auto niet in staat om veel passanten tot een bewonderende blik te verleiden.

Kia houdt het eenvoudig en beperkt het motorenaanbod van de Mentor tot één. Het geleverde aggregaat telt vier cilinders met een gezamenlijke inhoud van 1,6 liter die met behulp van zestien kleppen een maximumvermogen van 75 kW/101 pk bij 5500 tpm weten te genereren. Het maximumkoppel bedraagt 148 Nm en wordt bij 4500 tpm gerealiseerd. Met deze motor levert de Mentor redelijk goede prestaties.

De Koreaan haalt op aanvraag uit naar een topsnelheid van 186 km/h, maar zou wat kwieker weg mogen komen als het op tussensprints aankomt. De zestienklepper lijkt dan toch wat moeite te hebben om de sedan te laten versnellen. De krachtbron houdt zich bij haar inspanningen overigens wel keurig stil. Het verbruik valt weer een beetje tegen. Een gemiddeld resultaat van 1 op 12,6 maakt in deze klasse niet bepaald indruk. Dat zou beter moeten kunnen.

Comfort
Het weggedrag van de Mentor maakt evenmin veel indruk. Het onderstel is nadrukkelijk afgestemd op comfort en kenmerkt zich door lange veerwegen. Gek genoeg heeft Kia de Mentor daarbij van een stel stevige dempers voorzien. Het onderstel hinkt derhalve een beetje op twee gedachten. In bochten toont de Mentor zich nadrukkelijk onderstuurd. Het koetswerk helt behoorlijk over, waardoor de massa zich naar het buitenste voorwiel verplaatst. Verder is de Kia bovengemiddeld gevoelig voor zijwind, zodat de auto bij hogere snelheden wat zoekerig wordt. Dit wordt nog versterkt door een te goed werkende stuurbekrachtiging, die zo veel assisteert dat het stuurgevoel steeds minder wordt.

De Mentor onderscheidt zich ten opzichte van zijn uitdagers vooral door zijn hoeveelheid binnenruimte. In deze prijsklasse zijn er immers nauwelijks auto's te koop waarin vier volwassenen met een normaal postuur een wat langere rit kunnen uitzitten. De Mentor voorziet in voldoende ruimte voor hoofd en onderdanen, zowel voor- als achterin. Het meubilair is van goede kwaliteit. Opvallend is de relatief hoge zit voorin, maar de verstelbaarheid van stoel en stuurwiel maakt een goede zitpositie mogelijk. De stoelen zelf zijn voldoende breed en garanderen een prima ondersteuning.

Het dashboard is netjes vormgegeven maar desalniettemin opgetrokken uit het soort deprimerende kunststoffen waar Aziatische fabrikanten zo ongeveer het patent op lijken te hebben. Kia heeft gepoogd met blauwe wijzerplaten wat kleur in de grijze massa aan te brengen, maar tot veel vrolijkheid stemt dit helaas niet.

Bediening
Dat doet ook de afwerking niet. De wijze waarop de diverse panelen op elkaar aansluiten is niet van het niveau dat het gros van de Europese en de Japanse concurrentie weet te halen. De bediening van een en ander is dankzij de logische indeling echter dik in orde.

Kia levert de Mentor in twee uitvoeringen. De basis wordt gevormd door de Mentor RS, die vanaf 30.990 gulden standaard voorzien is van zaken zoals stuurbekrachtiging, bestuurdersairbag, toerenteller en getint glas. Het overgrote deel van de kopers zal echter drie groene flappen extra uitrekken voor de Mentor LS, die voor dat geld voorzien is van elektrisch bedienbare ramen voor en achter, airconditioning, passagiersairbag, middenarmsteun tussen de voorstoelen en een elektrisch bedienbare antenne. Het lijstje met opties is beperkt tot metallic lak, ABS en een automatische viertrapstransmissie.

Kia levert met de Mentor een auto die een moderne uitstraling heeft en goede sier maakt met zijn binnenruimte. Verder is zeker de Mentor LS met zijn veelomvattende standaarduitrusting een sterke aanbieding. Wanneer de Mentor het moet opnemen tegen de stevige Europese en Japanse concurrentie, laat het Koreaanse product het echter afweten. Weggedrag en afwerking zijn niet helemaal van deze tijd en een royale binnenruimte dan wel een sympathieke prijsstelling kunnen dat niet overtuigend compenseren.