Auto 11 mei 2001

Kia Magentis laat steken vallen

Door Arno Witvliet
Alweer een Kia? Met deze korte maar krachtige wedervraag reageerde de fotograaf op mijn verzoek om de nieuwe Kia Magentis op de gevoelige plaat vast te leggen. Het tempo waarin Kia nieuwe modellen weet klaar te stomen, brengt echter weer een model in de test. Met deze Magentis begeeft het Aziatische merk zich op onbekend terrein: het segment van de hogere middenklasse. Hierin is het dringen geblazen om de gunsten van een zeer kritische consument met een snel wisselende smaak. Kan de Magentis bij deze kopersgroep een potje gaan breken?

Met Kia in het geheel gaat het wat minder in autoland. In Nederland wist het merk in het eerste kwartaal van dit jaar minder auto's af te zetten dan in het jaar daarvoor. Helemaal verwonderlijk is dat overigens niet, want Kia moet het zonder de Pride doen, die als absolute prijsbreker in het goedkoopste segment het merendeel van de verkopen uitmaakte. De basis wordt tegenwoordig gevormd door de veel duurdere Rio.

Desalniettemin hebben ze bij Kia goed in de gaten dat een modern en attractief autoaanbod een eerste vereiste is om het marktaandeel te houden en te vergroten. In een recordtempo is Kia bezig al zijn modellen te vervangen en het beschikbare aanbod verder uit te breiden. Onlangs maakten de Magentis en de Mentor hun opwachting, waarbij de laatste als opvolger van de Sephia aangemerkt kan worden. Met de komt van de Magentis heeft de Clarus overigens het loodje gelegd. Dit model was echter prijstechnisch stukken lager gepositioneerd en kan derhalve niet bepaald als voorganger van de Magentis worden beschouwd.

Lijnvoering
De Kia Magentis is een grote auto. Met een lengte van 4,72 meter is de Koreaan langer dan bijvoorbeeld de Volkswagen Passat en slechts fractioneel korter dan de Ford Mondeo. De auto is modern vormgegeven, de lijnvoering typisch Aziatisch. Opvallend genoeg zijn karakteristieke Kia-kenmerken niet in het ontwerp terug te vinden. Het merk heeft kennelijk moeite om een herkenbare modellijn neer te zetten. De Magentis zou evengoed uit de koker van Hyundai of Mitsubishi kunnen komen, om maar eens een paar voor de hand liggende concurrenten op te noemen.

Dat neemt niet weg dat de Magentis best een deftige verschijning is. Kia heeft zijn topmodel met behulp van talloze chromen accenten extra cachet gegeven. Hoewel de Magentis niet bij iedereen genegenheid weet op te roepen, staat in ieder geval vast dat je met een Magentis heel fatsoenlijk bij een zakenrelatie kunt voorrijden. En dat is belangrijk, want een representatief voorkomen geldt in dit segment als hoogst relevant.

Kia biedt de Magentis aan met een tweetal benzinegestookte krachtbronnen, die allebei naar keuze gecombineerd worden met een handgeschakelde vijfversnellingsbak of een viertraps automatische transmissie. De eerste heeft vier cilinders met vier kleppen per cilinder en een inhoud van 2,0 liter. Het maximumvermogen bedraagt 100 kW/136 pk en wordt via de voorwielen op het wegdek gebracht. Het alternatief is de 2,5 liter zescilinder, die maximaal 123 kW/168 pk bij 6000 tpm weet te genereren en als krachtbron onder de motorkap van de testwagen dienst doet.

Het maximumkoppel van dit aggregaat piekt bij 4000 tpm met een waarde van 234 Nm. Een en ander staat garant voor zeer bevredigende prestaties. De Magentis komt vlot uit de startblokken en realiseert desgewenst een topsnelheid van 209 km/h. De inspanningen van de meest competente krachtbron stemmen tot tevredenheid. De machinerie is soepel en stil en vormt een prima koppel met de automatische transmissie, die goed functioneert en desgewenst met de hand bediend kan worden. Het brandstofverbruik is met een gemiddeld resultaat van 1 op 8,5 redelijk.

Comfortabel
De Magentis is de eerste Kia die onder verantwoordelijkheid van Hyundai –dat het failliete Kia een tijdje geleden overnam– is ontwikkeld. Het onderstel zal worden gedeeld met de nieuwe Sonata, die binnen afzienbare tijd op het toneel zal verschijnen. Dat geldt overigens niet als een aanbeveling voor de nog te verschijnen Sonata, want de Magentis maakt op het wegdek niet bepaald indruk. Kia heeft overduidelijk voor een comfortabele afstemming gekozen. De veerwegen zijn lang en oneffenheden worden overtuigend weggemasseerd.

Zodra de rechte lijn echter wordt verlaten, toont de Magentis zijn minder aangename karaktertrekken. De Koreaan rolt nadrukkelijk over de lengteas en gaat in bochten al snel op het buitenste voorwiel hangen. Met de bekende onderstuurreactie als vanzelfsprekend gevolg. De besturing is ook niet helemaal je-van-het. De wielen reageren te indirect op de uitslagen van het stuurwiel, waardoor sturen een beetje gevoelloos wordt. Al met al isoleert het onderstel meer dan het informeert.

Met de veiligheidsvoorzieningen zit het wel snor. De remmen functioneren uitstekend en worden in noodgevallen geassisteerd door ABS. Twee airbags vangen eventuele klappen op, terwijl de bestuurders van een zescilinder Magentis nog sidebags hebben.

Kunststoffen
Het interieur van de Magentis is lekker ruim. Zowel voor- als achterin is er meer dan voldoende ruimte voor hoofd en benen. De bestuurdersstoel was in de beproefde variant elektrisch verstelbaar, waardoor een goede zitpositie gevonden kon worden. Het stuurwiel is jammer genoeg niet in lengte verstelbaar. De kwaliteit van het meubilair is eveneens in orde. De stoelen zijn lekker groot en bieden voldoende ondersteuning. De afwerking van het interieur oogst echter minder waardering. Kia heeft zijn toevlucht genomen tot lichtgrijze en goedkoop aanvoelende kunststoffen, terwijl de wijze waarop een en ander in elkaar gezet is nu niet bepaald van een hoge mate van kwaliteitsbewustzijn getuigt.

In de zescilinder uitvoeringen is nog een moedige poging gedaan om enige grandeur te bewerkstelligen, maar met de kwaliteit van de houtfineer decoratiepanelen wordt eerder het tegenovergestelde bereikt. Het interieur is verder overzichtelijk ingedeeld en alles laat zich eenvoudig bedienen. Alleen de plek van een aantal knoppen achter de linkerknie lijkt wat minder logisch. De inhoud van de bagageruimte valt met 386 liter enigszins tegen. Dat doet het gros van de concurrenten gewoon beter.

De tijd dat Koreaanse automobielen zich in relatie tot de prijsstelling met een zeer uitbundige standaarduitrusting van de gunsten van de consument wilden verzekeren, is voorbij. Tot die slotsom kom je welhaast vanzelf wanneer je de specificaties van de Magentis grondig bestudeert. Zaken als ABS, twee airbags, airconditioning, elektrisch bedienbare ramen en centrale portiervergrendeling met afstandsbediening zijn standaard op de Magentis, die vanaf 54.990 gulden leverbaar is. Maar voor zo'n beetje alle concurrenten geldt dat ook. Opvallend genoeg zijn elektrisch bedienbare buitenspiegels en sidebags slechts tegen meerprijs leverbaar.

Representatief
Datzelfde geldt voor aangename voorzieningen als een audiosysteem, lichtmetalen velgen en een lederen stuurwiel, dat veel aanbieders met een gevestigde reputatie voor die munten echter wel standaard meeleveren. De zescilinder varianten zijn er vanaf 62.990 gulden en onderscheiden zich door genoemde houtdecor afwerking, elektrisch bedienbare buitenspiegels, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel, automatische antenne, sidebags, cruise control, automatische airconditioning en antidoorslipregeling.

De Kia Magentis is een auto waarmee je prima voor de dag kunt komen. De Koreaan ziet er netjes en representatief uit. Lastiger wordt het echter wanneer je gevraagd wordt waarom je een Kia Magentis gekocht hebt. De aandrijflijn is weliswaar van prima kwaliteit, het onderstel is daarentegen niet helemaal van deze tijd. Daarnaast kan de Magentis zich qua afwerking niet met zijn Japanse en Europese concurrenten meten. Bovendien is het bijna onthutsend dat Kia bij de vaststelling van de standaarduitrusting, vanouds hét Koreaanse speerpunt, zich opmerkelijk zuinig heeft opgesteld. Zelfs de laatste kans om de Magentis goed te positioneren hebben de Koreanen laten liggen. De tekortkomingen in kwaliteit en uitrusting worden met prijzen vanaf 54.990 gulden op geen enkele wijze gecompenseerd door een aantrekkelijke prijsstelling. Met de Magentis slaat Kia de plank mis. En met misslaan breek je zeker geen potten.

Kia Magentis 2.5 V6 automaat: ƒ 67.990

Techniek
Cilinderinhoud: 2493 cc; maximumvermogen: 123 kW/168 pk bij 6000 tpm; maximumkoppel: 234 Nm bij 4000 tpm; acceleratie 0-100 km/h: - ; topsnelheid: 209 km/h.

Maten
Lengte: 4720 mm; breedte: 1815 mm; hoogte: 1410 mm; wielbasis: 2700 mm; gewicht: 1387 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ 381 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 386 liter; brandstoftank: 65 liter.

Prijs
Kia Magentis 2.5 V6 automaat
ƒ 67.990

Positief
- binnenruimte
- transmissie

Minpunten
- afwerking
- bochtgedrag
- uitrusting,
- prijs

Alternatieven

Ford Mondeo 2.5 V6 Ghia sedan
ƒ 59.790


Saab 9-3 S 2.0t
ƒ 62.450


Volkswagen Passat 2.3 V5 Comfortline
ƒ 64.925