Auto 16 februari 2001

Zakelijk correcte verschijning

De nieuwe Ford Mondeo bepaalt de koers. Met deze slogan probeert Ford zijn nieuwe Mondeo onder de aandacht van het grote publiek te brengen. Een ambitieuze reclamecampagne moet deze evenzo ambitieuze auto stevig op de kaart zetten. De harde werkelijkheid is de ultieme toets om de realiteitszin van Fords publiciteitsoffensief te wegen. Hoe koersbepalend is de nieuwe Mondeo nu echt?

Kruis een Ford Focus met een Volkswagen Passat en je krijgt een Ford Mondeo. Het klinkt wat gechargeerd, maar Ford heeft wel heel weinig pogingen gedaan om te verhullen dat de Volkswagen Passat model stond bij de ontwikkeling van de nieuwe Mondeo. Volkswagens grootste is echter geen verkeerd uitgangspunt. De Passat geldt immers tot op de huidige dag als de maatstaf in zijn klasse wat kwaliteit en ruimte betreft.

De Ford Mondeo is dan ook een uit de kluiten gewassen verschijning. Zijn buitenmaten groeiden ten opzichte van zijn voorganger met 17,5 centimeter in de lengte en met 6,7 centimeter in de breedte. Daarmee geeft hij zelfs aartsrivaal Volkswagen het nakijken. De Mondeo is geen spannende auto om te zien; daarvoor is de lijnvoering te conservatief. De nieuweling is een zakelijk correcte verschijning die dankzij de bescheiden toepassing van specifieke New Edge-stijlelementen onmiskenbaar als Ford kan worden herkend.

Succes
Ford heeft grootse plannen met de Mondeo. In tegenstelling tot zijn voorganger wordt deze tweede editie niet op de Amerikaanse markt geleverd. Het matige succes van de auto die daar onder de naam Contour aan de man werd gebracht, is debet aan die beslissing. In Europa deed de eerste generatie Mondeo het uitstekend. Niet voor niets verwacht de fabrikant dat de opvolger het succes verder zal uitbouwen.

Voor Nederland rekent Ford op een afzet van 15.000 Mondeo's per jaar ten opzichte van de ruim 16.000 Passats die Volkswagen vorig jaar verkocht. Ford brengt daarbij zwaarwegende argumenten in stelling zoals uitrusting, binnenruimte en prijsstelling. In een markt die behoorlijk bijdraagt aan het vullen van 's lands schatkist is vooral dat laatste van groot belang.

Vooral in de zakelijke markt zal de Mondeo succesvol zijn. Behalve een drietal benzinegestookte viercilinder zestienkleppers heeft Ford voor de veelrijders twee direct ingespoten zestienkleps turbodieselmotoren in de aanbieding. Beide machines meten een cilinderinhoud van 2,0 liter, maar leveren een maximumvermogen van 66 kW/90 pk en 85 kW/115 pk. De minst krachtige diesel wordt alleen in de Mondeo Business Edition geleverd, terwijl de krachtigste van het duo zowel de Trend als de Ghia kan aandrijven.

Gemengde gevoelens
De 85 kW/115 pk sterke Mondeo 2.0 TDdi stond een week tot onze beschikking. Deze krachtbron roept gemengde gevoelens op. Het goede nieuws is dat het aggregaat krachtig en zuinig tegelijk is. Met een snelste tijd van 10,6 seconden voor de sprint vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h is natuurlijk niks mis. Een topsnelheid van 195 km/h spreekt ook duidelijke taal, terwijl je met een gemiddeld verbruik van 1 op 14,3 prima wegkomt bij het tankstation.

Slecht nieuws is echter dat de zelfontbrander nu niet bepaald het toonbeeld van beschaving is. Om zeven uur 's ochtends in een dichtbevolkte nieuwbouwwijk maak je met deze Duitser niet echt vrienden. De diesel ratelt er duchtig op los en eenmaal op temperatuur blijft de machinerie nadrukkelijk hoorbaar. Ronduit ergerlijk is het gebrek aan stabiliteit en souplesse bij normaal versnellen. Wanneer de toerenteller net de 2000 omwentelingen gepasseerd is, lijkt het alsof de krachtbron een paar extra geluidssluizen openzet. Deze hinderlijke zenuwtrek zou worden veroorzaakt door de voorinspuiting van de verdeler alvorens de hoofdinspuiting plaatsvindt. Hopelijk zal de common rail dieselmotor, die nog dit najaar zijn opwachting maakt, geen last hebben van dit euvel.

De dieselmotor mag dan voor verbetering vatbaar zijn, over het onderstel niets dan lof. De nieuwe Mondeo is namelijk een enorm goed rijdende auto. De wagen is uitstekend in balans en kan zonder belangrijke concessies aan het veercomfort met enorme snelheden door een curve worden gestuurd. De carrosserie helt niet of nauwelijks over en de auto toont zich verregaand neutraal. Het onderstel weet daarnaast uitstekend raad met de verwerking van allerhande onregelmatigheden in het wegdek. Een juiste hoeveelheid wegdekinformatie wordt doorgeseind, terwijl alle ruis keurig wordt weggefilterd.

De besturing is van hoog niveau en voorziet in veel gevoel en precisie. De kwaliteit van de handgeschakelde versnellingsbak is eveneens boven alle twijfel verheven. Remmen doet de Mondeo uitstekend; voorzieningen zoals ABS en elektronische remkrachtverdeling helpen waar het reactievermogen tekortschiet.

Royaal
De Ford Mondeo is een zeer royale middenklasser. Zowel voorin als achterin is het goed toeven in de kloeke Duitser; hoofd en onderdanen krijgen meer dan voldoende ruimte. Met een inhoud van 500 liter is de bagageruimte niet voor een kleintje vervaard. Korte en lange bestuurders kunnen dankzij de uitgebreide verstelmogelijkheden van stuurwiel en bestuurdersstoel een goede zitpositie instellen. Het meubilair is daarbij van prima kwaliteit en voorziet in een goede dosis ondersteuning.

De ontwerpers van het dashboard hebben zich onmiskenbaar laten inspireren door Volkswagen, wat heeft geleid tot een weinig origineel, maar wel degelijk en functionerend geheel. Het audiosysteem gaat deels verscholen achter de versnellingspook, wat het bedieningsgemak niet bevordert. Voor het overige is er nauwelijks aanleiding tot gemopper. Opvallend is wel dat Ford in zijn streven een uitdagend alternatief voor de Volkswagen Passat op wielen te zetten, er niet in is geslaagd om diens afwerking en kwaliteit te evenaren. Daarvoor zijn de gebruikte materialen en de wijze waarop een en ander in elkaar is gezet te weinig overtuigend.

Uitvoeringen
Ford levert de Mondeo in drie uitvoeringen. Aan de basis staat de Mondeo Business Edition, die enkel leverbaar is met de 66 kW/90 pk sterke 2,0 liter dieselmotor. Hij is standaard voorzien van airconditioning, ABS, twee airbags, sidebags in de voorstoelen, windowbags, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, elektrisch bedienbare voorramen, elektrisch verstelbare en verwarmde buitenspiegels en elektrische hoogteverstelling van de bestuurdersstoel. Hiervoor rekent Ford het ronduit scherp gecalculeerde bedrag van 50.495 gulden.

De benzinevarianten en de door ons geteste diesel zijn leverbaar vanaf niveau Trend, met onder meer een lederen stuurwiel, cruise control, mistlampen in de voorbumper, centrale armsteun op de achterbank, lendesteunverstelling op de bestuurdersstoel, elektrisch bedienbare achterramen en een radiocassettespeler met vier speakers. Als vanouds is de Ghia-uitvoering de verwenner van de reeks. Deze topper is standaard voorzien van een boordcomputer, lichtmetalen velgen, automatisch geregelde airconditioning, kaartleeslampjes, verlichte make-upspiegeltjes en houten decoratiepanelen in het interieur.

De Ford Mondeo is een klapper van formaat. De auto is niet alleen royaal, maar steekt bovendien prima in elkaar. Het uitrustingsniveau is dik in orde, en de prijsstelling sluit als een bus. Bovendien rijdt de nieuwe Mondeo als de bovenste beste. De tegenkandidaat Volkswagen Passat stelt daar een voornamere uitstraling en een betere bouwkwaliteit tegenover, maar moet op zo'n beetje alle andere onderdelen in de Ford Mondeo zijn meerdere erkennen. Dat geldt dan vooral de benzinemotoren, want de geteste dieselmotor is niet bepaald om over naar huis te schrijven. Hij is snel en zuinig maar raffinement is ver te zoeken. Dat doen Volkswagen en vooral Peugeot stukken beter. Dat neemt niet weg dat Ford met de nieuwe Mondeo uitstekend zaken zal kunnen doen.

Ford Mondeo 2.0 16v TDdi First Edition Sedan ƒ 58.024

Techniek
Cilinderinhoud: 1998 cc; maximumvermogen: 85 kW/115 pk bij 4000 tpm; maximumkoppel: 280 Nm bij 1900 tpm; acceleratie: 0-100 km/h: 10,6 seconden; topsnelheid: 195 km/h.

Maten
Lengte: 4731 mm; breedte: 1812 mm; hoogte: 1429 mm; wielbasis: 2754 mm; gewicht: 1422 kilogram; houderschapsbelasting: ƒ 592 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 500 liter; brandstoftank: 500 liter.

Prijs
Ford Mondeo 2.0 16v TDdi First Edition Sedan
ƒ 58.024

Positief
+ besturing
+ weggedrag
+ binnenruimte
+ uitrusting

Minpunten
- motorkarakter
- motorgeluid

Alternatieven

Opel Vectra Sedan 2.2 DTi Elegance ƒ 55.750


Peugeot 406 ST 2.0 HDi 81 kW ƒ 59.385


Volkswagen Passat 1.9 TDI 74 kW ƒ 62.225