Auto 5 januari 2001

Geen suffe verschijning

Door Arno Witvliet
Daihatsu is koning van het budgetsegment. Met maar liefst tien verschillende modellen trekt het Japanse merk in het pas begonnen jaar ten strijde. Alleen de robuuste Rocky met vierwielaandrijving is prijstechnisch gezien een buitenbeentje; het resterende negental ligt als vanouds binnen het bereik van de gewone man. Nieuwkomer Young RV combineert bovendien „uw individuele persoonlijkheid met eigentijds autorijden”, zo prijst Daihatsu zijn jongste aanwinst aan. We testten deze nieuwkomer en kwamen tot een opmerkelijke conclusie.

Je zou de nieuweling van Daihatsu bijna ongezien kopen. De Young RV is „een zeer welkome verschijning op de Nederlandse wegen.” Een bladzijde verder in de brochure waarin Daihatsu zijn jongste model aanprijst, lezen we dat „de Young RV u volledig helpt van het leven te genieten.” Grote woorden voor een merk dat doorgaans niet in staat is de autowereld met fraai werk te verrassen. De Young RV is echter de spreekwoordelijke uitzondering die de regel bevestigt. De Daihatsu is namelijk een allesbehalve suffe verschijning.

Het relatief hoge koetswerk oogt dynamisch en robuust. De dubbele wigvorm en de speels gestileerde achterzijde weten de aandacht uitstekend van de hoekige basisvormen weg te trekken. Grote koplampen, dikke bumpers en uitgeklopte wielkasten geven de Young RV zelfs een enigszins stoere uitstraling. Voor het oog doet de wagen daardoor maar in weinig denken aan de Daihatsu's Move en Gran Move, die als inspirerend gestileerd vervoermiddel niet bepaald hoge ogengooien.

De Daihatsu Young Recreational Vehicle houdt een beetje het midden tussen een compacte en middenklasse MPV. Hij is groter dan bijvoorbeeld de Opel Agila, maar kleiner dan de Toyota Yaris Verso en de Mitsubishi Space Star. Ook met zijn functionaliteit hangt de Young RV tussen tafellaken en servet. Ten opzichte van de compacte MPV biedt de auto meer leefruimte en meer bakjes en vakjes. Maar de achterbank kan niet in zijn geheel worden verwijderd, wat bijvoorbeeld wel kan in de Yaris Verso. Enkel de twee duurste versies beschikken over een uitneembare zitting met neerklapbare leuning. Ook prijstechnisch neemt de Young RV een keurige middenpositie in.

Armoedig
Daihatsu levert de Young RV met twee aandrijfbronnen. De kleinste telt drie cilinders met een gezamenlijke inhoud van 1,0 liter, en heeft een maximumvermogen van 43 kW/48 pk. Ervaringen met deze krachtbron in de Sirion leren dat het verstandig is voor de tweede mogelijkheid te kiezen. Niet dat de driecilinder een slechte motor is, maar het stevige geluidsniveau van het toch wat armoedig klinkende driecilindergeroffel gaat op den duur irriteren.

De 1,3 liter viercilinder zestienklepper is daarom een betere keus. Deze motor is niet alleen stiller, maar levert bovendien betere prestaties. Het maximumvermogen bedraagt 64 kW/87 pk bij 6000 tpm, terwijl het maximumkoppel van 120 Nm bij 3200 tpm via de voorwielen op het wegdek wordt gebracht. De viercilinder stelt de 890 kilogram wegende Young RV in staat om in 10,3 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h te sprinten, om niet eerder dan bij 176 km/h buiten adem te geraken. Dat zijn voor zo'n auto gezonde resultaten, waar een bescheiden dorst tegenover staat. Gemiddeld gebruikte de Young RV in de testperiode elke 16,4 kilometer een liter benzine.

Het weggedrag van de Daihatsu Young RV verrast in positieve zin in vergelijking met de indrukken die we opdeden met de Daihatsu's Move en Gran Move. Besturing en bochtgedrag van die modellen lieten te wensen over. De Young RV weet te overtuigen dankzij een goedgekozen balans tussen comfort en dynamiek. Het onderstel voorziet niet alleen in een goede verwerking van oneffenheden in het wegdek, maar ook in een vertrouwenwekkend bochtgedrag. De nadrukkelijke overhelneiging en de enorme dosis onderstuur van de Move zijn tot acceptabele proporties gereduceerd. Onderstuur treedt nu veel later op en is eenvoudig te corrigeren.

De besturing is echter minder. De auto stuurt te indirect en rond de middenstand gewoon te onduidelijk. De reminstallatie en de versnellingsbak functioneren daarentegen naar behoren. ABS is niet-standaard en op de viercilinder versies tegen een meerprijs van 1695 gulden leverbaar.

Leuk interieur
Daihatsu heeft voor de Young RV niet alleen een aardig koetswerk ontworpen, maar ook een leuk interieur in elkaar gezet. Ronde klokken, kleurrijke meters en kunststoffen panelen in verschillende kleurstellingen maken het interieur allesbehalve suf en somber. Het ziet er goed uit en laat zich eenvoudig en duidelijk bedienen.

Voorin zit je heel fatsoenlijk. De stoelen zijn niet helemaal top, maar je kunt het een behoorlijke tijd volhouden. Hoofd en benen hebben voldoende ruimte. Achterin is het echter kommer en kwel. Dankzij het hoge koetswerk kom je als volwassene netjes weg, maar Daihatsu lijkt bijna vergeten te zijn dat er ook nog benen aan de romp vastzitten. Wanneer je als Europeaan voorin je stoel in de juiste positie hebt gezet, kunnen volwassen passagiers het achterin wel vergeten. Een misser van formaat. Auto's als de Toyota Yaris Verso en de Mitsubishi Space Star zijn weliswaar duurder, maar onderscheiden zich door een bovengemiddelde hoeveelheid beenruimte achterin. De duurste versies van de Daihatsu zijn standaard voorzien van een verschuifbare achterbank, maar veel soelaas biedt dat niet.

De achterbank staat hoger dan de voorstoelen. De Young RV is tegen meerprijs leverbaar met een zogenaamd panoramadak, waardoor de passagiers op de achterbank extra uitzicht wordt gegund. Helaas rekent Daihatsu voor deze voorziening 2200 piek, zodat naar verwachting de meeste Young RV's zonder panoramadak de showroom uit zullen rijden. De bagageruimte is met een inhoud van 240 liter gemiddeld van omvang.

Uitrusting
Daihatsu levert de Young RV in vier uitvoeringen. De 1.0 STi wisselt voor 26.995 gulden van eigenaar en is standaard onder meer voorzien van twee airbags, elektrisch bedienbare voorramen, in de kleur van de carrosserie gespoten bumpers, een toerenteller en twee speakers. Voor slechts 2000 gulden meer levert Daihatsu niet alleen de Young RV met viercilinder zestienklepper, maar is de auto meteen standaard voorzien van stuurbekrachtiging, elektrisch bedienbare buitenspiegels en wieldoppen.

Voor nog eens 2000 piek meer wordt de klant verblijd met de Young RV VTi, die standaard uitgerust is met een uitneembare en verstelbare achterbankzitting, sportief stuurwiel, stoffen bekleding in de portieren, hoofdsteunen op de achterbank en nog een aantal andere stijlelementen. Het topmodel Young RV 1.3 16v S staat voor 33.595 gulden op de prijslijst en biedt sportstoelen, afdekhoes in de bagageruimte, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, sidebags en windowbags, achterspoiler en sideskirts.

De nieuwe Daihatsu Young RV is een leuke auto om te zien. Hij laat een vlotte en sportieve indruk achter. De Japanner is overzichtelijk en maakt door zijn wagenhoogte vanbinnen een ruimtelijk indruk. Verder voorziet het onderstel in een fatsoenlijke dosis comfort en is het bochtgedrag acceptabel.

Keuze
Maar dat alles maakt van de Young RV nog geen succesnummer. Het stuurgedrag van de auto is voor verbetering vatbaar en de hoeveelheid binnenruimte stelt teleur. De auto is nauwelijks groter dan het veel goedkopere en bovendien prima rijdende duo Suzuki Wagon R+ en Opel Agila. Met alleen een leukere uitstraling en extra spierkracht kan Daihatsu het prijsverschil niet goedmaken. Aan de bovenkant wordt de Young RV belaagd door een werkelijk uitstekend rijdende en bovendien opvallend ruime Toyota Yaris Verso. Een vergelijkbaar uitgevoerde Yaris Verso is ongeveer 5000 gulden duurder, waarbij ABS dan wel is inbegrepen.

De Daihatsu Young RV dwingt de nuchter afwegende consument tot een keuze: of geld in de knip houden en een Suzuki Wagon R+ of Opel Agila bestellen of nog even doorsparen voor een Toyota Yaris Verso. Gelukkig voor Daihatsu zijn er niet zo veel nuchter calculerende burgers. Het gros van de kopers laat vooral het hart spreken. En dan is een Young RV ineens een veel leukere auto dan die rijdende containertjes waar hij het op basis van het verstand tegen moet afleggen.