Auto 29 december 2000

Brede banden

Wie terugkijkt op de geschiedenis van de auto ziet dat de autoband een proces heeft doorgemaakt. Vredestein Banden zet de feiten op een rij. Na het tijdperk van massieve banden doet omstreeks 1897 de hogedrukband zijn intrede. Rond 1924 komt de ballonband in zwang. Nog steeds in een hoogte-breedteverhouding van 1:1, maar met een groter luchtvolume en lagere bandenspanning voor meer rijcomfort. Na de Tweede Wereldoorlog verschijnt de superballonband, met een nog grotere luchtinhoud en lagere druk. Dat werd mogelijk door nieuwe karkasmaterialen. Ook is deze superballonband eigenlijk de eerste brede band, want de hoogte-breedteverhouding is voortaan 0,95:1. Dit betekent dus een groter contactvlak tussen de band en de weg. Ongeveer tien jaar later, rond 1957, komt de low-sectionband op de markt. Waarbij low-section verwijst naar de nog lagere wang ten opzichte van het loopvlak: 0,88:1. In de jaren zestig komt vervolgens de super-low-sectionband, bijna uitsluitend als radiaalband, op de markt met een hoogte-breedteverhouding van 0,82:1. Deze wordt doorgaans gezien als de basis voor de moderne autoband. Ook daarna zet deze ontwikkeling zich door. De auto wordt steeds zwaarder en om die tot stilstand te kunnen brengen, zijn grotere remschijven nodig. Daarom wordt er steeds vaker gekozen voor banden met een lagere sectiebreedte/-hoogte.

Bredere banden behoren tegenwoordig bijna tot de standaarduitrusting van de auto. In de wisselwerking tussen banden- en auto-industrie zijn telkens opnieuw grenzen verlegd. Daarbij boden ontwikkelingen in de ene sector weer nieuwe mogelijkheden in de andere. Bovendien begon de consument de band onder de auto niet langer te zien als een vast gegeven. Wie zijn auto een sportievere uitstraling wil geven, kiest voor fraaie velgen en bredere banden, aldus de Vredestein-nieuwsbrief. De voordelen van bredere banden zijn dat ze meer greep hebben op het (droge) wegdek. Daardoor kan het motorvermogen beter op de weg worden gebracht, met als resultaat betere prestaties. Daarnaast biedt de auto een beter en veiliger bochtengedrag. De betere greep maakt ook een kortere remweg mogelijk.

Andere aspect van brede banden zijn het strakkere rijgedrag en de betere stuurprecisie. Door de moderne bandentechnologie zijn de oorspronkelijke nadelen van brede banden, zoals minder veercomfort, verhoogde slijtage, grotere kans op aquaplaning, iets hoger gewicht en meer bandengeruis, zo goed als opgeheven. Het is van belang dat automobilisten zich bij de keuze voor bredere banden laten adviseren door hun dealer of bandenspecialist.