Auto 24 november 2000

In alle richtingen gegroeid

Door Arno Witvliet
Pakweg 6 miljoen Opels Corsa van de tweede generatie rolden er van de band voordat de verkoop van de derde generatie van start gaat. De ontwikkeling van de opvolger van zo'n succesnummer was dan ook geen geringe opgave. Na jaren van noeste arbeid lanceert Opel de Corsa C. Volgend jaar zullen er zo'n 600.000 exemplaren geproduceerd worden. Wat heeft de kersverse Opel allemaal in huis om het succes te continueren?

De Opel Corsa B behoort tot de succesvolste modellen uit de historie, meldt de persdocumentatie die ter gelegenheid van de introductie van zijn opvolger is verstuurd. Negen miljoen Opels Corsa verlieten de afgelopen jaren de elf fabrieken, waarvan tweederde voor rekening kwam van de Corsa B, die nu wordt afgelost door de C.

Ook in Nederland deed Opel met de Corsa door de jaren heen goede zaken. De Corsa B brak hier zijn eigen verkooprecords door in 1999 de hoogste afzet te realiseren sinds het debuut in 1993, geheel in tegenstelling tot de normale gang van zaken in een modelcyclus. De importeur denkt volgend jaar ruim 20.000 Opels Corsa C te kunnen slijten.

Hoewel de nieuwkomer van top tot teen anders is dan zijn voorganger, heeft de auto niet aan herkenbaarheid ingeboet. Vooral de bolle vorm van de zijruiten, bepalend voor de Corsa B, is een nadrukkelijk stijlkenmerk van de nieuwe editie. Ook herkenbaar is de kunststof lip onder de koplampen; de Opel Vectra en de Opel Tigra bezitten hetzelfde stijlelement.

Gegroeid
De Corsa C is ondanks zijn weinig vooruitstrevend gestileerde carrosserie wel gegroeid. De Duitser is niet alleen groter maar vooral volwassener geworden. Hij heeft daarmee onmiskenbaar aan uitstraling gewonnen. Evenals voorheen is de Corsa leverbaar met een driedeurs- en een vijfdeurscarrosserie. In tegenstelling tot de Corsa B is de achterzijde van beide uitvoeringen van het C-model identiek vormgegeven. Opel verwacht overigens dat het aandeel van het vijfdeursmodel in de totale verkopen zal toenemen van 25 procent nu naar 40 procent straks. Vooral in Zuid-Europa wordt de Corsa veelal aangeschaft als eerste auto in het gezin, en dan zijn die achterportieren toch wel erg handig.

Opel heeft voor de aandrijving van de Corsa C vijf benzinemotoren en twee diesels beschikbaar. De 1,0 liter twaalfklepper levert een maximumvermogen van 43 kW/58 pk en is de enige die het met drie cilinders moet stellen. Vervolgens is er een 55 kW/75 pk sterke 1,2 liter zestienklepper, die naar verwachting in Nederland de bulk van de verkopen voor zijn rekening zal nemen.

Meer dynamiek bezorgt de 66 kW/90 pk sterke 1,4 liter zestienklepper, terwijl de sportieveling onder de Corsa's wordt voortgestuwd door een heuse 1,8 liter zestienklepper, die maar liefst 92 kW/125 pk via de voorwielen op het wegdek brengt. Dieselaars hebben beschikking over twee 1,7 liter direct ingespoten turbodiesels met een maximumvermogen van respectievelijk 48 kW/65 pk en 55 kW/75 pk.

Gemak
Onder de motorkap van het testexemplaar huist de 1,4 liter zestienkleps benzinemotor, die zijn maximumvermogen van 66 kW/90 pk bij 6000 tpm bereikt. Het maximumkoppel bedraagt 125 Nm bij 4000 tpm. Hiermee is de auto prima gemotoriseerd. De 1075 kilogram wegende Opel sprint in 11,5 seconden vanuit stilstand naar een snelheid van 100 km/h en bereikt een topsnelheid van 180 km/h.

Belangrijker is echter het gemak waarmee de Corsa zich door allerhande verkeerssituaties beweegt. Tegen acties zoals een inhaalmanoeuvre op de snelweg en het veelvuldige versnellen en vertragen in de binnenstad is de zestienklepper prima opgewassen. De motor laat echter net even te nadrukkelijk van zich horen. Op de brandstofconsumptie is met een gemiddeld resultaat van 1 op 13,6 niets aan te merken.

Opel levert de Corsa met vier verschillende onderstellen. De sterkst gemotoriseerde exemplaren kenmerken zich door een achteras die is afgeleid van het exemplaar van de Astra en bestand is tegen hoge belastingen. Hij zorgt voor een sportief en dynamisch weggedrag, terwijl de achteras van de minder krachtige versies meer op comfort is afgestemd. Verder is er een standaard onderstel en een sportonderstel dat kenmerkend is voor de Corsa's Sport en GSi.

Dubbel
De beproefde Corsa beschikt dus over de sportieve variant van het sportonderstel. Dat klinkt een beetje dubbel maar het resultaat is precies goed. Dit model is stug maar niet hard en kan daardoor zeer sportief worden bereden zonder aan comfort in te boeten. De Corsa Sport is met grote snelheden door een curve te sturen zonder een krimp te geven. Overhellen doet hij opvallend weinig en venijnige reacties daarbij zijn de auto nagenoeg vreemd.

Op de limiet toont de Opel een gedoseerd optredende overstuurreactie, maar die kan eenvoudig gecorrigeerd worden. Sturen doet de Corsa goed. De bekrachtiging voorziet in een goedgekozen dosis assistentie en de auto stuurt voldoende strak. Alleen rond de middenstand lijkt het alsof een stuurwieluitslag op wat verzet stuit. Maar verder is de Corsa gewoon een fijn rijdende en sturende auto die ook nog eens voorzien is van een prettig schakelende versnellingsbak en een degelijk stel remmen.

De nieuwe Corsa onderscheidt zich van zijn uitdagers door de royale hoeveelheid binnenruimte. De auto is in alle richtingen gegroeid en dat is goed merkbaar. Vooral achterin heeft de Corsa een fatsoenlijke zitplaats te bieden. Zelfs volwassenen met een normaal postuur kunnen op de achterbank plaatsnemen zonder met de neus tussen de knieën terecht te komen. In dat licht bezien is het wat dom van Opel om de voorstoelen van de driedeursversie niet automatisch naar voren te laten schuiven wanneer de leuning naar voren wordt geklapt.

De kofferruimte is met een inhoud van 260 liter voor deze klasse royaal. In de geteste versie is zowel het stuurwiel als de voorstoel in hoogte verstelbaar, wat een goede zitpositie mogelijk maakt. Helaas is het stuurwiel niet in lengterichting verstelbaar. De in deze uitvoering standaard gemonteerde sportstoelen zijn lekker stevig en bieden voldoende steun. Het dashboard is typisch Opel: degelijk, donker, doelmatig, maar weinig opwindend.

Fatsoenlijk
De Corsa C is leverbaar vanaf 23.950 gulden en bezit standaard al een fatsoenlijke uitrusting met een bestuurdersairbag, stuurbekrachtiging, getint glas, buitentemperatuurmeter, toerenteller en radiovoorbereiding met zes speakers. De hier gepresenteerde Corsa verlaat pas na betaling van 30.950 gulden de showroom, maar beschikt dan, behalve over extra spierkracht, over een passagiersairbag, centrale portiervergrendeling met afstandsbediening, hoogteverstelling op de bestuurdersstoel, sportstoelen, lederen stuurwiel, elektrisch bedienbare voorramen, achterspoiler en een audiosysteem met cd-speler.

De nieuwe Opel Corsa is een welkome aanwinst in het segment van de compacte auto's. Hij is niet alleen zo'n beetje de grootste onder zijn gelijken, maar steekt bovendien solide in elkaar. Verder rijdt de auto stukken beter dan zijn voorganger en zijn prijsstelling en uitrusting dik in orde. Je zou de auto kunnen verwijten dat hij wel erg veel op z'n voorganger lijkt, maar het is de vraag of dat erg nadelig voor de Corsa zal uitpakken. Een niet onbelangrijk deel van de consumenten zit helemaal niet op een hypermoderne vormgeving te wachten, getuige de successen van eveneens bescheiden gestileerde auto's zoals de Volkswagen Golf en de Opel Astra. Die 20.000 geplande Corsa's zullen in Nederland vast en zeker hun weg wel vinden.

In vignet autotest:Opel Corsa 1.4 16v Sport driedeurs ƒ 30.950

Motor
Cilinderinhoud: 1398 cc; maximumvermogen: 66 kW/90 pk bij 6000 tpm; maximumkoppel: 125 Nm bij 4000 tpm; acceleratie 0-100 km/h: 11,5 seconden; topsnelheid: 180 km/h.

Maten
Lengte: 3816 mm; breedte: 1642 mm; hoogte: 1443 mm; wielbasis: 2491 mm; gewicht: 1075 kilogram; houderschapsbelasting ƒ 213 per kwartaal; inhoud bagageruimte: 260 liter; brandstoftank: 45 liter.

Prijs
Opel Corsa 1.4 16v Sport driedeurs ƒ 30.950

Positief
+ prestaties
+ binnenruimte
+ weggedrag

Minpunten
- motorgeluid

Alternatieven

Fiat Punto Sporting :
ƒ 30.995


Peugeot 206 1.6 XS:
ƒ 28.900


Toyota Yaris 1.3 16v VVT-i Linea Sol: ƒ 30.450